CYKEL

KLUBBADRESS
c/o Roger Johansson
Majvägen 3
123 52 Farsta
info@sparvagencykel.se

ORDFÖRANDE
Karin Norr Eriksson
karin.norr.eriksson@sparvagencykel.se

OBS! Länken öppnas i ett nytt fönster

Spårvägens Cykelförening

Idag bedriver Spårvägen Cykel en omfattande tränings- och tävlingsverksamhet för ungdom i mountainbike i den populära MTB-skolan samt motionsverksamhet för alla åldrar på landsväg. Man kan säga att det speglar folkintresset. Cykelföreningen har hemort på Källbrinks IP i Huddinge, den enda spårvägsförening som inte verkar inom Stockholms hank och stör.

Kort historik
Föreningen bildades 1945 som sektion i Spårvägens Idrottsförening med de flesta medlemmar anställda inom trafikbolaget (nu SL). På 60- och 70-talen växte verksamheten år från år och var fram till slutet på 80-talet en av landets allra bästa cykelklubbar. På OS i Seoul 1988 deltog Björn Johansson i det lagtempolag som tog en överraskande bronsmedalj. Den första OS-medaljen för svensk cykel på många år.

På 90-talet dalade intresset för landsvägscykling medan mountainbike blev populärt. Vid milleniumskiftet var Spårvägen sedan några år landets största MTB-klubb och tog det året 14 medaljer vid SM. Ojämförligt största stjärnan i konstrarten var Fredik Kessiakoff, världsklass!

Vid 100-årsjubileet i februari 2019 kunde Spårvägen som helhet redovisa mer än 800 erövrade SM-guld för seniorer. Av dessa står cykel för 20. Se SM-guldsida och SM-jakten.

keyboard_arrow_up