Stockholm 20 december 2024
2024 är snart tillända och vi kan summera ännu ett mycket framgångsrikt spårvägsår där Spårvägen simning i november och december har befäst positionen som en av landets bästa simföreningar. På kortbane-SM i november vann Spårvägen sju guld och på kortbane-VM i december slog både Robin Hanson (200 m fritt) och Samuel Törnqvist (100 m rygg) svenska rekord samtidigt som de båda utgjorde halva det lag som slog svenskt rekord på 4×100 m medley vid samma mästerskap.
Simningen står för 17 av de totalt 36 SM-guld som Spårvägen i våra olika idrotter har vunnit under året. 36 SM-guld under ett år är ett enastående antal. Bara en gång tidigare, 1995, har Spårvägen vunnit fler SM-guld, den gången var det 37. Extra roligt är att det nu är fler spårvägsidrotter än bara de ”vanliga” friidrott och simning, som visar att de kan vinna svenska mästerskap. Badminton, i form av Filip Karlborg i dubbel, vann sitt första svenska mästerskap sedan 1992. Brottningen vann ett SM-guld och därutöver många andra SM-medaljer. Tyngdlyftningen vann fem svenska mästerskap och så friidrottens tolv SM. Lägg till detta att sex spårvägslag tävlar i landets högsta serie: badminton, bordtennis för både herrar och damer, tyngdlyftningens damer samt friidrottens herrar och damer. Hade simningen haft en motsvarande ”högsta serie” hade förstås Spårvägen varit med där också.
Är det en slump att det är i dessa klassiska olympiska sommaridrotter, badminton, bordtennis, brottning, friidrott, simning och tyngdlyftning, som Spårvägen är som allra bäst? Friidrott och simning brukar ses som de olympiska huvudidrotterna där simningen tar mest fokus den första OS-veckan, friidrotten den andra. Spårvägen hade ju också OS-deltagare både i friidrott (Daniel Ståhl, sjua) och simning (Robin Hanson och Michelle Coleman, den senare bara hundradelar från att gå till final på både 50 och 100 m frisim).
Av alla kanske 5000 personer som på något sätt tränar eller tävlar med Spårvägen varje år, där merparten är barn och ungdomar, är det kanske ett par procent, d.v.s. drygt ett hundratal, som i närtid, inom det närmaste året, har möjligheten att konkurrera om svenska seniormästerskap och deltagande i högsta serier. Det är dem som vi andra idrottsintresserade framför allt ser, som vi uppskattar och jublar åt när de vinner sina stora tävlingar. Men det är förmodligen för merparten av alla de andra, jag tänker främst på alla de barn och ungdomar som Spårvägen varje år engagerar, som Spårvägens insatser betyder som mest. Det kan vara värt att fundera över när vi gläds åt våra elitframgångar. Elitframgångarna sätter lite extra guldkant på våra idrottsupplevelser men det stora samhällsvärdet som Spårvägen skapar, det finns framför allt i den verksamhet som vi erbjuder tusentals barn och ungdomar, varje vecka, hela året.
Till sist 1: två av Spårvägens stora friidrottare har lagt upp. Moa Hjelmer som började spela fotboll i Spårvägen som sexåring, gick hela vägen och blev Europamästare på 400 m och vann 31 svenska mästerskap, mest av alla i Spårvägen friidrott. Kalle Berglund gick till VM-final på 1500 m, vann EM-silver på samma distans inomhus, och har varit en av svensk friidrotts stora medeldistansare. Vi tackar dem för deras fantastiska insatser i Spårvägens färger.
Till sist 2: vi går nu in i den period av året då de flesta av oss ägnar mindre tid åt våra idrotter och vår förening och i stället prioriterar familjen på ett sätt som vi kanske inte alltid gör annars under året. Ta hand om varandra och kom energirika till ett nytt framgångsrikt 2025. Då kommer Spårvägen bl.a. att vinna sitt 1000:e SM-guld. Det kommer vi att uppmärksamma mycket mer när vi ses på det nya året.
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening