SM-GULDVINNARE

Robin Wallner – Spårvägens europamästare i downhill

Robin Wallner blev Spårvägens tredje svenska mästare i downhill när han både 2007, som nybliven 19-åring, och 2008 tog hem SM-titeln. Men framför allt blev han för Spårvägen europamästare 2010. Han hade börjat tävla för Järfälla CK men gick tidigt över till Spårvägen som i Flottsbro hade Stockholmsområdets bästa förutsättningar för downhill.

Robin Wallner lockades till sporten när han såg en tremänning, Herman Ölund, tävla i downhill på Kungsberget någon gång 1996–97.

– Jag tyckte det såg kul ut, berättade Robin 2022.

Så Robin började med mountainbike i Järfälla cykelklubb, till en början alla grenar men när han ville satsa mer på downhill var det naturligt att han gick över till Spårvägen, då Järfälla bara hade crosscountry medan det gick att träna downhill med Spårvägen i Flottsbro.

– Det var den enda klubben i Stockholm som jag kände gjorde något i mina discipliner. Min mamma blev också engagerad att arrangera tävlingar i Spårvägen. Det var Inte så jättemycket organiserad cykelträning som sådan för downhill. Vi kom dit, körde liften och cyklade. Vi hade ingen tränare utan körde helt själva.

År 2007 var Robins första år som elitåkare och han vann redan då sitt första SM-guld.

– SM det året gick i Jönköping. Det var först dual, sedan downhill. Jag vann med en hundradels sekund före min tremänning Herman Ölund. Det var ett fint kliv framåt i karriären och det var extra kul som första års elit. Jag vann även NM i Norge det året.

Robin vann SM i downhill även 2008 men från det loppet har han inte lika tydliga minnen.

Genom sina SM i downhill blev Robin Spårvägens tredje svenska mästare i downhill. De tidigare var Johan Possman (2001 och 2002) och Tommy Johansson (2003).

År 2009 flyttade Robin till Falun och men var kvar ytterligare något år i Spårvägen. Året efter, 2010, blev han europamästare i downhill i Hafjell i Norge. Han vann före Nick Beer, Schweiz och Markus Pekoll, Österrike.
Robin kommenterade själv efter segern: ”Åkningen har funkat bra hela veckan på träningsåken. Banan var rolig och utslagsgivande eftersom den innehöll lite av varje. Målet var självklart en medalj, men ett guld känns som en bonus. Det känns grymt skönt att få ett kvitto på att man är tillbaka på banan igen efter en motig säsong.”

Året efter gick Robin över till Friscyklisterna i Sandviken som drev den svenska downhillcupen. Han fortsatte att vinna SM och var under många år en av Sveriges bästa downhillåkare.

– Jag har hållit på med alla typer av cykling och tävlat i alla discipliner. Det har gjort att jag hade väldigt få svagheter. Jag kunde komma till vilken bana som helst utan att göra bort mig. Men jag saknade en stark sparringpartner på hemmaplan. Det var inte jättehög nivå på de nationella tävlingarna under min uppväxt. Hade nivån varit närmare den i Sydeuropa hade jag kanske kunnat komma till en högre nivå.

Senare i karriären satsade Robin mer på enduro där han bl.a. kom trea två gånger i världscupen. ”Det är bättre än vad jag någonsin gjorde i downhill”. Han tävlade på högsta elitnivå fram till hösten 2021.

För Robin är cykeln ett arbete, inte bara tidigare som cyklist utan på 2020-talet driver han Ibis Cycle Enduro race team. Sedan många år bor han i Åre och på Åre Swedens hemsida har det gått att läsa:
Mångsidige cyklisten och Årekillen Robin Wallner är en av de starkast lysande stjärnorna på den svenska cykelscenen. Det är i Åre han laddar mellan tävlingarna. Det är här han kör sina favoritåk.
Robin har tävlat i alla discipliner i mountainbike och är extremt allround. Många ser honom nog lika mycket som en film- & fotocyklist som en raceåkare, kanske eftersom han har en lekfullt och kreativ cykelstil även när tidtagningen är på.
Om han inte är ute på tävlingar stöter man ofta på honom i Åre Bike Park som han har en nära koppling till efter otaliga åk i lederna. Mellan 2011 och 2014 drev han också ett eget cykelstall som från början hette Team Åre Bike Park. Annars spenderar han mycket tid hemma i verkstaden på gården, där han enligt egen utsago hittas ”mer i regel än undantag”.

Det finns flera filmer med Robin på youtube. Här är några:
Enduro world series race 2017
Bike check med Robin Wallner
Träningstips med Robin Wallner.

Fullständigt namn: Karl Robin Wallner.
Född: 4 juli 1988 i Stockholm.
Familj: sambo Elin, barnen Ted (f 2018) och Terje (f 2021).
Idrottssläktingar: lillebror Niklas (cyklist som tävlat i världscupen), syssling Herman Ölund (cyklist som varit förebild för Robin).
Bott: Järfälla, Stockholm, Åre (2013–).
Längd/tävlingsvikt: 179 cm, 73–75 kg.
Arbete: driver på 2020-talet Ibis Cycle Enduro race team.
Klubbar: Järfälla CK (2000–02), Spårvägens CF (2002–10), CF Fricyklisterna (2011–14), Åre Bergscyklister (2015–). Proffsteam: Sunn Montgenevre (2009–10).
Bästa spårvägskamrater: Simon Dannoff, lillebror Niklas Wallner.
Bästa spårvägsminne: ”när vi byggde banor i Flottsbro och alla stod och skottade grus”.
SM-guld: i Spårvägen: mtb downhill (2007 och 2008). Därutöver ytterligare fyra SM-guld i mtb downhill för CF Fricyklisterna.
Europamästare: 2010 i downhill.
Övriga främsta meriter: 2 pallplatser i Enduro world series 2018, 14:e totalt i Enduro World Series 2016, 17:e på första EWS någonsin – Nale Ligure 2014, 3 gånger nordisk mästare i downhill, europamästare i downhill 2010, vinnare av hela IXS-European Downhill cup 2012, kvalade som tvåa i Hafjell DH World Cup 2012.

Spårvägens SM-guld nummer 635, 649.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up