Stockholm 30 mars 2020
Tre veckor efter att Corona-krisen tagit grepp om Sverige är det mesta av all idrott mer lamslaget än någonsin tidigare. Förra veckan kom beskedet att OS skjuts fram till 2021. Några dagar tidigare hade EM i fotboll flyttats ett år framåt i tiden. Det blir följdverkningar, VM i friidrott 2021 i Eugene i USA kommer att flyttas ett år framåt i tiden. Det har redan damernas EM i fotboll gjort och VM-simningarna i Japan 2021 kommer nog inte dela år med OS i samma land. Åtminstone 30 av de 33 idrotter som skulle ha varit med i Tokyo-OS kommer att få stora och svårlösta kalenderproblem.
I Spårvägen var det framför allt tre aktiva som hade siktet inställt på OS: Daniel Ståhl, Michelle Coleman och Kalle Berglund. Fler, kanske framför allt ytterligare några simmare och friidrottare, hade säkert närt drömmar om OS men de tre nämnda var de mest realistiska OS-resenärerna. Alla kommer säkert att göra en full satsning inför OS 2021 men vi vet förstås aldrig vad framtiden kommer att inbringa och vad som skulle ha hänt om inte om …
Det är inte bara tävlingar på högsta internationella nivå som påverkas. SM-vinter-veckan, som skulle avgjorts dessa dagar i Luleå och Boden, är inställd. Samtliga SM-slutspel i lagsporter som skulle ha sina slutspel under senvinter och vår har, förutom bandyfinalen, blivit inställda. Små som stora nationella och internationella tävlingar är inställda. Det verkar bara vara i Belarus (Vitryssland) som idrott på högre tävlingsnivå fortgår i Europa (och kanske i världen?).
Corona-krisen slår hårt mot alla spårvägsföreningar. Tävlingsverksamheten har i stort sett upphört. Bordtennisen har även ställt in all gemensam träningsverksamhet. I idrotter som brottning är det svårt att åstadkomma effektiv träning utan kroppskontakt. Även andra föreningar har satt verksamheten på paus eller sparlåga. De flesta försöker dock träna effektivt och för de som kan träna utomhus, där framför allt cykel och friidrott under våren har det väl förspänt, gör det.
Även om de flesta av Spårvägens aktiva kan träna effektivt och förbereda sig för den dag då det åter blir tävlingar så slår Corona hårt mot många spårvägsföreningars ekonomi. Det mesta av intäktsskapande aktiviteter står still, som att Spårvägen simning inte kommer att fylla sina simskolor under våren, med kännbara ekonomiska avbräck. Men allra värst drabbas Spårvägen friidrott vars hela ekonomiska bas vilar på alla arrangemang som Marathongruppen genomför, med Stockholm Marathon, Vårruset och Tjejmilen som juvelerna i arrangemangsmixen. Vårruset ställdes in förra veckan, mycket talar för att Stockholm Marathon inte kan genomföras i slutet av maj som det var tänkt, möjligen kan det genomföras i höst. Anmälningssiffrorna till höstens Tjejmilen, Stockholm Halvmarathon med flera lopp, är i fritt fall. Spårvägen friidrott förlorar mångmiljonbelopp på alla inställda evenemang även om inbetalda anmälningsavgifter inte betalas tillbaka. Det var ju också något som RF-basen Björn Eriksson rekommenderade, att inte betala tillbaka anmälningsavgifterna och hävda force majeure. Marathongruppen har gått ut till alla deltagare med uppmaningen att ”Rädda min idrott” och bli en idrottshjälte genom att inte kräva tillbaka pengarna för inställda eller uppskjutna evenemang.
Det är inte bara alla deltagare i motionsevenemang som kan bidra. Vi kan alla, i alla våra spårvägsföreningar, bidra genom att hålla lite extra i de kostnader som vår förening har, att kanske betala en extra medlemsavgift och du som har möjligheter att genom ditt företag sponsra din spårvägsförening med ett antal tusen kronor: gör det! För att citera vår statsminister: Det är allvar nu!
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening