SM-GULDVINNARE

Johan Possman – Spårvägens första downhillguld

Johan Possman vann Spårvägens första mountainbikeguld i downhill, totalt blev det tre SM-guld för Spårvägen. Han var under några år Sveriges bästa downhillåkare men en allvarlig skada gjorde att han slutade sin elitkarriär.

Från tidiga barnaår har cykel varit Johan Possmans idrott. Med hjälp av sin pappa byggde han en BMX-bana på tomten, men det var ingen annan i familjen som höll på med idrott.

– Jag höll på med andra idrotter också, orienterade för Spårvägen, provade fotboll, ishockey och innebandy men aldrig på någon hög nivå, berättade Johan 2021. När jag var 13 år fick jag min första mountainbike, då började jag köra crosscountry.

Hösten 1994 körde Johan en inomhustävling på Sollentunamässan. Hans teknik imponerade så på omgivningen att han blev uppmuntrad att köra downhill, något som Johan vid den tiden knappt visste vad det var för något. Mindre än 18 månader senare kom han trea på JSM i Bollnäs i just downhill och direkt efter den tävlingen blev han uttagen till ett landslagsläger. Senare samma sommar fick han åka JVM i Tyskland. Från nybörjare i downhill till JVM på 1,5 år alltså.

År 1998 gick Johan över till Spårvägen.

– Jag minns inte riktigt hur det gick till, det bara blev så. Min bästa kamrat Ragnar Sylvan tävlade för Spårvägen och klubben, genom dess ordförande Björn von Boisman, gjorde en rejäl satsning på mountainbike.

Åren 2001–02 blev Johans bästa. Han vann då tre SM, två i downhill och ett i dual. downhillguldet 2001, i Filipstad, var Spårvägens första i downhill. Han vann 0,54 sekunder före tvåan Markus Lagerblad, Varberg, och 1,10 före trean Tommy Johansson, Spårvägen även han.

– Allt stämde det här året. Jag hade marginalerna på min sida. Jag kunde åka fort och ändå känna att jag körde på rätt sida gränsen. Det var ett år då jag vann de flesta tävlingar, och blev också Nordisk mästare.

– Jag hade höjt min lägsta nivå. Jag hade flyttat till Vansbro och deras cykelgymnasium där jag bodde och tränade. Jag gick ju inte i skolan men kunde ta del i träningarna. Jag var cyklist på heltid och lade hela min själ i sporten.

Året efter, 2002, vann Johan dubbla SM, i dual och downhill, när tävlingarna gick i Spårvägens hemmabacke Flottsbrobacken i Huddinge. Johan vann först dual 0,94 sekunder före klubbkamraten Tommy Johansson. Dagen efter vann han downhill återigen före Tommy Johansson, 0,45 sekunder denna gång, med Frans Sjöblom från Kvänum på tredje plats.

Tre av Spårvägens mountainbikes stora. Fr. v. Tommy Johansson, Johan Possman och Ragnar Sylvan.

– Jag var lika bra i både downhill och dual, det är ganska lika typ av cykling, det gällde att vara tekniskt kunnig och transportera sig själv och cykeln så fort som möjligt.

– Det var jättekul att få vinna på hemmaplan, med släkt och vänner som publik. Jag kände backen väl men hade nog ingen fördel av den, jag bodde då i Vansbro.

Men under VM i Österrike samma år ramlade Johan och klämde av tunntarmen. Han opererades, med sjukhusvistelse som följd, och därefter lyckades han aldrig återta sin position som Sveriges bästa downhillcyklist.

– Innan olyckan såg jag inte SM och NM som slutmål utan jag skulle bli bäst i världen. Men olyckan fick mig att backa i utvecklingskurvan, den knäckte mig nog.

Johan avslutade sin elitsatsning efter 2003 men har fortsatt att vara elitmotionär. Som sådan har han under 2010- och början av 2020-talet kontinuerligt varit bland landets bäst i sin åldersklass.

– Cykel har varit och är en stor del av mitt liv. Nu kör jag enduro och har hittat tillbaka till fartgrenarna.

En youtubefilm med Johan Possman i Västgötaloppet 2017 finns här.

Fullständigt namn: Johan Lillebjörn Possman.
Född: 17 oktober 1978.
Familj: sambo Erika, dottern Elvira (f 2012), bonusbarnen Sophia, Sebastian och Felicia.
Idrottssläktingar: farfar Olof Possman (duktig motorcross och enduro), farmor Ulla-Britt Possman (hon åkte Vasaloppet utklädd till man innan kvinnor tilläts ställa upp i Vasaloppet).
Bott: Vendelsö (med utflykter till Liljeholmen, Hägersten och Vansbro).
Längd/tävlingsvikt: 174 cm, 69–70 kg.
Arbete: produktionsansvarig på Svepo Plast.
Klubbar: Haninge mtb, Spårvägens CF (1998–2004), Länna Sport CK (2012–, elitmotionär). Bästa spårvägskamrat: Ragnar Sylvan.
Bästa spårvägsminne: ”när jag kom till Spårvägen var downhill en ny sport och vi fick ingen hjälp av Svenska cykelförbundet, men vi fick tight kontakt med Spårvägen cykels ordförande Björn von Boisman som hjälpte oss med ekonomisk stöttning, vi blev sedda för det vi höll på med”.
Tränare: Tommy Johansson.
SM-guld: för Spårvägen: mtb downhill 2001, 2002, dual 2002.
NM-guld: 2002 downhill.

Spårvägens SM-guld nummer 515, 542, 543.

Anders Johrén (2021)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up