SM-GULDVINNARE

Theodoros Tounousidis – internationell mästerskapsbrottare med tre SM-guld för Spårvägen

Theo Tounousidis tävlade för Spårvägen i 17 år då han bl.a. vann ett individuellt SM och två SM i lag. Under den perioden var han en av världens bästa brottare, tävlandes för Grekland, med åtskilliga deltagande på VM, en femte-plats på EM och en knapp förlust i OS mot den regerande världsmästaren.

Theodoros Tounousidis började med brottning när han var nio år. Det var hans pappa som tog med honom, och hans bröder till brottningsträningarna i Spårvägens SL-hall. Redan som 14-åring blev Theo svensk mästare, då han fick gå in i 58-kilosklassen när Spårvägen vann lag-SM i grekisk-romersk stil 1998.

– Det fanns inte så många brottare i de lättare klasserna i Spårvägen så jag fick gå in och ta en plats i laget, berättade Theo 2021.

Theo vann ytterligare ett lag-SM, i februari 2004, men då var han en etablerad brottare i 96-kilosklassen som vann flertalet av sina matcher. Veckan innan den triumfen hade Theo brottats sin första SM-final, förlust 0–3 mot klubbkamraten Martin Lidberg.

– Sverige och Spårvägen hade några av världens bästa brottare, som Martin Lidberg, Ara Abrahamian och Jimmy Samuelsson.

Theo har grekisk bakgrund vilket gjorde att han hade möjlighet att representera Grekland.

– Anledningen till att jag bytte nation var att när jag vann ungdoms-EM för Sverige 2001 så blev jag lovad en plats i SOK:s topp- och talangprogram för att få stöd för min satsning av dåvarande förbundskaptenen. Jag kommer ihåg när jag fick samtalet då han förklarade att det inte skulle bli av. Jag ville inte byta men gjorde det för att kunna åka på läger och tävla utomlands för att utvecklas som brottare. Jag var endast 17 år och drömde om att få vara på den stora scenen. Grekland kontaktade mig och var villiga att stötta mig ekonomiskt för att fortsätta min resa mot mina idrottsliga mål, därav nappade jag på erbjudandet.

– Jag visste även att jag var ung, endast 17 år och det skulle ta flera år innan jag kunde konkurrera om platsen i landslaget då Ara Abrahamian och Martin Lidberg skulle bli mina konkurrenter om platsen.

Theo fick möjlighet att vara med på ett tiotal VM och EM och inte minst OS 2008. Där fick han i första omgången möta Ramaz Nozadze från Georgien, världsmästare 2007. Det var en jämn match som Theo förlorade och blev därmed utslagen.

– Det var lite speciella regler då. Jag släppte bara en poäng men det räckte för att åka ut.

Han tog lite revansch året efter då han kom tvåa på Medelhavsspelen i Italien. Dessförinnan hade han vunnit sitt första och enda individuella SM-guld, efter 2–0 i finalen 2007 mot Tobias Morsing, Örgryte.

– Jag var mest där för att få en tävling. Jag representerade ju Grekland internationellt och ville få träningsmatcher. Jag hade inte tränat för SM men såg till att vinna mina matcher.

Så långt i karriären hade Theo tävlat för Spårvägen. Men 2009 lämnade han Spårvägen för Huddinge.

– Jag kom inte överens med Spårvägens styrelse och vi var flera spårvägare som lämnade för Huddinge.

Theo fick fortsatta framgångar i Huddinge med bl.a. två SM-silver. 2014 återgick han till att representera Sverige i landslagssammanhang, främst på European games.

Theo var en målmedveten, motiverad och taktisk brottare. Han plockade fram och anpassade grepp efter motstånd.

– Jag hade bra fysik och var taktisk. Jag var inte rolig att möta för de flesta av mina motståndare.

Theo var under många år i världseliten utan att nå riktigt ända fram.

– Jag har mött de bästa brottarna i världen, alla de stora brottningsikonerna i min viktklass. Men det är små marginaler som avgör. Ibland kan man få tveksamma domslut emot sig. Ibland saknade jag den rätta turen.

Fullständigt namn: Theodoros Tounousidis.
Född: 13 januari 1984 i Stockholm.
Familj: fru Dimitra, barnen Pavlos (f 2010), Alexander (f 2012), Akilles (f 2015) och Leonidas (f 2017).
Idrottssläktingar: brottarbröderna Georgis, Nikiforos och Alexander (alla duktiga brottare i Spårvägen).
Bott: Skärholmen, Segeltorp (under några pendlade Theo mellan Stockholm och Aten).
Längd/tävlingsvikt: 187 cm, 85–96 kg.
Arbete: brottningstränare, resurspedagog.
Klubbar: Spårvägens BK (1993–2009), Huddinge BK (2009–16).
Tränare i Spårvägen: Ryszard Swierad.
SM-guld: grekisk-romersk stil lätt tungvikt 2007, lag-SM grekisk-romersk stil 1998 och 2004.
EM: 5:a 2006 i Moskva.
VM: åtskilliga VM för Grekland.
OS: 2008 (tungvikt, grekisk-romersk stil representerande Grekland, förlust i första omgången mot världsmästaren från Georgien).

Spårvägens SM-guld nr 429 (lag), 579 (lag), 629.

Anders Johrén (2021)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up