STORA LEDARE

Ensio Andersson – ”I simningen tar man hand om varann på ett bra sätt”

Ensio Andersson kom till Stockholm 1974 och genom sina simmande barn, som blivit svenska mästare och förbundskapten, ägnade han 30 år åt ledarskap inom Spårvägen Simning där han på 2020-talet är hedersordförande.

Det var 1974 då den 29-årige och uddevallauppvuxne Ensio Andersson hade tröttnat på jobbet på Svensk Bilprovning på Hisingen i Göteborg.

– Jag besiktade bara Volvobilar, minns han.
Han sökte och fick jobb på huvudkontoret i Vinsta mellan Vällingby och Hässelby. Hustrun sambon Gunilla instämde i planerna och ettåriga dottern Martina fick bara hänga med.

För de som då kom till huvudstaden var bostadsmarknaden lättorienterad jämfört med 2020-talets. Det tog inte många månader för paret att skaffa parradhus i Hässelby, inte bara behagligt nära jobbet utan också med trevliga och idrottsintresserade grannar.

Han hade själv spelat fotboll, bandy och hockey hemma i Uddevalla och han fortsatte med både fotboll och bandy i Vällingby AIK men han kom ändå att hamna hos simningen.

När Martina blev fyra år ville hon testa på Lek&Plask i Spårvägens regi. Så startade en lång och framgångsrik karriär både som aktiv och framförallt som tränare där hon fick åka både till Atén 2004 och Beijing fyra år senare.
Den tre år yngre sonen Peter följde hennes exempel. Han fick ett fyraårigt stipendium vid Berkeley-universitetet i Kalifornien efter framgångar i framförallt bröstsim.

Som intresserad förälder hängde Ensio ofta med på träningar, tävlingar och läger så engagerat att valdes in i styrelsen i mitten av 1980-talet.

– De tjatade länge och så tog man hand om varann på ett positivt sätt. Det fick mig att fastna, berättar Ensio som ganska fort fick ansvar för elitverksamheten.

Vällingby var centrum för träningen men den bedrevs också i Hjulsta, Spånga och Åkeshov. Många idrottsborgarråd har passerat under hans tid men det är ett han framhåller lite extra.

– Py Börjeson lyssnade verkligen på vad vi ville säga.

Sektionen hade det tungt de sista åren av 1980-talet. De flesta aktiva lockades av SKK och Martina var ensam senior. Vändningen kom när Mikael Holmertz flyttade till staden och några år senare kom brodern Anders. De lade grunden för ett årtionde av stora framgångar.

– Anders gav allt i alla lägen och han var bäst i landet hela 90-talet, framhåller Ensio.

Nya simmare strömmade till som exempelvis Johanna Sjöberg, Emma Igelström och Stefan Nystrand. Toppen nåddes vid VM 1995 då Spårvägen hade sju aktiva.

Hawaii 1994 är en resa som han kommer att bära med sig länge. Det var Mikael Holmertz som låg bakom projektet tack vare sina amerikanska kontakter. ”Jag höll i reskassan men annars bidrog jag inte mycket.”

Trots att bingopengarna sinat rejält höll klubben ställningarna som etta i landet tack vare att man hakade på Bingolotto redan från start. Ensio byggde upp ett nät av återförsäljare i Västerort.

Tack vare en returlott från just denna kiosk fick Ensio åka till Göteborg och skrapa den i direktsändning TV4. Det gjorde han så bra att klubben vann en miljon kronor som gick direkt in i den löpande verksamheten.
Det hör också till historien att Ensio hade träffat programledaren Leif ”Loket” Olsson veckan innan.

– Men det får du inte låtsas om för då tror folk att det handlar om något fuffens, förmanade ”Loket”.

Tack vare jobbet hade Ensio körkort på allt, bil, buss, lastbil och mc. Det där med buss använde han flitigt i framförallt tävlingssammanhang. Han har kört till Uppsala, Norrköping och Linköping i närområdet men också till Göteborg, Helsingborg och Malmö.

Man kan förledas att tro att en idrottsledare av Ensios kaliber levt ett kärnfriskt liv och att spåren efter honom i sjukvårdens datorer är obefintliga. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom. Han har opererats tre gånger!
Den första 1993 då hans hjärta fick nya klaffar. Den andra handlade tjocktarmscancer då läkarna tvingades kap en stor bit av tarmen och han tvingades ligga kvar i en månad på S:t Göran. I den tredje hade halspulsåderna tjocknat och läkarna öppnade och karvade ren den.

– När jag åker förbi S:t Göran njuter jag och känner mig hemma.

Ensio avtackades vid Spårvägen simnings årsmöte 2017 för sina 30 år i styrelsen, därav 13 som ordförande, genom att utses till hedersordförande.
I början av 2020-talet slöts den cirkel som barnen öppnade och i stället skjutsar han barnbarnen till just det – simningen.

Fullständigt namn: Helge Ensio Almers Andersson.
Född: 31 mars 1945.
Idrottssläktingar: barnen Martina (Sveriges förbundskapten i simning, tidigare elitsimmare i Spårvägen) och Peter (två individuella svensk mästerskap i simning).
Bor: Hässelby.
Ledarinsatser i Spårvägen Simning: styrelsen 1987–2017, varav 13 år som ordförande, hedersordförande, Spårvägens alliansstyrelse på 2020-talet.

Jan Ahlström (2021)

Individuella SM-guldvinnare

På sidan individuella Svenska mästare finner du presenterade Svenska mästare.

 

Stora spårvägsledare

På sidan stora spårvägsledare finner du några av Spårvägens stora ledare genom åren.

keyboard_arrow_up