Stockholm 7 april 2024
Under mars månad noterade vi framför allt tre stora spårvägsframgångar:
- Spårvägen badminton höll sig kvar i högsta badmintonligan genom att i sista matchen besegra IFK Umeå, 4–2 på bortaplan. Det var precis vad som krävdes för att överlämna sistaplatsen till just Umeå. Spårvägen lyckades utan att, såsom många andra elitklubbar har gjort, ta in några danska toppspelare i laget. Det är framför allt spelare som fostrats i klubben som säkrade kontraktet. Till hösten startar Spårvägen sin tredje säsong i rad i högsta badmintonligan, totalt blir det den 25:e vilket gör att Spårvägen är en av landets genom tiderna mest framgångsrika elitklubbar.
- Spårvägens bordtennisherrar lyckades, genom 4–3-seger i sista matchen mot Kävlinge ta en slutspelsplats, på samma poäng men med bättre matchskillnad än Kävlinge. Seger var ett måste för att ta den åtråvärda fjärdeplatsen. Det innebär SM-semifinal mot ett favorittippat Söderhamn. I seriespelets hemmamatch föll Spårvägen med endast 3–4, avgörandet i dubbeln, så visst har Spårvägen möjligheter att överraska och gå till SM-final.
- Spårvägens brottare Hamza Sertcanli blev efter tre raka SM-silver äntligen svensk mästare i den grekisk-romerska 87-kilosklassen. Spårvägen vann därutöver tre SM-silver och är tillsammans med AIK brottning Sveriges bästa klubb i grekisk-romersk brottning.
Backar vi till februari kan vi också notera att Sara Lennman i kula och Moa Hjelmer på 400 m vann var sitt SM-guld på inomhus-SM i friidrott. I Moas fall var det hennes 30:e SM-guld (20 individuella och 10 i lag), sitt första SM-guld vann hon 2009, för 15 år sedan!
Sedan tidigare har Michelle Coleman och Daniel Ståhl fått klartecken för OS-start men nu har också ett lagkappslag i simning för herrar blivit uttaget. Även om besättningen ännu inte är given finns det goda möjligheter att förbundskaptenen Martina Aronsson, själv gammal spårvägare, kommer att ta med både Robin Hanson och Isak Eliasson. Kanske kan även Samuel Törnqvist få möjligheten att simma på OS, kanske kan även någon friidrottare höja sig så pass mycket under försommaren att ytterligare en spårvägare kan ta plats i OS. Om inte annat har Aina Griksaite i tresteg goda möjligheter att komma med på OS. Aina är spårvägare men på nationell nivå tävlar hon för Litauen.
Minst fyra spårvägare kan vi i alla fall räkna med på OS, vilket är lika många som 2021 (då var det Ståhl, Coleman, Hanson och Kalle Berglund på 1500 m), men fler än 2016 (då tre aktiva) och färre än 2012 (fem). Där någonstans, kring fyra deltagare, har Spårvägen bidragit med till den svenska OS-truppen under varje sommar-OS sedan 1984.
Spårvägen är förstås mycket mer än elitidrott på nationell och internationell nivå. Merparten av alla som idrottar i Spårvägen är barn och ungdomar och för den delen även vuxna som inte tävlar på elitnivå. Men alla de närmare 6000 aktiva i Spårvägens olika föreningar har möjligheten att utveckla sina egna förmågor, utifrån egna förutsättningar och ambitioner. Det är kanske det allra finaste med Spårvägen. Sedan är vi många som känner extra stolthet och glädje när några av alla dessa spårvägare också kan konkurrera med de allra bästa i landet och till och med i världen.
Lycka till alla spårvägare!
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening