VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2020

Verksamhetsberättelse 2020

2020 – ett väldigt annorlunda år

År 2020 blev ett väldigt annorlunda år. Inställda olympiska spel har tidigare bara orsakats av världskrig men som vi alla vet har både OS och det mesta av övriga internationella mästerskap ställts in. Även på nationell nivå har mycket ställts in. Av våra spårvägsidrotter är det egentligen bara friidrotten som har kunnat genomföra det mesta av sitt planerade tävlingsprogram. Det märks också när vi går igenom våra idrotters sportsliga framgångar under året. Tolv SM-guld på seniornivå har gått till Spårvägen, alla har vunnits av Spårvägen Friidrott. Det är första gången på mer än 50 år som det bara är en spårvägsidrott som vinner SM-guld. Den gången, 1969, vann Spårvägen inte ett enda SM-guld men sedan dess fram till 2020 hade alltså minst två spårvägsidrotter varje år vunnit SM-guld på seniorsidan.

Men eftersom varken simningen eller tyngdlyftningen, de spårvägsidrotter där vi vid sidan av friidrotten kanske främst hade förhoppningar om framskjutna mästerskapsplaceringar, har kunnat genomföra några nationella mästerskap har Spårvägens SM-framgångar under året, med spårvägsmått mätt, varit beskedliga. I några av våra andra spårvägsidrotter, som bordtennis och badminton, kunde SM genomföras i början av året innan nedstängningen av samhället och idrotten, och där gjorde flera spårvägare storartade resultat om än inte med SM-guld som resultat. Spårvägen Bordtennis började sedan höstsäsongen med att vinna samtliga lagmatcher i herrarnas högsta serie. Spårvägen Badminton har flera ungdomar och juniorer som tillhör de absolut bästa i landet, några är även i Europatopp i sina åldersklasser. Även Spårvägen fotboll (som spelade hälften av de planerade matcherna i sin division 4-serie), brottning, cykel, tennis och volleyboll har kunnat genomföra tränings- och tävlingsverksamhet, dock i mindre omfattning än normalt och de idrotterna är inte på högsta nationella nivå.

Till årets negativa händelser, vid sidan av Corona-pandemin, hör att Spårvägens seniorlag i handboll har lagts ned. Laget var under många år bland landets bästa, tre SM-guld utomhus på 1990-talet och 35 år i högsta serien, senast 2016. Mycket måste ha gått fel under åren, det är alltså bara fyra år sedan laget spelade i SHE (högsta serien) och kvar finns nu bara ett ungdomslag.

Även om det formella beslutet inte togs förrän i början av 2021 vill jag ändå här passa på att välkomna en ny idrott till spårvägsalliansen, Spårvägen Brasilainsk Jiu-Jitsu, som bara några dagar in på det nya året startade sin verksamhet under Spårvägens namn.

Av Spårvägens Alliansstyrelses arbete 2020 har kanske främst märkts den nya hemsidan som förutom nästan dagliga spårvägsnyheter har tagit ett rejält grepp om Spårvägens stolta historia, med bl.a redovisning av samtliga 867 SM-guld som vunnits genom alla tider.

När vi nu lägger 2020 till handlingarna hoppas jag att alla spårvägare laddar upp inför ett 2021 som, hoppas vi verkligen, ur alla perspektiv kommer att bli bättre än 2020. Så gott mod alla spårvägare och lycka till inför 2021.

Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening

 

Stockholms Spårvägars Gymnastik och Idrottsförening, Alliansen

Verksamhetsberättelse för 2020

Alliansstyrelsens sammansättning 2020

Ordförande                   Anders Johrén
Vice ordförande           Ensio Andersson
Sekreterare                   Jan-Erik Nordström
Kassör                           Claes Swedenstedt
Ledamot                       Sven-Gunnar Hegg
Ersättare                       Kjell Windahl

Revisorer
Revisor:                          Bo Fredriksson
Revisorssuppleant:      Margaretha Ljungman

Alliansstyrelsens kommittéer

Valberedning                  Åke Ruus, Kjell Ihrestam

Antal medlemmar 31 december 2020
Alliansen har 13 medlemmar, det vill säga spårvägsföreningarna. Det totala medlemsantalet inom spårvägsföreningarna belöper sig om ca. 6 300 personer.

Douglas Kjellins resestipendium för ungdom och juniorer
Romeo Makboul, Spårvägens Badmintonförening, har tilldelas 2020 års stipendium ur Douglas Kjellins fond.  Såväl han som hela hans familj satsar helhjärtat på sporten och lever Badminton för att stötta Romeo i hans satsning.  Höjdpunkten i hans karriär kom i februari 2020, då han vann Europamästerskapen i singel för U15 och dessutom tog brons i par med klubbkamraten Filip Swahn.  Romeo fortsätter att göra framsteg, tränar 7-12 gånger per vecka och drömmer om att bli professionell badmintonspelare.  Han är dessutom en mycket god förebild för andra spelare i klubben och i övriga badmintonsverige. En ödmjuk kille.

 

SPÅRVÄGSFÖRENINGARNA

Spårvägens Badmintonförening 

Ordförande: Gustaf Engstrand 

Verksamhetsår: 1 augusti – 31 juli

Antal medlemmar: 550

Verksamheten bedrivs i Enskede Rackethall och den är av stor omfattning. Spårvägen har flest licensierade spelare i landet. 500 av medlemmarna är delaktiga i träning och tävling. Föreningen har ett tiotal anställda tränare/ledare och därtill 10-15 ideella assisterande tränare. Under säsongen 2019/20 spelade A-laget i div- 1 Mellersta. Därtill har man två lag i div. 2-serier. I ungdomsserierna anmäler Spårvägen så många lag att inte alla får plats att delta. En klar majoritet bland elitspelarna utgörs av egna produkter fostrade i föreningens ungdomsgrupper.


Spårvägens Bordtennisklubb

Ordförande: Karsten Inde

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar:  ca. 800

Spårvägen är Sveriges (och kanske Europas) största bordtennisförening. Träningsverksamheten bedrivs i SL Sporthall, Liljeholmshallen och ett antal skolor. Hallen i Midsommarkransen sanerades under våren, när pandemin brutit ut, till sista pingisboll. Anders Svensson är sedan 27 år heltidsanställd sportchef. Därtill finns två heltidsanställda tränare, tre halvtidsanställda och ett antal timanställda dito. Herrlaget deltar i högsta serien, Pingisligan, och klarade sig säsongen 2019/20 kvar med ett nödrop. För innevarande säsong är laget obesegrat efter de fyra första omgångarna med ett lag som uteslutande består av spelare som är fostrade i klubbens ungdomsverksamhet. Man har ytterligare fyra serielag på herrsidan. Damlaget, som toppar maratontabellen, utplånades på grund av dåligt ledarskap inom förbundet.  Ett flicklag ställdes då på benen och började i div. 2.  Detta är nu på väg upp i ettan med siktet inställt på Elitserien. Klubben har ytterligare ett damlag i div 2. Över 100 ungdomar tävlar nationellt och regionalt. De senast 40 åren har klubben i stort sett varje år haft flera spelare ur egna led som representerat Sverige i ungdoms-EM.  Återigen blev Spårvägen bästa ungdomsklubb i Stockholm. Ett speciellt inslag är att ett 30-tal medlemmar med neurologiska sjukdomar, typ Parkinssons sjukdom, omfattas i klubben. Spårvägen fick uppdraget att arrangera det första svenska mästerskapet i klassen 2020. Detta hann också bli genomfört innan coronan steg in på scenen.

 

Spårvägens Veteran BTK

Ordförande: Lennart Pettersson

Verksamhetsår: 1 januari – 31 december

Antal medlemmar: 44

Träningen bedrivs i den före detta SL-hallen i Midsommarkransen tre dagar i veckan. Från mitten av mars har verksamheten blivit påverkad av covid -19, särskilt som flertalet medlemmar har ingått i en eller flera av de riskgrupper som identifierats. Medlemmarna deltar normalt i SM, DM och öppna tävlingar. Ett halvdussin lag brukar spela i pensionärsserien. Verksamheten har gått på lågvarv och verksamhetsberättelsen handlar mer om vad som inte blivit genomfört, än vad som har i praktiken kunnat göras. Endast ett fåtal spelare uppenbarar sig med spade i hand vid borden.

 

Spårvägens Brottningsklubb

Ordförande: Ara Abrahamian

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 100

Verksamheten bedrivs i Liljeholmshallen där man har utmärkta förhållanden med en permanent brottningshall och specialgjord matta. AIK Brottning bedriver också sin verksamhet där. Av medlemmarna är 47 aktiva och uteslutande ungdomar. Sporten bygger på fysisk kontakt och lämpar sig illa i covidtider.

 

Spårvägens Cykelförening

Ordförande: Thomas Hugosson

Verksamhetsår: 1jan – 31 dec .

Antal medlemmar: 300

Cykel är den enda av Spårvägens föreningar som har sin verksamhet i en annan kommun, Huddinge med Källbrinks IP som hemadress. Spårvägen är fortfarande en av Sveriges största cykelklubbar och bedriver en omfattande verksamhet med, för ungdomar, tränings- och tävlingsverksamhet i mountainbike och den populära MTB-skolan. Till detta kommer motionscykling på landsväg för vuxna.Man kan säga att verksamheten idag speglar folkintresset. Föreningen har aldrig haft så många medlemmar som under våren 2020.


Spårvägens Fotbollförening

Ordförande: Claes Swedenstedt

Verksamhetsår 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 300

Verksamheten har en anställd funktionär, Kjell Ihrestam, en trygg pelare sedan ett 25-tal år, mot vilken föreningen lutar sig.  Därtill finns ledare på ideell basis. Verksamheten är inställd på utbildning och utveckling av barn och ungdomar, i huvudsak bosatta i Skarpnäck.  Många spelare slussas uppåt i seriesystemet i andra klubbar, vilket innebär att Spårvägen i regel alltid har seriens yngsta lag. Representationslaget spelade i div 4 Södra, som spelades i enkelserie med en fjärdeplats som resultat  Föreningen har också sex ungdomslag igång i spannet  årgång 2005 till 2012. Klubblokalen och planen på Skarpnäcksfältet utgör en trygg hemvist.


Spårvägens Friidrottsklubb

Ordförande: Andreas Carlborg

Verksamhetsår 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 640

Klubbens kansli ligger på ärevördiga Östermalms IP. Man har en heltidsanställd kanslichef och en dito sportchef. Till detta kommer en handfull anställda från kvarts till trekvarts anställning samt ett 40-tal ideellt verkande ledare/tränare. Många idrotter har knappt haft någon seniorverksamhet alls efter mars månad, men friidrotten med en mängd SM-tävlingar har kunnat genomföra dessa, om inte som tänkt, men på andra vis deltagarmässigt och vad gäller platser och tidpunkter. Det blev för Spårvägens del 29 SM-medaljer varav 12 guld. Russinet i klubbens kaka, Daniel Ståhl, försvarade sin plats som världsetta i diskus. Tillsammans med Hässelby Friidrott driver klubben Stockholm Marathon-organisationen med normalt över en kvarts miljon startande löpare per år i de olika loppen.  Under 2020 blev det mesta inställt. Klubbens ekonomi vilar på intäkter från loppen. Det finns en del sparat på kistbotten, men på något års sikt måste arrangemangen komma igång igen för att den idrottsliga verksamheten skall kunna bibehållas på den höga nivå vi är vana vid.

 

Spårvägens Handbollsförening

Ordförande: Kjell Windahl

Verksamhetsår: 1 maj – 30 april

Antal medlemmar:  100

Efter spel i elitserien i 35 år och därefter några år i Allsvenskan och div 1 har nu Spårvägen inget damlag alls.  Säsongen 2019/20 slutade med en åttondeplats i div 1 Norra.  Inför den kommande säsongen fylldes laget på med nya ledare och spelare och det såg väldigt lovande ut. Plötsligt meddelades dock att man lagt ned laget och kvar i klubben finns nu bara ett flicklag i F16. I botten ligger hallfrågan.  Det är i Stockholm en skriande brist på hallar för den här typen av idrotter. Spårvägen toppar 35 säsonger i Elitserien tillsammans med StockholmsPolisen. Skuru har 34, Västerås 33 och Skånela 32.

 

Spårvägens Simförening

Ordförande: Magnus Sundqvist

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 2563

Föreningen verkar för allas möjlighet till social och idrottslig utveckling inom simidrotten. Spårvägen Sim har en stor, stabil och välskött verksamhet i ett flertal bad i Västerort med centrum och kansli i Vällingby. Elitträningen är förlagd i Eriksdalsbadet. Den vassaste simmaren är Michelle Coleman tätt följd av Emma Sundstedt (USA), Robin Hansson och Isak Eliasson.  De svenska mästerskapen blev inställda, både långbana utomhus och kortbana inomhus. Det har över huvud varit magert med tävlingar undantaget för Michelle som deltog i lagtävlingarna i Budapest med hela världseliten. Hon tävlade för ett kanadensiskt lag. Varje år lär sig hundratals barn att simma i klubben och av dem fortsätter sedan många in i tränings- och tävlingsgrupperna. Vuxenverksamhetet (lära vuxna simma), och parasim står också på programmet. Spårvägen är känd som en skicklig arrangör. 11 anställda (med olika anställningsgrad) sköter den omfattande verksamheten, men en viktig del utgör också de cirka 60 ideellt verkande ledarna. Anmärkningsvärt är att medlemsantalet ökat med ca 600 personer (ungdomar) under året. Främst beror det på att föreningen har haft möjlighet att bedriva sommarsimskola på Ekerö och det nya Järvabadet. Ekonomiskt sett, så har både intäkter och kostnader minskat jämfört med föregående år. Det beror på inställda arrangemang, men vägs upp av inställda läger, tävlingar och mästerskap.

 

Spårvägens Skidklubb

Ordförande: Åke Ringblom

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 10

Hoppet sägs vara det sista som överger människan, men för Spårvägen Skidor ser det ganska mörkt ut. Efter många snömagra vintrar återstår nu bara en dryg handfull åkare. Man har inga gemensamma träningar eller läger. Målsättningen för medlemmarna är i första hand deltagande i Vasaloppet.

 

Spårvägens Tennisklubb

Ordförande: Marcus Boberg

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 700

Mycken kraft och energi går åt att klara driften av tennishallen som står på arrenderad mark vid Kärrtorps IP. Klubben äger och underhåller hallen, som har fyra banor, café och shop. Banorna har hög beläggning med tider kl. 07-22. Fyra heltidsanställda och en deltidare sköter verksamheten och därtill kommer många i ideella insatser. Parallellt med detta har styrelsen och tränarna lyckats utveckla klubbverksamheten där 400 barn och vuxna är involverade. Man har två damlag, ett herrlag och tre veteranlag i seriespel. Klubben har genom åren fostrat ungdomar till hög klass. Senaste åren har man haft Sverigetoppar på både flick- och pojksida, men nu lotsar man dem över till Mälarhöjdens TK, som har bättre möjligheter för elitverksamhet. Spårvägen har nu en ny stor kull unga spelare i stöpsleven.


Spårvägens Tyngdlyftningsklubb

Ordförande: Henrik Lundin

Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec

Antal medlemmar: 60

Verksamheten bedrivs i Enskedehallen Träningstillfällen finns sex dagar i veckan. Klubben har verksamhet för män, kvinnor och ungdomar Båda seniorlagen, herrar och damer, tävlar i nästa högsta serien, div 1, där de tillhör de bättre lagen.  Det unga gardet med flickor och pojkar stormar fram. Spårvägens styrka ligger mycket på ungdomssidan där klubben torde vara bäst i landet

 

Spårvägens Volleybollklubb

Ordförande: Marcel Lafitte

Verksamhetsår: 1 maj – 30 april

Antal medlemmar: 150

Skärholmshallen är hemvist för träning och tävling. Klubben har mest kvinnor/flickor, men också en del yngre pojkar. Damlaget spelar i div. 2. När vårserien bröts låg Spårvägen trea i div 2. Därtill har man ett flicklag i U18 och U16 och deltar också i seriespel i fyrmannavolley för flickor upp till 15 år. Sist, men inte minst, har klubben tre korplag. På ledarsidan finns tolv personer, men man skulle behöva fler. Nu får man säga nej till många som söker sig till klubben.

ALLMÄNNA FRÅGOR
keyboard_arrow_up