SKIDOR

KLUBBADRESS
c/o Åke Ringblom
Rödkindavägen 10 A
123 46 Farsta

ORDFÖRANDE
Åke Ringblom
ake-ringblom@hotmail.com
076-101 71 73

OBS! Länken öppnas i ett nytt fönster

Spårvägens Skidklubb

Under senare halvan av förra seklet arrangerades klubbmästerskapen i Gamla Täby. Med tiden blev snötillgången för osäker, så man flyttade mästerskapet till norra Uppland och sedan kom en tid då man för säkerhets skull flyttade KM till Hälsingland. I samma takt som snötäcket dragit sig uppåt har skidklubbens verksamhet gått åt andra hållet. Men än finns några åkare, som kanske i första hand siktar på Vasaloppet.

Kort historik
Klubben bildades 1942 som en sektion i Spårvägens Idrottsförening (1919). Man kan anta att detta till del hade sin grund i att Spårvägen hade landets bästa långdistanslöpare, vars vinterträning även omfattade skidåkning. En del av dem kunde ståta som distriktsmästare i skidåkning. Samma sak gällde även en del av Spårvägens elitgarde i orientering.

1951 arrangerades det första svenska mästerskapet i skidorientering, där såväl ettan som trean var spårvägare, men i grunden orienterare. 1956 stod Spårvägen som arrangör av SM i skidorientering. Så sent som på 1980-talet drev klubben en ungdomsverksamhet i Västerhaninge. En av pojkarna blev landslagsman, om än i friidrott.

Vid 100-årsjubileet i februari 2019 kunde Spårvägen som helhet redovisa fler än 800 erövrade svenska mästerskap för seniorer. Av dem står skidorientering för 1. Se SM-guldsida och SM-jakten.

Meny