SM-GULDVINNARE

Konstantin Sundin – ryggsimsspecialisten

Konstantin Sundin vann fyra individuella SM-guld, alla i ryggsim där han hade en utmärkt undervattensteknik. Han tävlade under hela sin simkarriär för Spårvägen.

Konstantin Sundin började simma när han gick i lågstadiet. Då familjen bodde i Hässelby Villastad var det naturligt att börja i Spårvägen, som hade sin verksamhet i västerort.

– Det var min mamma, OS-simmaren Diana Gulliksson (då Olsson), som ville att jag och mina syskon skulle lära oss att simma, berättade Konstantin 2021. Jag provade alla fyra simsätten och fastnade för sporten.

Konstantin började tävla som åttaåring och när han var 13 vann han sitt första Ungdoms-SM. Redan då hade ryggsim blivit hans specialitet.

– Det var inte så att jag bestämde mig för att bli ryggsimmare men jag hade fallenhet för ryggsim. Det som framför allt gjorde mig till en så framgångsrik ryggsimmare var undervattensarbetet.

Redan som 16-åring började Konstantin nosa på SM-medaljer och 2006, 19 år gammal, vann han sitt första SM-guld, 200 m rygg på långbane-SM i Uppsala. Konstantin vann på 2.00,14, 1,76 sekunder före Mattias Carlsson från Götene.

– Jag minns tävlingen mycket väl. Undervattensarbetet stack ut, jag kunde nästan vila under vattnet och ändå dra ifrån mina konkurrenter. På kortare distanser finns inget sådant utrymme, men här hade jag full kontroll och det kändes som att jag hade hur mycket kraft som helst. Jag kände mig som om jag var ”top of the world”.

Ett drygt halvår senare upprepade han SM-vinsten på 200 m rygg, nu utomhus i Halmstad där han vann på 2.07,32, en dryg sekund före Sten-Olof Gustafsson från Malmö KK.

– Det loppet minns jag inte lika mycket från. Men direkt när jag gått i mål gled jag runt i mellan tälten och var väldigt glad.

Noterbart är att vinnartiden på långbana var drygt sju sekunder långsammare än hans vinnartid på kortbana.

– Det är nog den tidsskillnaden mellan kort- och långbana. Det går snabbast under vattnet och på kortbana får du dubbelt så många möjligheter. Det är också större skillnad i ryggsim än i andra simsätt. Det finns ju en begränsning om att bara simma 15 meter under vattnet, men 15 meter under vattnet kan vara nog så jobbigt.

Konstantin vann ytterligare två SM-guld, båda på 100 m ryggsim, utomhus 2007 (58,64) och inomhus 2008 (54,72). Det sistnämnda loppet bara några tiondelar före Michael Kostesic, Norrköping.

– Det var ett otroligt jämnt lopp. Jag och Michael var ”head to head”, det var målgången som avgjorde. Det var en bra känsla att vara så extremt lika och sedan vinna.

Konstantin menar själv att kombinationen av bra teknik, tjurskallighet men framför allt att han hade sådan glädje av att simma gjorde honom till en så framgångsrik simmare. Och en hel del choklad.

Konstantin fortsatte sin simsatsning till 2013.

– Jag började känna mig nöjd. Jag hade simmat mästerskap halva livet, från det att jag var 13 år till 26. Jag är jätteglad att jag kunde sluta när jag själv kände mig nöjd. Jag slutade helt enkelt att komma till träningarna.

Konstantin hade samtidigt som han var en elitsimmare utbildat sig till ingenjör på KTH och kunde sedan satsa helt på den civila karriären. Även om han inte längre har närkontakt med Spårvägen följer han föreningen på håll.

– Så fort jag ser logan på tv så blir jag nyfiken.

Fullständigt namn: Björn Konstantin Sundin.
Född: 27 april 1987.
Idrottssläktingar: mamma Diana Olsson (OS-simmare 1972 och 1976, EM-trea på 4×100 m medley 1974), syster Natasha Sundin (duktig simmare i Spårvägen).
Längd/tävlingsvikt: 189 cm, 90 kilo.
Klubb: Spårvägens SF (1994–2013).
Bästa spårvägskamrater: ”ingen nämnd, ingen glömd, listan över fantastiska kamrater och ledare skulle bli för lång”.
Bästa spårvägsminnen: ”gemensam frukost efter de otaliga morgonträningarna och diskussionerna som uppstod där. Vilken sida skall man egentligen breda smöret på en polarmacka?”
SM-guld: 100 m rygg (långbana 2007 och kortbana 2008), 200 m rygg (kortbana 2006, långbana 2007).
Personliga rekord: 100 m rygg: 57,78 (långbana), 53,82 (kortbana), 200 m rygg: 2.07,32 (långbana), 1.57,92 (kortbana).

Spårvägens SM-guld nummer 630, 638, 640 och 657.

Anders Johrén (2021)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up