VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2021

Verksamhetsberättelse 2021

2021 – OS-guld och världsrekord

Daniel Ståhls OS-guld är den enskilt största prestationen i Spårvägens 103-åriga historia.

År 2021 såg Spårvägens största enskilda framgång under föreningens snart 103-åriga historia, Daniel Ståhls OS-guld i diskus. Fem andra spårvägare har vunnit OS-medaljer. Jan-Ove Waldner har som spårvägare blivit världsmästare i bordtennis (men han representerade Ängby när han vann OS-guld 1992), flera brottare och ett par simmare har blivit världsmästare med Spårvägen som klubbadress, men Daniel är den första som i Spårvägens färger vunnit OS-guld. Det var en prestation som gav eko inte bara i Spårvägen utan i hela Idrottssverige och i hela friidrottsvärlden.

Michelle Coleman blev ytterligare en i raden av spårvägare som slagit världsrekord. Det svenska laget på 4×50 m medley, med Coleman på sista sträcken, blev världsmästare på tangerat världsrekord, 1.42,38. Samma lag, med Coleman på sista sträckan, blev världsmästare även på 4×100 m medley.

Ståhl och Coleman har under 2021 varit Spårvägens främsta affischnamn på den allra yppersta internationella elitnivån. Inte långt därifrån kommer ytterligare två OS-resenärer, Kalle Berglund i friidrott och simmaren Robin Hansson, om än att de inte presterat i nivå med Ståhl och Coleman. Även simmaren Isak Eliasson, med tre guld på inomhus-SM som avgjordes under senhösten, är på en liknande idrottslig nivå.

Michelle Coleman blev dubbel världsmästare i lagkapp och världsrekordhållare på 4×50 m medley.

Men Spårvägens Ståhl och Coleman är bara toppen på ett stort isberg. Det finns flera tusen aktiva i Spårvägens olika idrotter, på olika sportsliga nivåer, från rena nybörjare till etablerade elitidrottare, från de yngsta ungdomarna till de äldsta veteranerna. Det är ett Spårvägen som under merparten av 1900-talet framför allt var en förening för män men som numera har kvinnor och män, pojkar och flickor i lika omfattning. Flera spårvägsidrotter har inkluderat paraidrottare i sin verksamhet. Till Spårvägen är alla välkomna!

Varken Spårvägen Simning eller Spårvägen Friidrott har störst ungdomsverksamhet i sina respektive idrotter. Men det har både Spårvägen Badminton och Spårvägen Bordtennis och båda dessa spårvägsföreningar utvecklar också spelare till den yppersta Sverigeeliten. Även spårvägsföreningarna i brasiliansk jiu-jitsu, som startade upp så sent som i januari 2021, brottning, cykel, fotboll, tennis, tyngdlyftning och volleyboll har imponerande ungdomsverksamheter om än inte i nivå med badminton eller bordtennis.

En framgångsrik ungdomsverksamhet är ofta en om inte garanti så i alla fall en viktig förutsättning för att en förening på sikt ska vara framgångsrik och till och med överleva. Det innebär att Spårvägen i alla de nämnda idrotterna har goda möjligheter att även i framtiden spela en viktig roll i Idrottssverige.

Tyvärr har Spårvägen under 2021 också en idrott som har lagts ned och en annan som kämpar för sin överlevnad. Spårvägen Skidor beslutade på sitt årsmöte våren 2021 att lägga ned verksamheten då det inte längre finns några aktiva och definitivt ingen ungdomsverksamhet. Spårvägen Skidor hade under många år en omfattande verksamhet och har till och med vunnit ett SM-guld, om än för länge sedan (1951) och i skidorientering som idag räknas som en egen idrott men som då ingick under ”skidor”. Spårvägen Handboll har lagt ned sitt elitlag och har i skrivande stund ett damlag i division 4 och ett juniorlag, födda 2004. Problem med sena träningstider och spelarrekrytering har lett till att det en gång så starka elitserielaget, Spårvägen spelade i högsta serien i 35 år, sista säsongen 2015/16, nu är ett minne blott.

Även om våra aktiva i alla våra spårvägsidrotter har kunnat träna och tävla något så när som vanligt under året så präglades ändå de första nio månaderna av 2021, precis som 2020, av coronapandemin och dess restriktioner. Först under sena hösten släpptes restriktionerna helt och hållet och tävlingar kunde genomföras även med publik och inte minst kunde de stora evenemangen som Marathongruppen genomför, med Stockholm Marathon i spetsen, genomföras, något som är helt avgörande för Spårvägen friidrotts ekonomiska bas.

Nu är siktet inställt på 2022 och det innebär flera världs- och europamästerskap där spårvägare kommer att utmärka sig. Allra mest kommer Spårvägens tusentals ungdomar att få nya erfarenheter som hjälper både dem själva och Spårvägen att utvecklas ytterligare.

Lycka till under 2022, alla spårvägare!

Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening

 

Stockholms Spårvägars Gymnastik och Idrottsförening, Alliansen

Verksamhetsberättelse för 2021

Alliansstyrelsens sammansättning 2021

Ordförande                   Anders Johrén
Vice ordförande           Ensio Andersson
Sekreterare                   Jan-Erik Nordström
Vice sekreterare           Lena Norell
Kassör                            Claes Swedenstedt
Ledamot                        Sven-Gunnar Hegg
Ersättare                       Kjell Windahl

Revisorer
Revisor:                           Bo Fredriksson
Revisorssuppleant:       Margaretha Ljungman

Alliansstyrelsens kommittéer

Valberedning                  Åke Ruus, Kjell Irestam

 

Antal medlemmar 31 december 2021
Alliansen har 13 medlemmar, det vill säga spårvägsföreningarna. Det totala medlemsantalet inom spårvägsföreningarna belöper sig om ca. 6 400 personer.

Douglas Kjellins resestipendium för ungdom och juniorer
Alma Wiggberg, Spårvägens Cykelförening, har tilldelats 2021 års stipendium ur Douglas Kjellins fond.  Alma kunde 2021 som 17-åring ta SM-guld i både Enduro (i klass DU21, juniorklass) och Pumptrack (i klass  Damer 17+Elit, seniorklass) i Järvsö. Till vardags jobbar Alma på Flottsbro Friluftsområde i Huddinge och hon fick även köra för landslaget i World Enduro i italienska Finale Ligure i september och även köra i VM-finalen i Pump track i Lissabon i oktober som resulterade i en 28:e plats i klassen Women Elite. Alma har under året visat det går att nå stora framgångar med ordentlig träning, talang och en uppbackande omgivning. Med sin entusiasm och sina resultat har Alma varit ett föredöme för alla i klubben och kanske speciellt för våra ungdomar som får en idol att se upp till.


SPÅRVÄGSFÖRENINGARNA

Spårvägens Badmintonförening 

Ordförande: Gustaf Engstrand   t.o.m. årsmötet den 7 oktober 2021
Johannes Hylander   fr.o.m. 7 oktober 2021

Verksamhetsår: 1 augusti – 31 juli

Antal medlemmar: 645 (varav 520 7-20 år)

Verksamheten bedrivs i Enskede Rackethall och den är av stor omfattning. Spårvägen har flest licensierade spelare i landet. 500 av medlemmarna är delaktiga i träning och tävling. Föreningen har ett tiotal anställda tränare/ledare och därtill 10-15 ideella assisterande tränare. Under säsongen 2020/21 spelade A-laget i div- 1. Därtill har man två lag i div. 2-serier. Romeo Makboul tog brons singel i U17-EM och Filip Karlborg guld i Junior-SM.  En klar majoritet bland elitspelarna utgörs av egna produkter fostrade i föreningens ungdomsgrupper. Ett bevis på föreningens bredd är man vid DM, i november 2021, för alla åldersklasser erövrade 51 av 107 möjliga medaljer.


Spårvägens Bordtennisklubb

Ordförande: Karsten Inde

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar:  ca. 800

Spårvägen är Sveriges (och kanske Europas) största bordtennisförening. Träningsverksamheten bedrivs i SL Sporthall, Liljeholmshallen och ett antal skolor. Anders Svensson är sedan 28 år heltidsanställd sportchef. Därtill finns två heltidsanställda tränare, tre halvtidsanställda och ett antal timanställda dito. Genom Stockholms stad har klubben också tillgång till bidragsanställda. Herrlaget deltar i högsta serien, Pingisligan, som man vann säsongen 2020/21 med ett lag som uteslutande består av spelare som är fostrade i klubbens ungdomsverksamhet. Man har ytterligare fyra serielag på herrsidan. Damlaget, som toppar maratontabellen, utplånades på grund av dåligt ledarskap inom förbundet.  Nu har man ett lag i ettan med siktet inställt på Elitserien. Klubben har ytterligare ett damlag i div 2. Återigen blev Spårvägen bästa ungdomsklubb i Stockholm. Ett speciellt inslag är att ett 30-tal medlemmar med neurologiska sjukdomar, typ Parkinssons sjukdom, omfattas i klubben.  Detta har uppmärksammats i pressen. De tävlar i allt från KM till VM. Intressant är att Spårvägen Bordtennis försöker påverka Stockholms stad att bygga en ny bordtennshall, helst då i södra förorterna. Den nuvarande träningshallen slits och tävlingshallen i Liljeholmen kan falla om nya bostäder byggs där.


Spårvägens Veteran BTK

Ordförande: Lennart Pettersson

Verksamhetsår: 1 januari – 31 december

Antal medlemmar: 40

Träningen bedrivs i den före detta SL-hallen i Midsommarkransen tre dagar i veckan. Från mitten av mars har verksamheten blivit påverkad av covid -19, särskilt som flertalet medlemmar har ingått i en eller flera av de riskgrupper som identifierats. Medlemmarna deltar normalt i SM, DM och öppna tävlingar. Ett halvdussin lag brukar spela i pensionärsserien. Verksamheten har gått på lågvarv och verksamhetsberättelsen handlar mer om vad som inte blivit genomfört, än vad som har i praktiken kunnat göras. Endast ett fåtal spelare uppenbarar sig med spade i hand vid borden.


Spårvägens Brasiliansk Jiu Jitsu

Ordförande: Omid Azad

Verksamhetsår:  1 jan-31 dec

Antal medlemmar: 50

Brasiliansk Jiu Jitsu är från och med i år en ny idrott i Spårvägen. Söders BJJ har sökt sig till Spårvägen. BJJ är en kampsport stadd på stark frammarsch och redan den största kampsportsidrotten i landet. Klubben har starka ledare och en ordnad ekonomi. Det är stort tryck från nya medlemmar. Träningen bedrivs i Liljeholmshallen i samma lokal som Spårvägen Brottning.

 

Spårvägens Brottningsklubb

Ordförande: Ara Abrahamian

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 100

Verksamheten bedrivs i Liljeholmshallen där man har utmärkta förhållanden med en permanent brottningshall och specialgjord matta. Av medlemmarna är ett 50-tal aktiva och uteslutande ungdomar. Sporten bygger på fysisk kontakt och lämpar sig illa i covidtider.

 

Spårvägens Cykelförening

Ordförande: Thomas Hugosson

Verksamhetsår: 1jan – 31 dec

Antal medlemmar: 366, varav 149 under 18 år.

Cykel är den enda av Spårvägens föreningar som har sin verksamhet i en annan kommun, Huddinge med Källbrinks IP som hemadress. Spårvägen är fortfarande en av Sveriges största cykelklubbar och bedriver en omfattande verksamhet med för ungdomar, tränings- och tävlingsverksamhet i mountainbike och den populära MTB-skolan. Alma Wiggberg blev svensk juniormästare i både enduro och pumptrack. Till detta kommer motionscykling på landsväg för vuxna. Spårvägen Flowtrail, som främst vänder sig till barn och ungdomar, invigs våren 2022. Av den totala kostnaden på 2 miljoner kronor fick Spårvägen 70% i bidrag av Allmänna Arvsfonden och resterande 30% via Riksidrottsförbundet Sisu.

 

Spårvägens Fotbollförening

Ordförande: Claes Swedenstedt

Verksamhetsår 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 300

Verksamheten har en anställd funktionär, Kjell Irestam, en trygg pelare sedan ett 25-tal år, mot vilken föreningen lutar sig.  Därtill finns ledare på ideell basis. Verksamheten är inställd på utbildning och utveckling av barn och ungdomar, i huvudsak bosatta i Skarpnäck. Många spelare slussas uppåt i seriesystemet i andra klubbar, vilket innebär att Spårvägen i regel alltid har seriens yngsta lag. Representationslagetlaget spelade i div 4 Södra, som spelades i enkelserie med en sjundeplats som resultat.  Föreningen har också ett tiotal ungdomslag igång. Under vitersäsongen deltar man i seriespel med futsal, ett seniorlag i div 2 och ett lag U21 i div 1. Klubblokalen och planen på Skarpnäcksfältet utgör en trygg hemvist.

 

Spårvägens Friidrottsklubb

Ordförande: Andreas Carlborg

Verksamhetsår 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 640

Klubbens kansli ligger på ärevördiga Östermalms IP. Klubben har en heltidsanställd kansliansvarig, Ola Svensson och en dito sportchef, Kent Claesson. Till detta kommer en handfull anställda med olika omfattning i sysselsättningsgrad samt ett 40-tal ideellt verkande ledare/tränare.

Daniel Ståhl blev med sitt OS-guld i diskus historisk inte bara i Spårvägen friidrott utan i hela Spårvägen då han blev föreningens första olympiska guldmedaljör. Ståhl blev även statistisk världsetta för sjätte året i följd. På nationell nivå vann Spårvägen sju SM-guld på seniornivå, tre inomhus och fyra utomhus.

Tillsammans med Hässelby Friidrott driver klubben Stockholm Marathon-organisationen med normalt, när det inte är Coronarestriktioner, över en kvarts miljon startande löpare per år i de olika loppen.  Under våren 2021 blev det mesta inställt men från hösten har vissa evenemang kunnat genomföras, framför allt Stockholm Marathon den 9 oktober med över12 000 anmälda löpare. Klubbens ekonomi vilar framför allt på intäkter från loppen och då dessa lopp till stor del ställts in, eller haft kraftigt reducerade deltagarantal, under 2020–21, har klubben gått igenom ett ekonomiskt stålbad med rejält neddragna kostnader.


Spårvägens Handbollsförening

Ordförande: Kjell Windahl

Verksamhetsår: 1 maj – 30 april

Antal medlemmar:  28

Efter spel i elitserien i 35 år och därefter några år i Allsvenskan och div 1 har sedan ett par Spårvägen inget elitlag alls. I botten ligger hallfrågan. Det är i Stockholm en skriande brist på hallar för den här typen av idrotter.  Kvar i klubben finns ett damlag i div 4 med åtta seniorer förutom de 13 spelare födda 2004 som också spelar i juniorlaget.

I början på hösten kom information om att Brännkyrkahallen skall säljas och stängas till sommaren 2022 en längre tid för renovering. Det är ännu inte klart vilken hall som blir Spårvägens hemmahall till nästa säsong.


Spårvägens Simförening

Ordförande: Magnus Sundqvist

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 2495

Föreningen verkar för allas möjlighet till social och idrottslig utveckling inom simidrotten. Spårvägen Sim har en stor, stabil och välskött verksamhet i ett flertal bad i Västerort med centrum och kansli i Vällingby. Elitträningen är förlagd i Eriksdalsbadet. Den vassaste simmaren är Michelle Coleman tätt följd av Robin Hansson och Isak Eliasson. Michelle har under hela hösten deltagit i den Internationella Simligan med hela världseliten. Hon tävlade för ett kanadensiskt lag. Året avslutades med VM, där Michelle var en viktig länk i lagkapperna och kom hem med två guld och ett brons. Varje år lär sig hundratals barn att simma i klubben och av dem fortsätter sedan många in i tränings- och tävlingsgrupperna. Vuxenverksamhetet (lära vuxna simma), och parasim står också på programmet. Spårvägen är känd som en skicklig arrangör. 10 anställda (med olika anställningsgrad) sköter den omfattande verksamheten, men en viktig del utgör också de cirka 60 ideellt verkande ledarna. Föreningen har haft sommarverksamhet i tre bassänger och 800 deltagare i simkunnighet. Spårvägens Simförening har genom åren berikat svensk simning med tre kvinnliga förbundskaptener. Martina Aronsson har i år övertagit posten efter Ulrika Sandmark. Innan dess har Ann Forsell beträtt posten.

 

Spårvägens Tennisklubb

Ordförande: Marcus Boberg

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 700

Mycken kraft och energi går åt att klara driften av tennishallen som står på arrenderad mark vid Kärrtorps IP. Klubben äger och underhåller hallen, som har fyra banor, café och shop. Banorna har hög beläggning med tider kl. 07-22. Det är stort tryck från nya spelare, särskilt ungdomar. Därför kommer man att bygga ut hallen med ytterligare två banor. Beräknas klart inom två år. Fyra heltidsanställda och en deltidare sköter verksamheten och därtill kommer många i ideella insatser. Parallellt med detta har styrelsen och tränarna lyckats utveckla klubbverksamheten där 400 barn och vuxna är involverade. Man har två damlag, ett herrlag, två veteranlag i seriespel och därtill lag för F13 och P13 i div 1. En speciell begivenhet är klubbarnas mästerskap. 150 spelare från Spårvägen och Hellas deltar. I resultatlistan redovisas inte klubbtillhörlighet.


Spårvägens Tyngdlyftningsklubb

Ordförande: Henrik Lundin

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 60

Verksamheten bedrivs i Enskedehallen.  Klubben har verksamhet för män, kvinnor och ungdomar Båda seniorlagen, herrar och damer, tävlar i den nästa högsta serien, div 1, där de tillhör de bättre lagen. Fyra kvinnliga och en manlig lyftare har deltagit vid SM. Carolin Lagerborg kom i klass 45 kg tvåa rakt över, i ryck, stöt och sammanlagt. Då, på grund av pandemin, endast ungdomar kunnat träna i lokalen har man förlorat en del medlemmar. Spårvägens styrka ligger mycket på ungdomssidan där klubben torde vara bäst i landet. Totalt sett finns en framtidstro i klubben.

 

Spårvägens Volleybollklubb

Ordförande: Marcel Lafitte

Verksamhetsår: 1 maj – 30 april

Antal medlemmar: 150

Skärholmshallen är hemvist för träning och tävling. Klubben har mest kvinnor/flickor, men också en del män och pojkar. Damlaget spelar i div. 2. Herrlaget i div 3. Därtill har man flicklag i U14 och U16.  Sist, men inte minst, har klubben två korplag. Från att tidigare bara ha spelat två JSM-turneringar har nu herrlaget alltså givit sig in i seriespel. Laget består i likhet med damernas av en mix av juniorer och äldre spelare. Damlagets höstupptakt bestod av ett lag som enbart innehöll Junior- och ungdomsspelare. Det resulterade i vinst över Solna B med 3-0 och över Nyköping med samma siffror. På ledarsidan finns ett dussintal personer, men man skulle behöva fler. Medlemsantalet ökar, mest bland ungdomar födda 2006-2008.

ALLMÄNNA FRÅGOR
keyboard_arrow_up