SM-GULDVINNARE

Reza Madadi MMA-fightern som vunnit två SM-guld i brottning för Spårvägen

Reza Madadi vann två SM-guld för Spårvägen i brottningens fristil men det är som MMA-fighter han gjorde sig ett namn i idrotts-Sverige. Han var på 2010-talet en av landets mest uppmärksammade kampsportare alla kategorier och var ett par gånger med i de stora UFC-galorna i Globen.

Madadi började med brottning som tioåring och gick hela vägen upp till den svenska senioreliten. Han vann två SM-guld för Spårvägen, båda i fristilens weltervikt.

När han var 26 år gick han över till MMA. Han började sin MMA-träning på Hilti BJJ i Stockholm men bytte i början av 2013 till Allstars Training Center.

MMA-fightern Reza Madadi.

Reza gick sin första professionella MMA-match i september 2006 vid ZST: Prestige i Finland, en match han förlorade. Därefter vann han sex av sina sju kommande matcher på ett antal olika mindre MMA-arrangörers galor. Reza har också deltagit i Superior Challenge.

I november 2011 skrev Reza ett kontrakt med UFC. Han gjorde sin UFC-debut i Globen i Stockholm i april 2012 då han besegrade Yoislandy Izquierdo via submisson (giljotin). Madadi mötte amerikanen Michael Johnson på UFC:s andra gala i Sverige, UFC on Fuel TV: Mousasi vs. Latifi, i april 2013 i Globen. Efter att ha blivit dominerad i den första ronden återhämtade sig Madadi och lyckades besegrade Johnson via submission i tredje ronden. Han vann även Submission of the Night bonusen.

Reza gick totalt 20 matcher i MMA, 14 segrar, varav 3 på KO/TKO, och 6 förluster. Han gick sin sista match 2017.

I november 2019 gick han dock ytterligare en match, mot en israel då iranier vid judo-VM samma år av sitt förbund hade blivit tillsagda att lägga sig för att inte möta en israel. Reza ville då markera att genom att själv möta en israel. Han sade då: ”Därför kommer jag tillbaka en sista gång för att få ett avslut på det. Genom att möta en Israel visar vi hela omvärlden att två elitidrottsmän ska kunna tävla trots olika religioner och kulturer och sedan efter matchen kunna gå därifrån som vänner.”

Smeknamnet ”Mad dog” (galen hund på engelska) fick han strax innan han skulle gå sin första MMA-match. Han hade nyrakat huvud och managern tyckte att han såg ut som en galen hund.

Den 24 maj 2013 anhölls Madadi misstänkt för grov stöld av damväskor på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Han greps efter en biljakt genom centrala Stockholm. Madadi dömdes av tingsrätten till 1,5 års fängelse för stöld och domen fastställdes i hovrätten, han överklagade till HD, men drog senare tillbaka sin överklagan. Se vidare Expressens artikel från händelsen här.

Efter den aktiva karriären har Reza uppmärksammats i rollen som hjälp till hemlösa, se bl.a. Aftonbladets artikel från 2019 här.

Det finns mycket om Reza på youtube, bl.a. en intervju från TV4 och en match mot Junie Allen Browning.

Fullständigt namn: Gholam Reza Madadi.
Smeknamn: Mad Dog (efter spårvägstiden).
Född: 20 juni 1978 i Teheran, Iran.
Bott: Teheran, Örnsberg (Stockholm).
Familj: fru Kate, två barn (f 2013 och 2015).
Längd/matchvikt: 180 cm, 70 kg.
Klubbar (brottning): Spårvägens BK.
SM-guld: 2 SM-guld för Spårvägen (fristil weltervikt 2002 och 2003).

Spårvägens SM-guld nr 545 och 575.

Anders Johrén 2020

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up