Verksamhetsberättelse 2023
Bokslut för 2023
År 2023 blev det första året sedan 2019 utan några som helst pandemirestriktioner. Det blev också det bästa spårvägsåret på många år, åtminstone betraktat utifrån sportsliga världsprestationer. Spårvägen hade två aktiva, en friidrottare och en simmare, som båda presterade på högsta internationella nivå.
Daniel Ståhl blev i augusti världsmästare i diskus på ett så bragdartat sätt att han var den självskrivne vinnaren av Svenska Dagbladets bragdmedalj. Daniel har under de åtta senaste åren antingen varit den som kastat längst i världen (varje år 2016–22), blivit världsmästare (2019 och 2023) eller blivit olympisk mästare (2021). Spårvägens Daniel Ståhl är världens bästa diskuskastare!
Michelle Coleman hade några fantastiska decemberdagar då hon blev europamästare i simning tre gånger om, två gånger i lagkapp och en gång individuellt, på 50 m frisim. Därmed har Michelle tagit sig in bland Spårvägens allra största idrottare genom alla tider.
Om Daniel och Michelle är toppen på det stora spårvägsberget så finns det ett antal andra duktiga spårvägare, i flera av idrotter, på internationell elitnivå. Det finns därutöver många på nationell elitnivå och det finns flera tusen barn och ungdomar som i Spårvägen finner en meningsfull fritid och som utvecklas till goda samhällsmedborgare, oavsett om de senare blir elitidrottare, motionärer, ledare och tränare, eller på annat sätt tar med sig sina erfarenheter från Spårvägen.
Spårvägen hade i slutet av 2023 verksamhet inom elva olika idrotter. Spårvägen Badminton hängde kvar i högsta badmintonligan efter kvalspel, och det med spelare som med bara något undantag kom från den egna ungdomsverksamheten. Bland dem fanns Filip Karlborg och Simon Sandholm som gick till SM-final i dubbel efter att i semifinalen slagit ut förhandsfavoriterna till segern. Senaste SM-guldet för Spårvägen Badminton kom 1992. Det finns mycket som talar för att vi inte behöver vänta så mycket längre innan vi får uppleva nästa SM-guld.
Spårvägen Bordtennis har nu både ett herr- och damlag i högsta Pingisligan. Herrarna kom trea i serien men förlorade SM-semifinalen mot Eslöv. Damerna återkom till högsta serien efter fyra års frånvaro. Trots det leder Spårvägens damer högsta seriens maratontabell.
Spårvägen Brasiliansk Jiu-Jitsu, den nyaste föreningen i spårvägsfamiljen, har nu funnits i tre år och har redan utvecklat en omfattande ungdomsverksamhet men föreningen har också flera duktiga seniorer, om än att ingen ännu har kunnat konkurrera om mästerskapsmedaljer. Det torde dock bara vara en tidsfråga.
Spårvägen Brottning är tillsammans med AIK Brottning Sveriges främsta förening inom grekisk-romersk brottning, en utveckling som vi inte kunde se så sent som för några år sedan. Det finns flera mycket duktiga juniorer, också med internationellt mått mätt, och det blev åter flera SM-medaljer på seniorsidan. Tyvärr har den främsta, Ardit Fazljija som vann alla sina matcher på SM, missat tre gånger i sin vistelserapportering och det mesta tyder på att han kommer att bli avstängd från allt tävlande under två år. Noteras bör att det finns inga misstankar om att han har tagit otillåtna medel utan det är en mycket dålig hantering av vistelserapporteringen som har orsakat detta.
Spårvägen Cykel har en omfattande ungdomsverksamhet inom mountainbike medan landsvägscykling mest lockar veteraner och motionärer. Spårvägen Fotboll har ett A-lag i toppen av division 4 och pojklag i de flesta åldersgrupper.
Spårvägen Friidrott är inte bara Daniel Ståhl utan det finns flera internationellt mycket duktiga idrottare. Sara Lennman (kula), Emil Danielsson (1500 och 5000 m) och Aina Griksaite (tresteg) var tillsammans med Ståhl Spårvägens representanter på VM. På nationell nivå blev det nio SM-guld och stora framgångar på ungdoms- och juniornivå.
Spårvägen Simning är tillsammans med Spårvägen Friidrott den förening som både konkurrerar om att vara bäst i Sverige och samtidigt har flera aktiva på hög internationell nivå. Förutom Michelle Coleman finns Robin Hanson, Isak Eliasson och Samuel Törnqvist som alla aspirerar på att vara med i OS i Paris 2024. Totalt blev det sex SM-guld under 2023, något färre än det vi sett de senaste åren.
Spårvägen Tyngdlyftning vann sina första SM-guld, genom Viktor Sundh, sedan 2014, och det finns flera mycket lovande ungdomar, både tjejer och killar, som är redo att gå vidare på nationell elitnivå.
Spårvägen Tennis har kanske inte riktigt en verksamhet på högsta nationella elitnivå vad gäller seniorer. Men det finns många lovande tennisungdomar som får en gedigen tennisutbildning i Spårvägen och flera har en potential att etablera sig bland de bästa i landet. Spårvägen Volleyboll har ett damlag i näst högsta serien och ett herrlag i tredje högsta serien och bedriver verksamheten utifrån ett långsiktigt mål att avancera i seriepyramiden. Spårvägen Volleyboll som sedan ett antal år är etablerat i Skärholmen, har utmärkta träningsmöjligheter i Skärholmshallen vilket gör att det finns en potential att utveckla föreningen.
För många är Spårvägen först och främst barn och ungdomar som får utöva sin favoritidrott och dessutom får möjlighet att utvecklas så långt som ambition och talang tillåter. Det är något som går igen i alla spårvägsföreningar. De barn och ungdomar som kommer till Spårvägen har bättre möjligheter än i de flesta andra föreningar att utvecklas utifrån de förutsättningar som varje individ har. ”Spårvägen tar dig hela vägen”, med det menar vi att Spårvägen faktiskt ger ungdomar möjligheten att gå hela vägen från just barn och ungdom till att bli bäst i världen. Det har Spårvägen visat flera gånger i historien. De bästa exemplen är Jan-Ove Waldner, Daniel Ståhl och Martin Lidberg som alla började i Spårvägen som barn och som alla blev bäst i världen. Dessutom i tre olika idrotter.
Men allt i Spårvägen är inte positivt. Under året fick vi se en av Spårvägens historiskt sett främsta idrotter gå under. Spårvägen Handboll, som spelat i högsta serien i 35 år och som vunnit tre SM-guld på 1990-talet, finns inte längre. Många år av problem med träningstider, svårigheter med rekrytering av spelare och ledare och en ekonomi som inte klarat en elitsatsning, innebar att sista bollen spelades våren 2023. En, med idrottsvokabulär tolkning, tragisk utveckling.
2023 har ändå stärkt Spårvägens position som Sveriges, mätt i antal SM-guld, mest framgångsrika idrottsförening. Med 2024 öppnar sig nya möjligheter, och nya utmaningar, för alla spårvägare. För alla oss som älskar att se spårvägare tävla mot de bästa i världen väntar ett OS i Paris med minst två spårvägare i huvudrollen, Daniel Ståhl och Michelle Coleman. Förhoppningsvis blir det betydligt fler än så då ett tiotal andra spårvägare har OS som sitt stora mål för 2024. Det ska bli ett nöje att följa alla spårvägare, från barn och ungdomar i lokala tävlingar, till de allra största som kommer att kämpa om OS-medaljer.
Lycka till 2024, alla spårvägare!
Anders Johrén
Ordförande i Spårvägens Alliansförening
Stockholms Spårvägars Gymnastik och Idrottsförening, Alliansen
Alliansstyrelsens sammansättning 2023
Ordförande Anders Johrén
Vice ordförande Ensio Andersson
Sekreterare Lena Norell
Vice sekreterare Jan-Erik Nordström
Kassör Claes Svedenstedt
Ledamot Sven-Gunnar Hegg
Ersättare (vakant)
Revisorer
Revisor: Bo Fredriksson
Revisorssuppleant: Margaretha Ljungman
Alliansstyrelsens kommittéer
Valberedning Åke Ruus och Kjell Irestam
Antal medlemmar 31 december 2023
Alliansen har 12 medlemmar, det vill säga spårvägsföreningarna. Det totala medlemsantalet inom spårvägsföreningarna belöper sig om ca. 6 700 personer.
Douglas Kjellins resestipendium för ungdom och juniorer
August Humeur född 2006 är en av Sveriges bästa medeldistansare i sin åldersklass. Han började som ”mångsysslare” i Spårvägens ungdomsverksamhet, men styrde 2022 in sin träning på medeldistans. Säsongen 2023 blev ett riktigt lyft med guld på 800 m vid SM för 17-åringar. Han fick också representera Sverige vid Finnkampen för ungdomar. Vid sidan av sin egen idrottssatsning har August verkat som tränare för klubbens yngsta garde, ett uppdrag som han trivs med och som passar hans lugna personlighet.
Årets ledare
Thomas Csiffary blev själv medlem i Spårvägens Badmintonförening som 10-åring och har under många år arbetat för att lyfta hela föreningens verksamhet, till där den befinner sig idag. En av Sveriges största badmintonföreningar. Thomas lägger ned mycket tid på att lära känna alla sina spelare. Han är mån om att skapa en miljö, där alla trivs och kan utvecklas utifrån sina förutsättningar.
SPÅRVÄGSFÖRENINGARNA
Spårvägens Badmintonförening
Ordförande: Cecilia Lunell
Verksamhetsår: 1 augusti – 31 juli
Antal medlemmar: 680 (varav 580 i åldrar 7-20 år). 300 barn står på väntelista.
Verksamheten bedrivs i Enskede Rackethall och den är av stor omfattning. Spårvägen har flest licensierade spelare i landet. 650 av medlemmarna är delaktiga i träning och tävling. Föreningen har ett drygt dussintal på olika tidsvillkor anställda tränare/ledare och därtill 10-15 ideella assisterande tränare.
Spårvägen deltar i den högsta serien, Badmintonligan, och har dessutom ett serielag i div. 1 och två i div.3. Därtill ett otal ungdomslag. Under 2023 har Spårvägen Badminton tagit medaljer i alla SM-klasser med tyngdpunkt på ungdomssidan. Spårvägen blev också bästa klubb vid DM med närmare 50 medaljer. I juni hölls KM, landets största, med drygt 200 deltagare.
Spårvägen är en av fyra badmintonföreningar, som är uttagna till ”Idrottsklivet”. Medel kommer från RF och är öronmärkta till aktiviteter för barn i utsatta områden.
Spårvägens Bordtennisklubb
Ordförande: Karsten Inde
Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: ca. 800
Spårvägen är Sveriges (och kanske Europas) största bordtennisförening. Träningsverksamheten bedrivs i SL Sporthall, Liljeholmshallen och ett antal skolor. Anders Svensson är sedan 30 år heltidsanställd sportchef. Därtill finns två heltidsanställda tränare, två halvtidsanställda och ett antal timanställda dito. Även parkinsonsektionen har en stöttning. Föreningen har 250 licensierade spelare, flest i landet. Ett speciellt inslag är att ett 30-tal medlemmar med neurologiska sjukdomar, typ Parkinsons sjukdom, omfattas i klubben.
Trots en svag avslutning i Pingisligan 2022/23 kom Spårvägen fyra och blev klara för slutspel. Laget åkte dock ut direkt i semi mot Eslöv. Det unga damlaget kom från div.1, gick rakt igenom Superettan och upp i Pingisligan, Ungdomssidan är suverän. 24 ungdomar kvalificerade sig för USM.
Spårvägen Bordtennis har tilldelats medel från Allmänna Arvsfonden för att vidareutveckla sin verksamhet för Parkinsonsjuka personer. Det är ett ambitiöst program, som skall genomföras tillsammans med bland andra Svenska Bordtennisförbundet och aktörer inom sjukvården. En heltidsanställd och två halvtidsanställda är under rekrytering,
Spårvägens Veteran BTK
Ordförande: Bernt Olsson
Verksamhetsår: 1 januari – 31 december
Antal medlemmar: 48
Träningen bedrivs i den före detta SL-hallen i Midsommarkransen. Det är en livlig verksamhet. Klubben har en handfull lag i Stockholms Pensionärsserier, varav tre i den högsta. Vissa spelare deltar i lägre nationella serier. Spårvägen har också flitig uppställning veteranmästerskap som SM, EM och VM. Bordtennis synes vara en mycket lämplig idrott för äldre.
Spårvägens Brasiliansk Jiu Jitsu
Ordförande: Homan Hamzeh
Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: 187
Brasiliansk Jiu Jitsu gör sitt tredje år i Spårvägen. Det är den största kampsporten i landet. Den passar väl för ungdomar (inga sparkar). Träningen bedrivs i Liljeholmshallen. Under året har man startat en ny gren, Submission Wrestling, som redan dragit till sig många aktiva. Där använder man inte dräkt, utan shorts. Klubben har starka ledare och en ordnad ekonomi. Man arrangerade en stor tävling med 250 deltagare från hela landet och har själva deltagare i alla stora tävlingar i Sverige. Den tidigare ordföranden Omid Azad startade klubben under pandemin och den har nu närmare 200 medlemmar. Omid har särskilt hängivit sig åt barn och ungdomar, där hans lärarutbildning inom idrott varit till gagn.
Spårvägens Brottningsklubb
Ordförande: Nebojsa (Neno) Jovanovic
Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: 150
Verksamheten bedrivs i Liljeholmshallen där man har utmärkta förhållanden med en permanent brottningshall och specialgjord matta. Fem tränare håller i trådarna. Spårvägen dominerar svensk brottning på ungdoms- och juniorsidan. Runt hörnet står ett hundratal ungdomar på kö för att bli medlemmar. JSM gav tre svenska mästare, ungdoms-SM gav två. Vid senior-SM i den antika stilen blev det ett guld, två silver och ett brons. Spårvägens styrka ligger i de lättare klasserna, konkurrenten AIK har de tunga gossarna.
Spårvägens Cykelförening
Ordförande: Thomas Hugosson
Verksamhetsår: 1jan – 31 dec.
Antal medlemmar: 364
Cykel är den enda av Spårvägens föreningar som har sin verksamhet i en annan kommun, Huddinge, med Källbrinks IP som hemadress. Spårvägen är en av Sveriges största cykelklubbar och bedriver en omfattande verksamhet i mountainbike och den populära MTB-skolan. Till detta kommer motionscykling på landsväg för vuxna. Spännande är också Spårvägens egenbyggda Flowtrail, trick-bana, som vänder sig till ungdomar.
Spårvägens Fotbollsförening
Ordförande: Claes Svedenstedt
Verksamhetsår 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: 300
A-laget spelar i div 4 och låg i mitten av sommaren i serieledning, men kom till slut fyra med 11 vunna, 6 oavgjorda och 5 förlorade matcher. Futsal spelas vintertid och där kom laget femma och blir kvar i div.1. 200 ungdomar är inordnade i 15-20 lag. Klubblokalen och planen på Skarpnäcksfältet utgör en trygg hemvist, men där finns ett latent hot. Hammarby har en framtidsönskan att ta över stora delar av området som sitt.
Den 1 december gick Kjell Irestam i pension efter 43 (!) år i Spårvägen Fotboll som spelare, ledare och anställd. Det blev 11 säsonger i A-laget och över 30 år som anställd idrottskonsulent. ”På Kjelle Irestams tid…”. Kjelle och Spårvägen Fotboll var mer eller mindre synonyma.
Spårvägens Friidrottsklubb
Ordförande: Göran Harnesk
Verksamhetsår 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: 689
Klubbens kansli ligger på Östermalms IP. Klubben har en heltidsanställd kansliansvarig, Ola Svensson och en dito sportchef, Kent Claesson. Till detta kommer en handfull anställda med olika omfattning i sysselsättningsgrad samt ett 40-tal ideellt verkande ledare/tränare.
Daniel Ståhl är Spårvägen Friidrotts störst lysande stjärna. Han blev världsmästare i diskus för andra gången och erhöll Svenska Dagbladets bragdmedalj. På nationell nivå vann Spårvägen nio SM-guld på seniornivå, två inomhus och sju utomhus.
Tillsammans med Hässelby Friidrott driver klubben Stockholm Marathon-organisationen med närmare en kvarts miljon startande löpare per år i de olika loppen. År 2023 började en ljusning skymta vad gäller anmälningssiffrorna efter några mörka pandemiår. Klubbens ekonomi vilar framför allt på intäkter från Marathongruppens arrangemang och klubben har en fortsatt stor utmaning att hålla en ekonomi i balans, vilket har krävt fortsatt mycket hård kostnadskontroll.
Spårvägens Handbollsförening
Ordförande: Kjell Windahl
Verksamhetsår: 1 maj – 30 april
Vid föreningens årsmöte den 25 maj togs beslutet att lägga ned verksamheten. Man får inte ihop spelare till fullt lag. Hallbristen för denna typ av idrotter är i Stockholm katastrofal. Få träningstider gör att handbollen i distriktet håller på att dö ut. Handbollssektionen bildades 1940. 1947 blev man distriktsmästare i kamp med åtta föreningar i den högre divisionen, Allsvenskan. Det första damlaget bildades 1951. 1973 nådde man den högsta serien, där laget huserade i 35 år. (Nu har Skuru gått förbi med 37 säsonger).
Spårvägens Simförening
Ordförande: Magnus Sundqvist
Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: 2700
Föreningen har en stor, stabil och välskött verksamhet fördelad på alla bad i Västerort samt Eriksdalsbadet, där elitverksamheten har sin hemvist. Föreningens uppdrag är att bland annat att lära barn simma. Det rör sig årligen om 2 500 barn. Alla trådar utgår från kansliet, som har sitt säte i Vällingby. 10 anställda (med olika anställningsgrad) sköter den omfattande verksamheten, men en viktig del utgör också de ca 60 ideellt verkande ledarna. 150 simmare ingår i tränings- och tävlingsgrupperna. Några håller internationell klass. Parasim står också på programmet. Spårvägen Sim är känd som en skicklig tävlingsarrangör. Vid SM i juni bärgade Spårvägen 17 medaljer.
Michelle Coleman tog en spektakulär långpaus från simningen, men återkom i bra form. Vid EM i december tog hon guld de tre första dagarna. Europamästare individuellt på 50 fritt och sedan i lagkapperna 4×50 fritt och 4×50 medley. Den fjärde dagen sinade krafterna och det blev en fjärdeplats på 4×100 m. Under mästerskapet satte Samuel Thörnqvist svenskt rekord på 200 m ryggsim.
Spårvägens Tennisklubb
Ordförande: Marcus Boberg
Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: 800
Mycken kraft och energi går åt att klara driften av tennishallen som står på arrenderad mark vid Kärrtorps IP. Klubben äger och underhåller hallen, som har fyra banor, café och shop. Banorna har hög beläggning med tider kl. 07-22. Det är stort tryck från nya spelare och man beslutade därför att bygga ut med ytterligare två banor. Ett halvdussin heltidsanställda och ett 20-tal timanställda sköter verksamheten och därtill kommer många i ideella insatser. Parallellt med detta har styrelsen och tränarna lyckats utveckla klubbverksamheten där 500 barn och vuxna varje vecka är involverade. Serielag för seniorer finns. En speciell begivenhet är klubbmästerskapet. 150 spelare från Spårvägen och Hellas deltar. I resultatlistan redovisas inte klubbtillhörighet.
Spårvägens Tyngdlyftningsklubb
Ordförande: Christin Kraft
Verksamhetsår: 1 jan – 31 dec
Antal medlemmar: 65
Verksamheten bedrivs i Enskedehallen. Träningstillfällen finns sex dagar i veckan. Man har ungefär lika antal medlemmar mellan könen. Klubben har verksamhet och lag i alla klasser på dam- och herrsidan och rankas som sexa i landet. Från och med 2024 kommer damlaget att delta i landets högsta serie. Klubben har en stark ungdomssida. Spårvägen fick vid JSM tre mästare. En av dem, Viktor Sundh, blev dessutom svensk mästare för seniorer, i ryck, stöt och sammanlagt.
Spårvägens Volleybollklubb
Ordförande: Jessica Wettergren
Verksamhetsår: 1 maj – 30 april
Antal medlemmar: 80
Skärholmshallen (Lilla hallen) är hemvist för träning och tävling. Klubben har mest kvinnor/flickor, men också män och en del yngre pojkar. Man har träningar sex dagar i veckan. Damernas förstalag spelar i div.1, andralaget i div 2. Herrlagen spelar i div. 2 och div. 3. Det finns också ett lag som spelar i Korpen. För de yngre flickorna finns fyrmannavolley. Både U16 och U18 deltar i SM. På ledarsidan finns ett dussintal personer, men man skulle behöva fler ideella krafter. Nu får man säga nej till många som söker sig till klubben.