Stockholm 19 november 2020
Precis när vi trodde, eller i alla fall hoppades, att restriktionerna för idrottsutövande skulle lättas mer och mer, minns att så sent som 1 november ökades gränsen för publik från 50 till 300 personer, är samhället nu tillbaka på en nivå där idrottande i praktiken bara tillåts av professionella utövare och av ungdomar under 15 år. Publik är inte att tänka på, i någon form.
Det här slår förstås ytterligare mot våra spårvägsföreningar. Simningen kanske har varit mest utsatt då nästan inga tävlingar har ägt rum under året, frånsett den internationella simligan som har avgjorts i Budapest med bl.a. Michelle Coleman som deltagare. Sommarens ute-SM ställdes in i ett tidigt skede och när alla förberedde sig på inomhus-SM i Helsingborg i november så blev även det inställt. Tyngdlyftarna har kunnat genomföra en del mindre tävlingar och vi får se om det SM som har flyttats till början av december kan genomföras. I så fall är Spårvägens Caroline Lagerborg en av favoriterna i damernas 45-kilos klass. I skrivande stund är mästerskapet i alla fall ännu inte inställt.
Spårvägens herrlag i bordtennis har kanske varit det mest glädjande under hösten med fyra raka segrar mot de som på förhand antagits vara de värsta konkurrenterna. Vågar vi tro på fortsatta framgångar när SM-titeln ska utses i vår? Det är 33 år sedan Spårvägens herrlag senast vann SM, 20 år sedan damernas senaste triumf.
Spårvägens badminton har haft ordinarie tävlingsverksamhet igång under hösten men från 19 november får inga matcher spelas. Spårvägens fotbollslag kunde genomföra sin säsong, division 4-serien spelades som enkelserie, och laget kom fyra tabellen.
Den spårvägsidrott som har kunnat genomföra den ”minst onormala säsongen” är nog friidrotten. Samtliga svenska mästerskap har kunnat arrangeras, även om vissa har genomförts på lite annorlunda sätt och alltid utan publik. Då är det inte så konstigt att friidrotten är den enda idrott som under året har vunnit SM för Spårvägen, tolv stycken, då nästan inga andra idrotter har haft några mästerskap. Ja, egentligen har Spårvägen friidrott under året inkasserat 14 svenska mästerskap, inklusive två som tilldelades två år i efterhand. De gällde två lag-guld från terräng-SM 2018 där Spårvägens damlag ursprungligen var tvåa både på korta och långa banan. Men eftersom Meraf Bahta, som ingick i de ursprungliga segerlagen från Hälle, diskvalificerades då hon missat tre dopningskontroller, gick gulden istället till Spårvägen. Jag kan dock tycka att två års handläggningstid av ärendet av Svenska friidrottsförbundet är i längsta laget.
När nedstängningen av idrotten började göras i mars var nog de flesta övertygade om att vi vid det här laget, snart nio månader senare, skulle vara igång som vanligt. Nu är frågan snarare om vi kan vara igång som vanligt om nio månader, alltså i augusti 2021. Tveksamt, säger en del experter. Men låt oss tro och hoppas att vi kan vara igång betydligt tidigare än så. Samtidigt måste vi planera för och vara förberedda på en ännu längre nedstängning. Så här långt har alla våra spårvägsföreningar visat att de kan hantera denna svåra situation på ett bra sätt. Det kommer vi fortsätta göra, oavsett hur länge nedstängningen kommer att vara.
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening