SM-GULDVINNARE

Filip Karlborg – första badmintonmästaren sedan 1992!

4.2.2024. Filip Karlborg och IFK Umeås Mio Molin svenska mästare i dubbel 2024.

Filip Karlborg, som från unga år alltid representerat Spårvägen, blev föreningens första svenska mästare sedan 1992 då han i par med IFK Umeås Mio Molin vann SM i dubbel i Göteborg 2024, och det i Filips tredje raka SM-final i just dubbel.

Filip började i Spårvägen som åttaåring. Det var en tillfällighet att han började med badminton.

– Jag höll på med både fotboll, ishockey, bandy och tennis men några av mina kompisar som spelade badminton fick med mig. Min skola låg nära rackethallen.

Filip som hade ett bra bollsinne, blev snabbt duktig i badminton och Enskede Rackethall, där Spårvägen hade sin bas, blev snabbt något av Filips andra hem och fritidsgård.

Filip var duktig även i fotboll, vänsterback i Enskede IK, men från 15 års ålder blev det bara badminton. Efter grundskolan gick han tre år på badmintongymnasiet i Göteborg.

– Jag var 16 år och bodde i en egen lägenhet. Det var tufft. Jag tänkte många gånger att jag skulle flytta hem men jag är glad att jag stannade. Det var lärorika år både som badmintonspelare och som människa.

Filip vann sitt första USM-guld i 19-årsklassen när han bara var 17 år. Samma år vann han alla tre USM-gulden, singel, dubbel och mixed, i U17-klassen.

Det tog ytterligare några år innan Filip nådde högsta nationella nivån för seniorer. Tre år i rad, 2022, 2023 och 2024, spelade han SM-final i dubbel. År 2022 tillsammans med Spårvägens Alvin Palm, 2023 med Spårvägens Simon Sandholm och så 2024 med IFK Umeås Mio Molin. 2022 och 2023 blev det finalförluster.

– 2022 var våra motståndare ett nummer för stora. Förra året (2023) slog vi ut favoriterna i semifinalen och finalmotståndarna hade vi vunnit mot flera gånger men då hade jag varit sjuk i tre veckor och efteråt konstaterades att jag hade lunginflammation.

– Till årets (2024) SM hade landslagstränarna parat ihop mig med IFK Umeås Mio Molin och vi var favoriter. I finalen låg vi efter under hela det tredje och avgörande setet och hade matchboll mot oss. Men vi vann 22–20.

Trots att Filip fått sina främsta SM-framgångar i dubbel har han alltid varit singelspelare och mest tränat singelspel. I årets SM kom han till kvartsfinal i singel och har ytterligare ett par SM-kvartsfinaler tidigare år.

Filip har en hög träningsvilja parat med stark fysik.

– Jag kan träna många timmar om dagen utan att kroppen går sönder. Jag har aldrig haft någon allvarlig skada. Min fysik gör att jag kan ligga på hög träningsmängd. Jag är stark och slår hårt.

Vad kan då Filip förbättra för att höja sig till en hög internationell nivå?

– De bästa i världen är otroligt bra på att serva och på de första tre slagen, där kan vi som européer bli bättre. Det är också stor skillnad på att serva i singel mot dubbel.

Efter gymnasiet flyttade Filip till Uppsala där han tränar med andra landslagsspelare.

– Jag hoppas få möjligheten att spela på EM, landslagsledningen vill att jag spelar antingen dubbel eller singel, men jag är sugen på båda. Jag och Mio har en bra chans uttagna till EM. Konkurrensen är mindre i dubbel.

Filip gör alltså en heltidssatsning på badminton även om han jobbar, som han säger, ”5 procent”.

Filip hyllar Spårvägen och de tränare som han haft genom åren.

– Spårvägen är som en familj. Alla bor i närheten, alla känner varandra, alla är snälla. Man känner sig alltid välkommen. Thomas Csiffary var den som snappade upp mig och som alltid funnits. Janne Sahlström och senare Mats Persson har varit viktiga för min utveckling.

Fullständigt namn: Filip Oden Karlborg.
Född: 16 februari 2002.
Klubbar: Spårvägen BMF (2010–).
SM-guld: dubbel 2024 (tillsammans med IFK Umeås Mio Molin).
Spårvägens SM-guld nummer 953 (lag).

Anders Johrén (2024)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up