Stockholm 22 februari 2021
Så har Spårvägen vunnit sina första SM-guld 2021. När inomhus-SM i friidrott i helgen avgjordes i Malmö vann Spårvägen tre SM-guld. Moa Hjelmer vann inom loppet av ett par timmar på söndagen både 200 m och 400 m och på lördagen visade Odain Rose att han är Sveriges snabbaste man då han vann 60 m. Moa, som har tävlat för Spårvägen sedan hon var tio år, har därmed vunnit 18 individuella SM-guld och ytterligare 8 SM i lag och stafetter. Hon är en av Spårvägens allra mesta SM-guldvinnare i alla idrotter genom alla tider.
Av alla våra spårvägsidrotter är det egentligen bara friidrotten som under det senaste året har genomfört några SM-tävlingar över huvud taget. Mästerskapen i simning, både ute och inne, tyngdlyftning, brottning och många andra idrotter ställdes alla in 2020. Bordtennis-SM hann genomföras i månadsskiftet februari/mars 2020 men är liksom badminton-SM inställt nu våren 2021. Lite märkligt kan jag tycka det är att det går att genomföra seriespel i kontaktidrotter som fotboll, handboll, ishockey, basket o.s.v. samtidigt som det inte tycks gå att arrangera svenska mästerskap i idrotter där fysiska kontakter, som i simning, tyngdlyftning, bordtennis och badminton, nästan helt kan undvikas.
Senvinter och tidig vår är årsmötestider i många idrotter. Så också för flera av våra spårvägsföreningar. Alliansföreningen har årsmöte den 4 mars. Det blir, som så många andra möten och årsmöten, i digital form, något som vi kanske får vänja oss vid även när detta ”Coronaår” är över. Det kanske är ett sätt att öka våra medlemmars närvaro, om än i digital form, vid våra årsmöten.
För snart ett år sedan, i början av mars 2020, stängdes den svenska idrotten ned. Jag skrev då i ett nyhetsbrev (13 mars) att detta är ”Svensk idrotts värsta kris någonsin”. Då trodde jag och många med mig att all idrott skulle vara igång som vanligt igen åtminstone till hösten 2020. Nu ställer vi istället frågan om idrotten kommer igång till hösten 2021. Allra störst betydelse har detta för Spårvägen friidrott som för sin ekonomi är helt beroende av att Marathongruppen, som arrangerar bl.a. Stockholm Marathon, Tjejmilen och Stockholm Halvmarathon, kommer igång med sin verksamhet senast till hösten. Så lite paradoxalt är det att friidrotten är den enda stora individuella idrott som har kunnat genomföra i stort sett alla planerade nationella mästerskapstävlingar samtidigt som det är Spårvägen friidrott som drabbas hårdast, ekonomiskt, av det nedstängda Sverige.
Vi kan inte göra mer än stå väl förberedda, idrottsligt och organisatoriskt, den dag då vi åter kan tävla utan restriktioner.
Gott mod, alla spårvägare.
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening