Stora ledare

Stig Holmqvist – närmare 50 år i Spårvägens huvudstyrelse

Spårvägsledaren Stig Holmqvist avled sommaren 2022 i en ålder av 87 år. Han var under många år ledamot i Spårvägens huvudstyrelse och senare alliansstyrelse och var med på hela resan när Spårvägen utvecklades från till stora delar en korpförening till den allians av elitföreningar med stora ungdomsverksamheter som finns på 2020-talet.

Janne Nordström skrev följande om Stickan i samband med att han avled 2022:

Spårvägsledaren Stig Holmqvist har efter några års sjukdom avlidit i en ålder av närmare 90 år.  Sista gången han var med i spårvägssammanhang var vid 100-årsjubiléet 2019. Om Stig må sägas att han varit av stor betydelse för Spårvägens Idrottsförening. I 50 år hade han säte i Spårvägens huvudstyrelse, var väl insatt i våra olika idrotters verksamheter och utförde alltid till punkt och pricka de uppdrag han tagit på sig.
Stig, eller ”Stickan” som man vanligen sade, kom från Blekinge och började 1953 som busskonduktör vid Hornsbergsgaraget. De första åren spelade han fotboll i Ängby. Med tiden kom dock handbollen att bli hans idrott, han var också under några år ordförande i Spårvägens handbollssektion.
På kvällstid studerade Stickan vid Borgarskolan och fick tjänst på trafikbolagets kontor vid Tegnergatan. Där blev han ansvarig för bolagets alla (ett otal) fritidsföreningar, bland annat den välrenommerade musikkåren. När denna senare kom att drivas i annan regi, blev Stickan dess ordförande. Själv spelade han ståbas i en känd orkester och han var också en duktig dansör.
Stickan var en mycket god kompis. Öppen, tillmötesgående, hjälpsam och mycket vänlig.  Ingenting var omöjligt. Han var oöm och stabilt byggd, att springa på honom i en fotbolls- eller handbollsmatch, var som att springa in i en lagårdsvägg. Det må nu vara honom  förlåtet.

 

År 1986 skrev Lars G Lindström en presentation av Stig Holmqvist i Spårvägen Sport. Här är ett utdrag från den presentationen.

– Jag flyttade till Stockholm och tog jobb som busskonduktör på Stockholms Spårvägar (SS), berättar Stickan.

Året var 1953, trångboddhetens tid. Stickan hamnade i Ängby och kom med i Ängby IF. Hemma i Blekinge hade han spelat lite fotboll i juniorlaget. I Ängby fick Stickan kämpa för att hänga med på A-lagets matcher i division 4.

– Det var svårt med skiftjobbet. Inte lika lätt att byta tider då som idag.

Stickan kom med i Hornsbergs motionsklubb, som då hade 12 – 1300 anställda, varav många var aktiva i idrott. Kalle Strååt på verkstadssidan var ett av de stora ledarnamnen.

Motionsverksamheten gjorde att han prövade det mesta i idrottsväg. Det visade sig att Stickan också hade goda förutsättningar för löning, vilket han bl a visade i det militära genom att springa terräng och lite banlopp. I dag gott och väl 30 år senare motionerar han regelbundet tre dagar i veckan. Så allmänkonditionen är bra.

Stig Holmqvist hade högre ambitioner än att vara busskonduktör. På kvällarna studerade han på handelshögskola och läste till ”kamrer” på Hermods. I jobbet kom han över på trafiksidan, först på Tx Söder och senare (1966) på huvudkontoret vid Tegnérgatan.

– Jag fick ansvaret för alla ombyggnader och ändringar av busshållplatserna i samband med högertrafikomläggningen 1967. Ett mycket intressant jobb särskilt som allt klaffade mycket fint.

Under många år fortsatte Stig att jobba på SL:s trafikavdelning. 1982 blev han personalansvarig på det södra distriktet. 1984 var han tillbaka på huvudkontoret, nu som ansvarig chef för den personaladministrativa avdelningen under personaldirektören Bengt Gustafsson.

– Jag sysslar mycket med personalstabens ekonomi och PA-verksamhet, säger Stickan men också en hel del med företagsidrotten – i fritidsrådet.

Fritidsrådet på SL organiserar fritidsverksamheten, t ex musikkåren som har stor verksamhet, körerna, Schackklubben och företagsidrotten. Idrottsföreningen vid Spårvägen sköter sig dock själv, men har en gemensam organisation för företagsidrotten med bolaget och motionsklubbarna.

– Här sitter jag på idrottsföreningens ena stol (Claes Swedenstedt har den andra).

Naturligtvis är han också med i Kontorets motionsklubb, både som aktiv och ledare. I slutet på 60-talet var Stickan med om att reorganisera den verksamheten som legat nere en tid. I dag har han ingen styrelsepost där men hjälper till när det behövs. Ty sådan är Stickan också – alltid snäll och hjälpsam. Och han har svårt att rubbas ur sin jämvikt även om det är stressigt.

– Det har jag haft nytta av i jobbet många gånger.

Naturligtvis får så här duktigt folk inte gå löst. Idrottsföreningen knöt Stig Holmqvist till sig redan 1972. Det var under Curre Parmhags  tid, då Stig var lokalansvarig tillsammans med Nisse Björnsson. När Curre hastigt avled på hösten samma år, fortsatte Stig med Nisse Ekborg och därefter  med Gunnar Redhult, och finns nu i gänget kring dagens ordförande Birger Rosell.

– Jag var med om att tipsa fram både Ingemar Berg och Birger Rosell (Stig var ordförande i valberedningen) som ledare till vår förening. Ingemar hade jag lärt känna genom färdtjänsten och Birger Rosell i SL:s styrelse. Kul att de kom med!

Under alla år har Stig Holmqvist varit med i handbollen, en gren som han också utövar själv – numera mest i korpsammanhang. Han är ännu sekreterare i handbollssektionen. F ö den son värnar mycket om vår damhandboll. Där har han blivit något av en damernas riddare, genom att helt ställa upp bakom allsvenska laget. Sedan herrhandbollslaget lagts ner har allt intresse i Spårvägen koncentrerats kring vårt elitserielag på damsidan och i farmarlaget Spåret i division 2.

– Ett av de roligaste idrottsminnen jag har var när vi gick upp i allsvenskan första gången. Året var 1973. Vi var tvungna att vinna sista matchen mot Lima i Malung. Vi gjorde det i en nervig och bökig match. Vilken känsla när det var klart, och vilket triumffärd hem i bussen med alla lyckorusiga tjejer

Stickan minns. Det har varit en fantastisk utveckling i Spårvägen under de här åren sedan slutet på 60-talet då det blev en nytändning i klubben i samband med 50-årsjubiléet. Bingoverksamheten har givit möjligheterna och skapat resurser. SL har ställt upp med hallar och tider (även om det skulle behövas mer tid särskilt på kvällstid). Ledarna har klubben plockat fram och utbildat. Roligast är den fina ungdomsverksamheten som de flesta sektioner har. Spårvägen har visat att man kan bygga upp en idrottsverksamhet inneifrån.

Stickan Holmqvist har själv varit med om hela den här epoken. Är det fortfarande, även om hustrun Gunilla och 11-åriga dottern Kristin tagit mer av hans tid, som han förr hade så gott om. Å andra sidan har dansmusicerandet fått maka på sig. Förr spelade Stig basfiol i ett 7-mannaband och for land och rike runt på helgerna. Men allt har sin tid.

Fullständigt namn: Stig Allan Germund Holmqvist.
Född: 21 mars 1935.
Död: 2 augusti 2022.
Familj: fru Gunilla, dottern Kristin.
Arbete: Stockholms Spårvägar/Storstockholms Lokaltrafik (bl.a. busskonduktör, ansvarig chef personaladministrativa avdelningen, 1953–2000).
Aktiv karriär: bl.a. fotboll i Ängby, handboll i Spårvägen.
Ledarinsatser i Spårvägen: bl.a. ledamot i huvudstyrelsen/alliansstyrelsen (1972–2016), alliansstyrelsens valberedning (2017–19), ordförande i handbollssektionen (1971–76).

Individuella SM-guldvinnare

På sidan individuella Svenska mästare finner du presenterade Svenska mästare.

 

Stora spårvägsledare

På sidan stora spårvägsledare finner du några av Spårvägens stora ledare genom åren.

keyboard_arrow_up