Peter Aronsson – ”väldigt mycket spårvägare”
Peter Aronsson har verkat stora delar av livet i och med Spårvägen Simning. Som aktiv vann han två individuella SM-guld och flera lagkapps-guld. Hans specialitet var bröstsim där han var med på VM och gick till en EM-final. Efter den aktiva karriären var han under många år tränare i Spårvägen.
Peter Aronsson började som barn i Spårvägens ”plask och lek-verksamhet”. Hans äldre systrar hade redan varit med en tid och ungefär samtidigt började deras pappa Ensio Andersson engagera sig som ledare, han skulle sedan vara ordförande i Spårvägen Simning i många år.
Peter var ingen ungdomsstjärna och simningen var länge hans tredje idrott, efter fotboll och ishockey. Det var först när han blev 16 år som han satsade fullt ut på simning och då gick det snabbt. Som 17-åring vann han JSM på 200 m bröstsim och 1995, då Peter var 18 år, upplevde han en av karriärens höjdpunkter.
– Det var SM i Landskrona, lagkapp 4×200 m, berättade Peter 2021. Jag simmade sista sträckan och Anders Holmertz på tredje sträckan gav mig en ledning på tio sekunder. Det var bara att simma hem segern. Otroligt häftigt att simma i samma lag som Anders.
Peter fick därefter vänta i två år innan han vann sitt första individuella SM-guld, på sin specialsträcka, 200 m bröstsim, vid kortbane-SM i Västerås. Han simmade in på 2.14,19, 1,61 sekunder före klubbkamraten Fredrik Rosenholm.
– Det var extra kul då vi båda kvalade till VM. Jag var ganska säker att vinna och siktade på att kvala in utan att vara fullt utvilad. Det skulle gå fortare på VM.
Det gjorde det också då Peter slog svenskt rekord och kom till VM:s B-final. Peter var även med på kortbane-EM i Sheffield 1998 där han gick till final på 50 m bröstsim.
Sommaren 1997, åter på 200 m bröst men nu på långbane-SM, var det Fredrik Rosenholm som var 0,06 sekunder före Peter.
– Då var det ett väldigt jämnt lopp. Det var bara några hundradelar som skiljde vid varje vändning. Kul, men jobbigt att förlora mot en träningskompis.
Året efter, 1998, vann Peter Spårvägens enda SM-titel på långbane-SM i Sundsvall. Det var åter 200 m bröstsim som han vann på 2.21,79, 0,08 sekunder före Trelleborgs Christian Clausen.
– Det var lite sämre tid än året innan men jag vann ändå. Det guldet betydde inte lika mycket som det första SM-guldet.
Det var under dessa år i slutet av 1990-talet som Peter var som bäst med två individuella SM-guld och åtskilliga lagkappsguld.
Peters bästa disciplin var alltså bröstsim.
– Det var lite av en slump att jag blev bäst på bröstsim. Det är en speciell teknik som alla inte kan ta till sig men det fungerade för mig. Min tränare Mikael Holmertz kunde bröstsim väldigt bra och på ett SM var vi fem spårvägssimmare i en av bröstsimsfinalerna. Jag var mycket en träningsprodukt, kanske tränade jag mer än vad jag fick ut. Jag tränade nog även en del fel under mina sista 4 år i USA, det märkte jag när jag själv blev tränare. Men jag saknade nog den där riktiga talangen & absoluta hängivelsen för att kunna bli bland de bästa i världen.
År 1998 Peter fick ett scholarship på University of California i Berkeley, San Francisco och simmade i skolmästerskapen under alla 4 år.
– Det var en fantastisk tid, laget skulle komma så högt som möjligt. Det var många OS-medaljörer och andra världssimmare och dessutom en väldigt bra akademisk skola.
Peter flyttade hem till Sverige 2003. Då var hans aktiva karriär över men han fortsatte som tränare i Spårvägen i tio år, under de sista åren var han ansvarig för elitgruppen.
– Att få vara tränare till duktiga urspårvägare, det känns såklart lite extra att se simmare gå från plask och lek till SM-guld i Spårvägen.
Samtidigt som Peter var tränare startade han företag inom transport och logistikbranschen och från 2006 driver han Swimshop.
Peter har bara goda ord att säga om Spårvägen:
– Jag är väldigt mycket spårvägare, det är klubben jag verkat absolut längst i. Under hela uppväxten var jag i princip dagligen inom spårvägsfamiljen. Jag har fortfarande väldigt många kompisar från tiden i Spårvägen. Där finns en kultur som är både utvecklande som tävlingsmänniska och som vanlig människa. Vi utvecklades som grupp och som personer. Det var och är en väldigt sund och bra kultur i Spårvägen.
– Jag vill lyfta fram alla som arbetat ideellt i Spårvägen och bidragit till att det är så trivsamt. Många föräldrar och tränare har bidragit på många olika sätt. Folk lägger ned ideell tid enkom för att alla ska trivas.
Fullständigt namn: Ensio Peter Almers Aronsson.
Född: 13 februari 1977.
Familj: sambo Lina, sonen Lukas (f 2019).
Idrottssläkting: pappa Ensio Andersson (mångårig ordförande i Spårvägen Simning), syster Martina (simmare av SM-klass i Spårvägen, senare verksamhetsansvarig och klubbchef i Spårvägen Simning, Sveriges förbundskapten).
Bott: Hässelby (1977–98), San Francisco (1998–2002), Stockholm (2003–).
Längd/tävlingsvikt: 184 cm, 85 kg.
Arbete: egen företagare (transport och logistik 2003–, Swimshop 2006–).
Klubbar: Spårvägens GoIF (1982–2002).
Bästa spårvägskamrater: Fredrik Rosenholm, Niclas & Matte Egmar, Chrille Lundgren, Stefan Lönngren, Jonatan Wik.
Bästa spårvägsminnen: första SM-guldet i lagkapp 1995 (Peter gick ut på sista sträckan i stor ledning), att få vara del av elitgruppen på 1990-talet, och att vara tränare åt motiverade simmare.
Tränare: Björn Reinholdz, Johanna Roth, Mikael Holmertz.
Personliga rekord: 2.11,79 (kortbana), 2.19 (långbana) på 200m bröst.
SM-guld: 200 m bröst kortbana (1997) och långbana (1998), 4×200 m långbana (1995), 4×50 m medley kortbana (1997, 1998), 4×100 m fritt kortbana (1997, 1998), 4×100 m medley kortbana (1998).
Spårvägens SM-guld nummer 359 (lag), 413 (lag), 414 (lag), 423, 432 (lag), 433 (lag), 434 (lag), 443.
Anders Johrén (2021)