Stockholm 28 november 2022
Under den gångna SM-veckan i kortbanesimning vann Spårvägen inte mindre än tio guld! Mer än så har Spårvägen aldrig vunnit på ett SM, varken på långbana eller kortbana. Framgångarna bars av framför allt Samuel Törnqvist, Michelle Coleman och Isak Eliasson. De tre vann två individuella SM var och Isak och Samuel simmade också i fyra guldvinnande lagkappslag.
Spårvägen Simning har, tillsammans med Spårvägen Friidrott, varit Spårvägens mest framgångsrika idrott under de senaste åren men det har nästan alltid varit Spårvägen Friidrott som vunnit flest SM-medaljer. Så inte i år. Spårvägen Simning har under året vunnit 15 SM-guld, Spårvägen Friidrott ”bara” sex. Så stor skillnad, i Spårvägen Simnings favör, har det aldrig tidigare varit. Föreningen vann inte bara guld utan många andra medaljer och hade åtskilliga fler finalplatser. Spårvägen Simning är duktigt inte bara på att vinna SM-medaljer. Föreningen har en omfattande ungdomsverksamhet och har kommit långt i sitt värdegrundsarbete, t.ex. finns ingen annan spårvägsförening som är så jämställd, från styrelse, ledare och tränare till aktiva, som Spårvägen Simning. Föreningen är också en viktig aktör för att främja simkunnigheten, framför allt i Stockholms västerort. Till skillnad från Spårvägen Friidrott, som har sin ekonomiska grund från alla arrangemang som Marathongruppen genomför, har Spårvägen Simning inte någon motsvarande enskild intäktskälla utan föreningen skapar ekonomiska resurser på många och olika sätt i verksamheten.
Om Spårvägen Simning är höstens stora glädjeämne för alla spårvägare finns annalkande orosmoln för Spårvägen Fotboll. Hammarby Fotboll, som av allt att döma måste se sig om efter en ny träningsanläggning då deras nuvarande i Årsta kommer att läggas ned, ser i Skarpnäcks sportfält en möjlighet att flytta dit hela sin elitverksamhet. I så fall blir det på bekostnad av Spårvägen Fotboll och flera andra föreningar som sedan länge bedriver både fotboll, baseboll och softboll på Skarpnäck. Får Hammarby sin vilja igenom skulle det betyda ett dråpslag för de föreningar som idag har en omfattande ungdomsverksamhet med närmare 1000 barn och ungdomar, de allra flesta rekryterade från Skarpnäck, ett område som har sina utmaningar när det gäller trygghet och utanförskap. Ett elitsatsande Hammarby i Skarpnäck kommer säkerligen inte att ge plats för så många skarpnäcksungdomar i sina akademi- och elitlag. Ett Hammarby i Skarpnäck kan betyda att många hundra ungdomar, som idag har en meningsfull fritid i baseboll, softboll och fotboll, får leta sig någon annanstans. Ett Hammarby i Skarpnäck kan betyda att nuvarande föreningar i Skarpnäck, som Spårvägen Fotboll, upphör att existera.
Allt det här har Spårvägen Fotboll och övriga Skarpnäckklubbar informerat Stockholms Idrottsförvaltning om men i slutändan är detta ett politiskt beslut. Så vi ber alla som har möjlighet att påverka stadens politiker: gör det, var med och skapa opinion för att mindre föreningar ska kunna fortsätta bedriva en samhällsnyttig ungdomsverksamhet utan att behöva riskera bli uppätna av en av Stockholms så kallade storklubbar.
Apropå storklubbar. Vi kan väl i sammanhanget påminna alla om att Hammarby måste gå ihop med både AIK och Djurgården för att de tillsammans ska få ihop lika många SM-guld som Spårvägen.
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening