Michael ”Roddarn” Andersson – Sveriges bästa cyklist och roddare
Michael ”Roddarn” Andersson har tre mycket framgångsrika karriärer. I äldre tonåren var han Sveriges bästa roddare, 7 SM-guld. Sedan blev han Sveriges bästa cyklist, 8 SM-guld varav ett i Spårvägen, och därefter fick han mycket framgångsrik civil karriär med VD-tjänster i ett av Sveriges största industriföretag.
Michael Andersson hade hunnit bli 19 år innan han satte sig på en tävlingscykel för första gången. Ambitionen var inte att tävla men väl att köra Vätternrundan.
– Då insåg jag att jag var tvungen att träna en del, berättade Michael 2021.
Han vände sig till cykelklubben Fix i Helsingborg och han förvånade alla i klubben då han, som de trodde, kom från ingenstans och direkt matchade elitåkarna. Vad han inte berättade var att han tränat rodd sedan han var sju år och hade vunnit sju SM-guld, varit fyra på VM, och var därmed Sveriges bästa roddare. När kamraterna i cykelklubben fick de meriterna klara för sig var smeknamnet givet: Roddarn.
– Jag hade nog en lysande roddkarriär framför mig men jag ville prova något nytt. 1985 var sista säsongen. Sedan dess har jag aldrig suttit i en roddbåt. Då tänkte jag sluta med elitidrott men ändå prova något nytt.
Michael fick en än mer framgångsrik cykelkarriär. Han vann totalt åtta SM-guld, sju i tempo och ett i linjelopp. Han vann Postgirot Open, Sveriges stora tour på 1990-talet, tre gånger (1991, 1992 och 2001), han var med i OS 1992, 1996 och 2000. Han vann VM-silver i tempolopp 1999 och han har som proffs tävlat för några av de stora lagen ute i Europa.
En del av sina framgångar nådde han i Spårvägen som han representerade 1992.
– Jag var en stjärna i svensk cykel, hade gjort stor succé, och många klubbar ville ha mig. Många hade försökt värva mig med hjälp av pengar men jag tackade nej till det mesta. Det intressanta är vad man kan få för sportslig utveckling, pengar utvecklar inte men kan skapa förutsättningar för att utvecklas. Det är ledarskapet som är det viktiga. Spårvägen hade 1992 ett koncept och teamledning som jag gillade. Det kändes väldigt rätt, därför gick jag till Spårvägen.
– Ledarna som fanns i klubben infriade mina förväntningar. Jag hade under flera år varit nära att vinna tempoloppet på SM men hade inte helt lyckats men här i Spårvägen lyckades jag. Det var tack vare Leif-Arne Carlsson som jag vann SM det året. Hans ledarskap och hjälp gjorde att jag klara den mentala biten.
Michael krossade allt motstånd i tempoloppet 1992 över 50 kilometer i och kring Skellefteå. Han vann med över en minut före tvåan Jan Karlsson, Falköping. Det var Roddarns första SM-guld och Spårvägens tredje SM-guld i cykel.
Roddarn året efter tillsammans med Patrick Serra Team Isostar som sedan blev Team Mälarenergi, Sveriges mest överlägsna cykellag. Från 1995 cyklade han för flera stora proffslag ute i Europa tillsammans med några av de bästa cyklisterna i hela världen. Han slutade definitivt efter 2001.
Efter den mycket framgångsrika idrottskarriären, där han varit Sveriges bästa både i rodd och cykel, fick han en mycket framgångsrik civil karriär med bland annat ett antal olika vd-tjänster i ett av Sveriges stora inudstriföretag.
Fullständigt namn: Lars Tomas Michael Andersson.
Född: 4 mars 1967 i Höganäs.
Familj: fru Birgitta, barnen Andreas (f 1999) och Caroline (f 2001).
Bott: Höganäs, Karlstad (även när han tävlade för Spårvägen), dubbelboende i Sverige och ute i Europa i samband med proffskarriären), Oskarström i Halland.
Längd/tävlingsvikt: 188 cm, 71 kg.
Arbete: cyklist (–2001) , säljare, säljchef, divisionschef, olika vd-tjänster inom Tata Steel-koncernen (2003–).
Klubbar: CK Fix (1986–87), CK Falken (1988), Karlstads cykelamatörer (1989–91), Spårvägens GoIF (1992), Team Isostar CK/sedan Team Wirsbo/Team Mälarenergi, Sicasal-Acral (Portugal, 1995), Team Deutsche Telekom (Tyskland, 1996), TVM-Farm Frites (Nederländerna, 1997–98),Acceptcard Pro Cycling (Danmark, 1999), Mercatone Uno-Albacom (Italien, 2000), De Nardi-Pasta Montegrappa (Slovakien, 2000), Mercatone Uno-Stream TV (Italien, 2001).
Bästa spårvägskamrat: Leif-Arne Carlsson.
Bästa spårvägsminne: SM-guldet i tempolopp 1992.
SM-guld: för Spårvägen: tempolopp 50 km 1992. Därutöver ytterligare 6 i tempolopp och 1 i linjelopp. Dessutom 7 SM-guld i rodd.
Spårvägens SM-guld nummer 281.
Anders Johrén (2021)