Stockholm 31 oktober 2024
Spårvägens alla föreningar bedriver på 2020-talet idrott på ett helt annat sätt än vad föreningen gjorde hundra år tidigare. Då under den första dryga halvan av 1900-talet bedrev Spårvägen framför allt företagsidrott, det var anställda inom Stockholms Spårvägar som i idrottsföreningen fick utlopp för sina idrottsbehov och en och annan kunde även konkurrera med de allra bästa i landet.
Från slutet av 1960-talet blev Spårvägen en elitklubb i många olika idrotter och några år senare började föreningen också utveckla en omfattande ungdomsverksamhet samtidigt som föreningens företagsidrott så småningom helt försvann.
På 2020-talet har flera av spårvägsföreningarna mer eller mindre uttalade övergripande elitmål och det är också idrotter som till stora delar uppfyller dessa elitmål genom att bland annat konkurrera om de ädlaste medaljerna på SM-tävlingar och i vissa fall även på internationella mästerskap. Samtliga dessa spårvägsidrotter har samtidigt stora ungdomsverksamheter, framgångsrika både vad gäller att få fram elitaktiva men också i form av den stora samhällsnytta som det innebär att kunna erbjuda barn och ungdomar en meningsfull fritid.
Andra spårvägsidrotter har ett tydligare fokus på ungdomsverksamheten och i vissa fall även en breddverksamhet för vuxna där elitmål inte kommer i första hand.
Alla idrotter och alla spårvägsföreningar har förstås, oavsett om de övergripande målen handlar om elit, ungdom eller bredd (eller som tidigare företagsidrott) en plats i den stora spårvägsfamiljen. Samtidigt har det i vissa spårvägsföreningar funnits olika viljor, olika uppfattningar om vilka de övergripande målen bör vara.
Några av Spårvägens elitidrotter kan, vad gäller övergripande målsättningar, jämföras med Stockholms tre stora fotbollsklubbar, AIK, Djurgården och Hammarby. Alla dessa tre fotbollsklubbar har omfattande ungdomsverksamheter som alla gör en stor samhällsnytta. Men alla tre klubbarna har den övergripande målsättningen att vinna Allsvenskan, från 2020-talet gäller det både för herrar och damer, och den stora, omfattande och framgångsrika ungdomsverksamheten är ett medel för att dessa tre klubbar även i framtiden i första hand ska få fram elitspelare men även ledare, supportrar, samarbetspartner och kunna bygga det varumärke som är en viktig förutsättning för att kunna vinna Allsvenskan.
På liknande sätt kan det vara för vissa spårvägsföreningar. Det är viktigt att ha en stor, omfattande och framgångsrik ungdomsverksamhet för att skapa framtidens elitaktiva, vilken ungdomsledare drömmer inte om att någon i just deras ungdomsgrupp en dag blir ”bäst i världen”. Men även för att få fram de ledare, funktionärer, supportrar och framtida samarbetspartner som behövs för att även i framtiden kunna uppnå de högt ställda elitmålen.
Det finns alltså ingen motsättning mellan en stor, omfattande ungdomsverksamhet och ambitiösa elitmål. Det kanske snarare är en förutsättning, att ha en omfattande ungdomsverksamhet för att kunna uppnå ambitiösa elitmål om förväntningarna och målen med ungdomsverksamheten ses i relation till elitambitionerna.
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening