SM-GULDVINNARE

Lennart Westerberg – Spårvägens man i varpa

Lennart Westerberg vann Spårvägens enda SM-guld i Gotlands nationalsport varpa när han vann centimeterkastningen 1971. Många spårvägare har vunnit individuella SM-guld men det är bara Lennart som vid sidan av idrotten har varit stridspilot.

Lennart Westerbergs stora idrottsdag var den 18 juli 1971. Då bröt han gotlänningarnas segerrad och vann SM i centimeterkast som avgjordes i Göteborg. Lennart vann på 357 centimeter, före K G Hederstedt, Roma IF, 392, och trean Will Karlsson från IF Varpa, 411. I samma tävling kom Lennarts bästa spårvägskamrater Stig Alm 38:a (1113) och Hans Borg 40:e (1198). Lennarts serie på de 36 kasten blev 139 – 109 – 109 cm, sammanlagt alltså 357 cm. I Spårvägen Sport beskrevs Lennart som ”en av dem som har den finaste kaststilen av alla kastare – han har ju också varit förbundsinstruktör”.

Mer från Spårvägen Sport: ”Laget som Lennart ingår i – Stig Alm och Hans Borg – har kastat tillsammans sedan de var pojkar. De har kämpat i många tävlingar och alltid hållit sig högt uppe i resultatlistorna. I SM 1960 och 1963 var de finalister i kulvarpa och kom tvåa båda gångerna. Fina resultat bland idel gotlandselit.”

Lennart började med gotlänningarnas nationalsport varpa redan som tolvåring. Det var hans pappa som kastade i Ängby och det var Ängby varpaklubb som blev Lennarts första klubb.

Så småningom gick Lennart över till Spårvägen, övertalad av hans bästa kamrater Stig ”Stickan” Alm och Hans Borg som redan kastade för Spårvägen. Trion gjorde Spårvägen till en aktad varpaklubb framför allt under 1960-talet och början av 1970-talet. De var, som Lennarts son Uno uttrycker det, ”oslagbara”.

Spårvägen erövrade även flera mästerskap för oldboys. Janne Nordström kommer ihåg dessa herrar som ett ”trivsamt gäng som hade fina förutsättningar för träning med eget omklädningsrum på Nytorp Gärde”.

Uno berättar också att ”Lennart hade ett sinne för att kasta stenen. Han blev glad när de vann mot gotlänningarna men det var inga ’hard feelings’. Varpa är en gentlemannasport.”

Lennart hade i sin ungdom provat på gymnastik och senare spelade han en hel del bowling, mest på skoj, som ett bra komplement till varpa.

Lennart hade ett omväxlande arbetsliv. Mitt under Andra världskriget utbildade han sig till stridspilot, han flög J9 med bas i Eslöv och senare F8 i Barkarby. Men att flyga i 265 km/timme utan luftskydd gjorde att han drog på sig sjukdomar och fick flygförbud. Efter kriget utbildade han sig polis, där han slutade sin bana på Säpo. Han gick sedan över till att bli bilförsäljare vilket, för den som är en duktig på att sälja bilar, gav mycket mer betalt. Lennart var duktig på att snacka och att sälja bilar.

Lennart hade en sommarstuga ute i Stockholms skärgård där han odlade sina fritidsintressen, som att snida i trä. Han hade en egen sjöbod där han snickrade.

Sista tiden var Lennart märkt av blodcancer. Han blev 84 år.

Fullständigt namn: Karl Torsten Lennart Westerberg.
Född: 29 oktober 1922 i Stockholm.
Död: 1 februari 2007 i Solna.
Familj: fru Margit, sonen Uno (f 1945).
Längd/matchvikt: 187 cm, 95 kg.
Bott: Bromma, Blackeberg, Solna.
Bästa spårvägskamrater: Stig Alm, Hans Borg och Torsten Eriksson.
Bästa spårvägsminnen: varje gång han kom till Gotland och vann mot gotlänningarna.
Arbete: stridspilot (J9 i Eslöv och F8 i Barkarby), polis, bilförsäljare (Gustav Burenius AB, Opel, GM m.m.), Mobil Oil (säljare av bensin och olja, senare utbildare av bensinstationsföreståndare).
Klubbar: Ängby varpaklubb, Bromma varpaklubb, Spårvägens GoIF.
SM-guld: 1971 (centimeterkastning, 357).

Spårvägens SM-guld nummer 44.

Anders Johrén (2020)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up