TYNGDLYFTNING

KLUBBADRESS
Enskedehallen
Simlångsvägen 50
120 39 Årsta
spårvägen.tlk@gmail.com

ORDFÖRANDE
Christian Kraft

KONTAKTPERSON
Christian Kraft
0708845704

OBS! Länken öppnas i ett nytt fönster

Spårvägens Tyngdlyftningsklubb

Verksamheten bedrivs i Enskedehallen, med södra Stockholmsområdet som främsta upptagningsområde. Träning och tävling bedrivs för alla åldersgrupper, men för närvarande är det stort fokus på ungdomar och juniorer. Spårvägen har börjat få för vana att vinna den rikstäckande serien för 14-åringar, där man för övrigt brukar ha två lag med. De litet äldre ungdomarna var 2018 bästa förening under USM. En flicka deltog vid ungdoms-EM och ytterligare några ungdomar tillhör ungdomslandslaget.

Kort historik
Klubben bildades 1932 som en sektion i Spårvägens Idrottsförening (1919). Man inrättade samma år en träningslokal i sandtorken i trafikbolagets station vid Ringvägen. 1946 byggdes, inne på spårvagnsdepån i Midsommarkransen, en lyftlokal klassad som den modernaste i norra Europa. Den hade man tillgång till i ett halvt sekel. (Tala om ”insvettad” lokal).

Spårvägen kom under 70 år att tillhöra den absoluta eliten i svensk tyngdlyftning. På 60-talet hade man också landets starkaste juniorlag och vid sekelskiftet ett mycket slagkraftigt kvinnligt lag i den högsta serien. Under en period ingick också styrkelyft i klubbens verksamhet och i den konstarten erövrade Spårvägens diskuskastare Taina Ståhl på 80-talet tre svenska mästerskap. Taina är mamma till Daniel, världens nu kanske bästa diskuskastare.

Alla mästare och rekordhållare till trots – den mest kände var Harry Dahlgren, som dominerade svensk tungvikt med sex SM-titlar på 40-talet. Spårvagnskonduktör, ypperlig lutsångare, stark utav bara helsike och förebild för ”Biffen” i Ritolas populära serie ”Biffen och Bananen”. Ur ren Stockholmssynvinkel torde Harry ha varit Spårvägens mest kände idrottare genom tiderna. (J-O får nöja sig med att vara världens mest kända bordtennisspelare).

Vid 100-årsjubileet i februari 2019 kunde Spårvägen som helhet redovisa fler än 800 erövrade svenska mästerskap för seniorer. Av dem står tyngdlyftning för 93. Se SM-guldsida och SM-jakten.

keyboard_arrow_up