Stockholm 7 oktober 2022
Med hösten går våra inomhusidrotter in i sina mest intensiva perioder. Spårvägen badminton spelar för första gången sedan 2018 i högsta badmintonligan. Till skillnad från flertalet konkurrenter i ligan spelar Spårvägen, med ett undantag i ungerska Agnes Körösi, med egna fostrade spelare. När Spårvägen spelade mot BMK Aura för några dagar sedan var det fler danskar än svenskar i Malmö-laget. Spårvägen var ändå nära att knipa en poäng, 2–4 i matcher, det var först i skiljeset som Spårvägens Simon Sandholm i sin match var tvungen att ge sig mot sin motståndare.
Spårvägen badminton är en av alla spårvägsföreningar som har en imponerande ungdomsverksamhet som också producerar elitspelare, om än ännu inte till den allra högsta internationella nivån. Spårvägen bordtennis har en liknande situation med många hundra ungdomar i spel och med ett lag i herrarnas elitserie som till stora delar består av egna fostrade spelare. Många, många ungdomar ser vi också i Spårvägen tennis, som har en kö på 278 barn, och ett pånyttfött Spårvägen brottning som inte bara har fått mängder med barn och ungdomar till sin verksamhet utan också elitbrottare som vunnit SM-medaljer och varit med på stora internationella juniormästerskap.
Sommaridrotterna har i stort sett tagit höstlov. Spårvägen fotboll hade länge häng på den andraplats som hade gett kvalspel till division 3 men fick till slut nöja sig med en fjärdeplats. För friidrotten återstår terräng-SM i Hässelby 22–23 oktober där Spårvägen som brukligt har vinstmöjligheter i åtminstone herrarnas lagtävlingar, kanske även i några individuella lopp. Så här långt kan Spårvägen friidrott för 2022 redovisa sex SM-guld, något färre än vad vi sett de senaste åren. Spårvägen simning vann fem guld under sommarens SM-tävlingar och har möjligheten att vinna åtskilliga fler under kortbane-SM i Eriksdalsbadet i slutet av november. Det kan bli första året sedan 2003 som Spårvägen simning vinner fler SM-guld än Spårvägen friidrott. Den gången, 2003, vann Spårvägen simning åtta SM-guld mot friidrottens fyra, och året efter, 2004, var det Spårvägen brottning som vann flest SM-guld, sex stycken. Därefter har Spårvägen friidrott varje år varit mesta SM-guldvinnande idrott i spårvägsfamiljen.
Jag har svårt att skriva ett helt nyhetsbrev utan att nämna Daniel Ståhl. Daniel vann varken någon VM- eller EM-medalj och han vann inte heller SM i Norrköping i somras. Men det är inte Daniel som har blivit sämre utan hans konkurrenter, både svenska och internationella, som har blivit bättre. Daniel har i år gjort tre tävlingar över 70 meter och 15 över 67, helt i nivå med tidigare år, och han har för sjunde året i rad gjort världens längsta diskuskast, 71,47. Ingen annan svensk har någonsin toppat världsbästalistan i friidrott sju år i rad!
Vi avslutar med lite mer SM-historik. Hemsidesläsaren vet förstås att Spårvägen så här långt har vunnit 921 SM-guld på seniornivå, särklassigt i landet. Det är faktiskt bara ett 20-tal SM-guld efter summan av alla SM-guld som AIK, Djurgården och Hammarby har vunnit – tillsammans! Vi får väl se vem som når 1000 SM-guld först, Spårvägen eller kombinationen AIK/Djurgården/Hammarby.
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening