SM-GULDVINNARE

Rebecka Hallerth – Spårvägens bästa släggkastare

Uddevalla 30.6.2024. Rebecka Hallerth jublar efter sitt första SM-guld.

Rebecka Hallerth kom till Spårvägen 2019 och har blivit en bättre och bättre släggkastare för varje år. År 2024 slog hon det svenska rekordet, 72,62, ett rekord hon bara fick behålla i någon minut. Samma sommar blev hon svensk mästare i sin tredje tävling över 70 meter.

Rebecka Hallerth hade provat på många idrotter, som simning, tennis och judo, när hon som tioåring började med friidrott i Mälarhöjden. Hon provade de flesta friidrottsgrenar innan hon 2013, 17 år ung, började med slägga.

– Jag började köra kula något år tidigare men jag hade ingen talang för kula, så jag provade slägga, berättade Rebecka sommaren 2024.

Rebecka hade först Jeanette Stenson som tränare, som hon via Spårvägen följde till Hellas, innan Jörgen Karlsson 2013 blev hennes tränare. De har sedan jobbat tillsammans under alla år. När Jörgen i slutet av 2018 lämnade sin dåvarande klubb Huddinge för Spårvägen var det naturligt att Rebecka också bytte till Spårvägen.

Rebecka var aldrig någon stor ungdomsstjärna, hon var som bäst fyra på junior-SM. Men hon var tillräckligt bra för att ha motivationen att fortsätta och så småningom satsa rejält på sin idrott.

Det tog några år innan Rebecka etablerade sig i den främsta svenska eliten.

– Efter det att jag tog studenten var jag ute och reste ett par år, hade problem med ryggen, och ville göra andra saker än att satsa för fullt på idrotten. Det var först 2020 som jag började göra en seriös satsning. Några år senare kom ketchupeffekten.

Inför säsongen 2022 hade Rebecka ett personligt rekord på 61,56. Klar SM-finalnivå, hon hade kommit både femma och sexa på SM, men en bra bit från SM-guld och internationell elitnivå. 2022 höjde hon sitt personliga rekord med mer än tre meter, 2023 med ytterligare nästan tre meter och 2024 med över fem meter, till 72,62, och då är i skrivande stund halva säsongen kvar.

– Jag har efter varje säsong känt att det finns så mycket mer. Jag har gått framåt hela tiden och jag känner fortfarande att jag inte på långa vägar har nått min topp.

Rebecka har verkligen gjort en elitsatsning på högsta nivå. 2023 bytte hon ett krävande arbete som fysioterapeut till universitetsstudier på distans, vilket gjorde att hon kunde lägga upp hela livet efter träning och tävling. Tillsammans med tränaren Jörgen Karlsson har de kunnat planera träningen på ett optimalt sätt.

– Jag har fått en väldigt mycket bättre balans i livet.
– Hösten 2023 ändrade vi lite i träningen. Jörgen hade varit på en tränarkonferens i Estland och fick där ett långt samtal med Mo Saatara, som bl.a. tränar diskuskastaren Mykolas Alekna, och han fick då en hel del insikter som vi har jobbat med under året. Vi har jobbat med tekniska detaljer, som att få mer tryck i släggan i stället för att dra den, att slappna av i rätt ställe. Det kändes som att tekniken blev mycket bättre under vintern, men gamla synder kommer tillbaka när vi tävlar. Får jag lite mer tid kan det bli ännu bättre.

Den 25 maj 2024 var det en stor släggtävling i tyska Halle. Rebecka kom dit med ett personligt rekord på 69,58. Det resultatet överträffades tre gånger i den tävlingen, 71,74, 72,06 och så 72,62. Det sistnämnda var svenskt rekord, 42 centimeter längre än det rekord som Thea Löfman hade satt två dagar tidigare. Thea var med i samma tävling som Rebecka i Halle och direkt efter Rebeckas rekordkast svarade Thea med 73,31. Rebecka fick vara svensk rekordhållare i lite drygt en minut, kanske den tidsmässigt kortaste svenska rekordhållaren genom alla tider.

En dryg månad senare vann Rebecka sitt första individuella svenska mästerskap när hon i Uddevalla kastade 70,85, hennes näst bästa resultat efter tävlingen i Halle. Thea Löfman hade kastat bort sig redan i kvalet så Rebecka var storfavorit när finalen började.

– Jag kände att jag var den stora favoriten, därför började det lite knackigt, jag ville mycket. Sedan kunde jag slappna av lite mer, det gick bättre och bättre för varje kast. Att vinna SM är det största man kan göra i Sverige. Otroligt kul!

Ett par veckor tidigare hade Rebecka varit med på sitt första internationella mästerskap, EM i Rom. Men det blev tre misslyckade kast i kvalet.

– Det var en märklig upplevelse. Jag kände mig lugn men nervös, så nervös och stressad i kroppen att jag inte kände igen mig själv, benen var som spagetti, jag tänkte för mycket. Jag behövde inte kasta 72 meter, 68 – 69 meter hade räckt för att gå till final, men någonstans blev jag stressad.

– Det har gått bättre och bättre för varje år, för varje tävling. Det kommer att fortsätta att gå bättre, jag har kapacitet för en bra bit till.

Rebecka hyllar både sin tränare Jörgen Karlsson och sin klubb Spårvägen, som viktiga faktorer för att hon har lyckats så bra.

– Jörgen har själv inte varit kastare eller friidrottare vilket gör att han är mer öppen för att testa nya saker, att lyssna på andra. Han är mer flexibel vilket är jättebra. Han har en stor del i mina framgångar, annars hade jag inte kommit så här långt. Vi har en bra relation, han är mån om att jag ska må bra i livet.

– Spårvägen är en fantastisk klubb. Efter att ha varit här några år har jag aldrig velat byta till någon annan klubb. Det finns otroligt många bra ledare, alla brinner för Spårvägen, en klubb som är gjord för att aktiva ska prestera. Jag trivs jättebra i Spårvägen.

En annan viktig framgångsfaktor har varit att Rebecka inte har haft några allvarliga skador.

– Det beror nog på ett bra träningsupplägg. Det är ofta mycket styrketräning som man blir skadad av men jag har försökt vara noga och lyssna på kroppen. Vi har ökat träningsmängden successivt, lite i taget. Slägga är en förhållandevis snäll sport mot kroppen men med 6000 – 7000 kast om året sliter det ändå. Det är mycket känsla och mycket teknik i släggkastning.

Vid sidan av friidrotten och studier är Rebecka en duktig golfare, 14,5 i handikapp.

– Det är lite samma kedja av muskler att jobba med. Rörelsemönstret i golf är lite som i slägga.

Rebecka Hallerth blev 2024 Spårvägens första svenska mästare i kvinnlig släggkastning. Hon slog svenskt rekord. Hon har ingen utmanare om titeln ”Spårvägens bästa släggkastare genom alla tider”.

Fullständigt namn: Gertrud Rebecka Hallerth.
Född: 4 januari 1996.
Idrottssläktingar: moster Lena Hallerth (duktig löpare i Spårvägen på 1980-talet om än inte SM-guldmedaljör), syssling Martin Söderström (en av Sveriges och världens mest profilerade ambassadörer för den fria cyklingen, och en av slopestylevärldens starkast lysande stjärnor).
Längd/tävlingsvikt: 178 cm, 80 kg.
Utbildning: studerar en master i idrottsvetenskap på distans på Linneuniversitetet, tidigare fysioterapeut.
Bott: Segeltorp, Botswana (1999–2003), Strasbourg (2009), Fruängen.
Klubbar: Mälarhöjdens IK (2006–07), Spårvägens FK (2008), Hellas FK (2009–18), Spårvägens FK (2019–).
Tränare: Jörgen Karlsson.
SM-guld: slägga 2024, lag 2022.
Internationella mästerskap: EM 2024 (kval).
Personliga rekord: kula: 12,32, diskus: 31,30, slägga: 72,62, spjut: 30,42, vikt: 21,23, Castorama: 2891.

SM-medaljer för Spårvägen:
– Ind. ute: 1 guld, 2 brons = 3 medaljer.
– Ind. inne: 1 silver.
– Lag ute: 1 guld.

Spårvägens SM-guld nummer 916 (lag), 964.

Anders Johrén 2024

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up