Stockholm 22 oktober 2023
I söndagens (22 oktober) Dagens Nyheter intervjuades förre statsministern Ingvar Carlsson. Han var tydlig med att trots dessa mörka tider, med gängkriget i Sverige, Rysslands krig i Ukraina, Hamas terrorattacker och Israels svar, samt inte minst morden på två svenska fotbollssupportrar i Bryssel, är idrotten ”absolut meningsfull” och att ”en av de viktigaste tillgångar vi har i Sverige och i världen är idrott”. Nu blir förstås idrott aldrig betydelsefull i jämförelse med krig på liv och död, eller i jämförelse med terrorattacker som bara sprider död, men idrotten är fortfarande meningsfull för oss som har turen att inte direkt drabbas av de som bara har ondska och död i sinnet. Och idrotten kanske till och med kan bidra till att minska alla dessa hemskheter vi ser i samhället.
Med tanke på dagens situation, i Sverige och i världen, är det Spårvägens omfattande ungdomsverksamhet, med många tusen barn och ungdomar som engageras i alla våra spårvägsidrotter, som är vår stora styrka och som på allvar bidrar med samhällsnytta. Många av våra spårvägsföreningar har verksamheter i utsatta områden, som Bredäng/Sätra/Vårberg (främst friidrott), Skarpnäck (fotboll), Rinkeby/Tensta (simning), och nästan alla våra spårvägsidrotter gör ett utmärkt arbete för att få fler barn och ungdomar med både svensk och utländsk bakgrund att finna en mening i den svenska idrottsrörelsen. Här spelar Spårvägen, och alla andra idrottsföreningar, en viktig roll för att minska det utanförskap som präglar många ungdomar i dagens Sverige. Vi kan och ska förstås göra än mer och tillsammans med alla andra positiva krafter i samhället arbeta för att få ett bättre Sverige.
Alla vi spårvägare tävlar också i idrotter och i sammanhang där vi med gott mod kan gratulera motståndare som ibland visar sig vara bättre än oss själva. Det är sällan, för att inte säga aldrig, jag har varit med i ett spårvägssammanhang där vi spårvägare inte har kunnat unna en motståndare en välförtjänt framgång.
Men Spårvägen är också elitidrott, och framgångsrikt på elitnivå i en mängd olika idrotter. I början av hösten startade bordtennis- och badmintonligorna, med Spårvägen i högsta serien för både herrar och damer (bordtennis) och i badmintonligan (där det är mixade lag). I båda racketsporterna har Spårvägen, med något undantag, spelare som kommer från de egna ungdomsleden, till skillnad från många andra lag, i både bordtennis och badminton, som värvar in toppspelare till sina elitlag, ofta utländska sådana. Det betyder att Spårvägen kanske inte kan vara med och fightas om de allra första platserna i respektive liga, men det ska räcka för att gott och väl hänga kvar i dessa högsta serier. En extra eloge till Spårvägen Badminton som i år åker fossilfritt till alla tävlingar tack vare ett samarbete med ett bildelningsföretag. Det kanske är något för övriga spårvägsföreningar att ta efter?
Att Spårvägen är framgångsrikt på elitnivå i friidrott och simning vet vi sedan tidigare. Under några år, från 2018 till 2021, var det faktiskt bara i dessa båda olympiska huvudidrotter som Spårvägen vann SM-guld och större internationella framgångar. Men till friidrott och simning kan vi under de senaste två åren lägga SM-guldvinnande spårvägsidrotter som brottning, tyngdlyftning och cykel. Spårvägen kan under 2023 åter passera 20 SM-guld, då krävs att Spårvägen Simning vinner minst tre SM under SM-simveckan i Göteborg i slutet av november. Med den takten, lite drygt 20 SM-guld per år, kommer Spårvägen att vinna sitt 1000:e SM-guld någon gång i slutet av 2025 eller början av 2026.
Till sist: tisdagen den 5:e december delas Svenska Dagbladets bragdmedalj ut. Vi hoppas kunna publicera nästa nyhetsbrev samma dags eftermiddag.
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening