SM-GULDVINNARE

Mikael Axelsson – tredje Axelsson med individuellt SM-guld

Mikael Axelsson efter den aktiva karriären.

Mikael Axelsson, från en riktig brottarfamilj, representerade under hela sitt brottarliv Spårvägen. Han blev svensk juniormästare tre gånger, svensk lagmästare i fristil en gång och 1998 blev han individuell svensk mästare i fristilens 90-kilosklass.

Mikael Axelsson kommer från en brottarfamilj där farbror Karl-Åke och kusinerna Claes och Magnus alla varit framgångsrika brottare i Spårvägen. Mikael började träna brottning som åttaåring i ”Grottan” i Vällingby centrum och gick sedan hela vägen via ungdoms- och juniormästerskap fram till svensk seniormästare. 1992, då Mikael var 15 år, kom han tvåa på ungdoms-SM (fristil 74 kg), och tre år i rad, 1994–96, vann han 90-kilosklassen i fristil på junior-SM.

I seniorsammanhang var Mikael redan 1994, bara 17 år gammal, med i Spårvägens SM-vinnande fristilslag. Mikael representerade då Spårvägen i 90-kilosklassen.

Året efter var Mikael uppe i sin första individuella SM-final men förlorade, 0–5, mot klubbkamraten Mikael Lidberg i fristilens 90-kilosklass.

Tre år senare gick Mikael hela vägen och vann sitt första och enda individuella senior-SM, fristilens 97-kilosklass.

– Det var inte så många med, jag gick tre matcher, berättade Mikael 2022. Jag vann första matchen lätt, andra matchen var tuffare och så vann jag finalen mot Örgrytes Arasto Najad (4–3). Jag minns egentligen inte så mycket från den matchen.

När Mikael vann sitt SM-guld hade han kommit tillbaka från en 1,5 år lång skadeperiod och bara tränat hårt i ett par månader.

Mikael var framför allt en fristilsbrottare.

– Jag var inte så aktiv som brottare, men jag var bra på att kontra. I grekisk-romersk stil blev det en tråkig brottning men i fristil kunde jag dyka på motståndaren. Det var roligare med fristil, det var heller inte lika stor konkurrens i Sverige. Samtidigt var det svårt att bli riktigt bra i fristil, det var grekisk-romersk stil som var den dominerande. Men jag var nog inte tillräckligt hungrig för att komma upp internationell nivå.

Mikael slutade med brottningen redan vid 23 års ålder. ”Jag var trött på brottningen”.

Fullständigt namn: Robert Mikael Axelsson.
Född: 7 juni 1976.
Familj: sambo Cecilia, barnen Elis (f 2004) och Alice (f 2008).
Idrottssläktingar: farbror Karl-Åke Axelsson, kusinerna Claes och Magnus Axelsson (samtliga SM-guldvinnande brottare i Spårvägen).
Bott: Hässelby, Bromma.
Längd/tävlingsvikt: 183 cm, 90–93 kg.
Arbete: flyttfirma.
Klubbar: Spårvägens GoIF/BK (1984–99).
Bästa spårvägskamrater: Mohammad Babulfath, Neno Jovanovic.
Bästa spårvägsminnen: träningslägren i Ungern.
Tränare: Lazlo Klinga, Ryszard Swierad.
SM-guld: fristil lätt tungvikt 1998, lag-SM i fristil 1994.

Spårvägens SM-guld nummer 312 (lag), 449.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up