ORDFÖRANDENS NYHETSBREV

Sommaren 2024 med Spårvägen!

folder_openOrdförandens nyhetsbrev

Stockholm 4 juni 2024

I lördags genomfördes det 45:e Stockholm Marathon, med Spårvägen Friidrott och Hässelby SK som arrangörer. Stockholm Marathon har på senare år blivit en tydlig indikation på att sommaren är här. Så även i år med temperaturer som var behagliga för alla åskådare men lite för höga för löparna. Trots dessa höga temperaturer var det ingen deltagare som fick några allvarligare bestående skador. Att 15 löpare fick transporteras vidare till sjukhus var mer ett kvitto på en professionell och riskminimerande sjukvårdsorganisation än att det skulle finnas allvarliga risker med att vara med på Stockholm Marathon. Med en kombination av tur och en professionell organisation är det så det brukar se ut på Stockholm Marathon med många helt ”utpumpade” och utslagna löpare men med få allvarliga skador. En stor eloge till alla er som arbetar med att göra Stockholm Marathon till Stockholms kanske största idrottshändelse, år efter år.

Det var dessutom nära att en spårvägare, Archie Casteel, blev svensk mästare. Archie öppnade försiktigt, var ett tag över 2,5 minuter efter ledande Ebba Tulu Chala, men kunde efter ett jämnt disponerat lopp ta igen nästan hela försprånget, bara sju sekunder återstod vid målgången.

Dagen efter Stockholm Marathon var det ungdomarnas Minimarathon, nästan 7 000 barn var med och fick springa i mål på Stockholms Stadion. Samma Stadion som bara några timmar senare var värd för en Diamond League-tävling där Daniel Ståhl, Sara Lennman, Emil Danielsson med flera spårvägare var med och gjorde storartade insatser.

Denna den första helgen i juni var starten på en sommar med väldigt mycket Spårvägen, framför allt i Spårvägens två största idrotter, friidrott och simning. För oss som gärna följer spårvägare på högsta nationella, och ibland internationella, nivå finns det mycket att se fram emot.

  • Friidrotts-EM i Rom 7 – 12 juni med hela tolv spårvägare, nytt deltagarrekord för Spårvägen i ett friidrotts-EM. Störst möjligheter har förmodligen Daniel Ståhl, med både försök och final i diskus fredag 7 juni. Men även Sara Lennman (kula), Rebecka Hallerth (slägga, hon satte svenskt rekord för någon vecka sedan, ett rekord hon fick behålla i mindre än två minuter), Jesper Arbinge (kula) och 4×400 m laget med Moa Hjelmer, Jonna Claesson och Marie Kimumba måste ges goda möjligheter till finalplatser och framskjutna placeringar. Hela friidrotts-EM sänds direkt i SVT.
  • Sim-EM i Belgrad 17 – 23 juni. Även om Michelle Coleman avstår EM-simningarna för att helt fokusera på OS lär det finnas åtskilliga spårvägare med i truppen som i skrivande stund ännu inte tagits ut. Hela EM sänds direkt i SVT.
  • OS i Paris 26 juli – 11 augusti där Daniel Ståhl och Michelle Coleman redan är uttagna. Förhoppningsvis kan vi få med fler spårvägare, bland annat borde ett par spårvägare ta plats i de lagkappslag som Sverige ställer upp med i simning. OS sänds i kanal 5, kanal 9, kanal 11 och den nya tjänsten Max.
  • SM i friidrott i Uddevalla 28 – 30 juni. Förra årets SM gav elva spårvägsmedaljer, varav två guld, och målet bör vara att förbättra den siffran. SVT och SVTplay sänder direkt från SM i friidrott.
  • SM i simning i Linköping 3 – 7 juli. Även om några av de bästa simmarna förmodligen avstår SM för att prioritera OS kommer många spårvägare att kämpa om SM-medaljerna. Förra årets långbane-SM gav fyra spårvägsguld, året dessförinnan fem. SM-simningarna sänds i SVTplay.
  • SM i tyngdlyftning i Vinslöv 5 – 7 juli. Förra året vann Spårvägen totalt åtta SM-medaljer med Victor Sundh som trefaldig svensk mästare (ryck, stöt och sammanlagt). Det finns förhoppningar om motsvarande utdelning 2024.

Flera av våra andra idrotter, om än på lite lägre nivå, tävlar för fullt nu under sommaren, Spårvägens fotbollslag har t.ex. börjat sin division 4-serie bra och är värda ett besök på Skarpnäcks IP, medan några av våra andra mest meriterade idrotter, som bordtennis, badminton, brottning, förbereder för fullt  inför en ny framgångsrik höst.

Vi som följer Spårvägen lite vid sidan av har alltså sommaren fulltecknad. Det kan bli en riktigt minnesvärd sommar. Lycka till alla spårvägare!

Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening

Tags: Ordförandens nyhetsbrev

Relaterade inlägg

Med OS i sikte!

Ordförandens nyhetsbrev
Stockholm 7 april 2024 Under mars månad noterade vi framför allt tre stora spårvägsframgångar: Spårvägen badminton höll sig kvar i högsta badmintonligan genom att i sista matchen besegra IFK Umeå,…

Bokslut för 2023

Ordförandens nyhetsbrev
Stockholm 31 januari 2023 År 2023 blev det första året sedan 2019 utan några som helst pandemirestriktioner. Det blev också det bästa spårvägsåret på många år, åtminstone betraktat utifrån sportsliga…

Nu är han störst!

Ordförandens nyhetsbrev
Stockholm 5 december 2023 Störst i landet 2023! Foto: Deca text&bild. Så fick han då äntligen Svenska Dagbladets bragdmedalj. Något annat var inte rimligt. Daniel Ståhl svarade för 2023 års…

Sommar och Spårvägen!

Starten av 2023 års Stockholm Marathon, som Spårvägen friidrott arrangerar tillsammans med Hässelby SK, som på alla sätt blev en succé. Nästan 17 000 anmälda löpare, över 100 000 åskådare,…

Spårvägsvår!

Stockholm 5 april 2023 Vintern har övergått till vår och med den har kommit avgörande stunder i många av våra inomhusidrotter. Först och störst: Spårvägens damlag i bordtennis är tillbaka…

2023 års första mästare

Stockholm 6 februari 2023 Spårvägens första svenska mästare 2023: Ardit Fazljija, i brottningens grekisk-romerska 60-kilosklass. Så har Spårvägen fått sin första svenska mästare för 2023. Ardit Fazljija vann den grekisk-romerska 60-kilosklassen…
keyboard_arrow_up