SM-GULDVINNARE

Jennie Vellner – svensk mästare 2006

Jennie Vellner blev andra spårvägskvinna att vinna ett SM i tyngdlyftning (Stina Sundström var den första). Hon vann SM i ryck i 63-kilosklassen 2006 men slutade med tyngdlyftningen redan i 20-årsåldern.

Jennie Vellner var som 14-åring en duktig simmare, hon deltog på Ungdoms-SM (Sum-Sim) på 400 m fritt med tider några sekunder under 5 minuter.

– Men jag kände att jag ville hitta något nytt så jag började med tyngdlyftning, berättade Jennie 2021.

Familjen flyttade sedan till Stockholm och via Haninge Atletklubb kom Jennie till Spårvägen 2003.

– Vi bodde på Södermalm så det blev närmare och naturligt att fortsätta i Spårvägen.

I början av 2000-talet var tyngdlyftningen fortfarande väldigt mansdominerad, Spårvägens tjejer var lätt räknade med främst Stina Sundström (som lämnat Spårvägen 2004) och Marie Gyllenhammar.

– Då var vi kanske två eller tre tjejer som tävlade i varje viktklass. Nu på 2020-talet är alla viktklasser fulla.

Jennie blev svensk mästare i ryck i damernas 63-kilosklass när SM avgjordes i Uppsala 2006. Jennie ryckte 54 kilo, ett kilo mer än Emma Sjölin, Sörby. Emma stötte dock mer, 70 mot Jennies 68, vilket även innebar att Jennie blev besegrad sammanlagt, 122 kilo mot Emmas 123.

– Jag minns inte så mycket från tävlingen. Jag är bensvag, men snabb och hade bra teknik. Styrka var inte min grej. Jag minns att jag satte sista rycket efter att fått andra rycket i nacken. I stötmomentet ville det sig inte riktigt, det blev alldeles svart. Normalt satte jag alltid mina överstötar men nu missade jag. Det var surt.

Jennie var även med på ett nordiskt mästerskap men hon slutade med tyngdlyftningen redan i 20-årsåldern.

– Jag tappade geisten. Jag gick ut gymnasiet, började på högskolan och sedan blev det jobb.

– Jag inser när jag pratar om det att mina prestationer ligger väldigt långt bakom mig.

Jennie var senare, kring 2009, simtränare i Neptun och då tog hon in tyngdlyftning som en del i träningen. Annars konstaterar hon att kombinationen, långdistans i simning och tyngdlyftning (Jennies idrotter som ung tonåring) var en märklig kombination.

Fullständigt namn: Jennie Kristin Vellner.
Född: 23 maj 1988 i Västerås.
Familj: sambo Christian, barnen Oliver (f 2011) och Rasmus (f 2021).
Idrottssläkting: syster Sophie Vellner (simmare med flera SM-medaljer), sambo Christian (flerfaldig svensk mästare i tyngdlyftning).
Bott: Västerås, Jönköping, Stockholm, Högdalen, Huddinge (2017–).
Längd/tävlingsvikt: 151 cm, 63 kg.
Arbete: Skolverket, Nyköpings kommun, Huddinge kommun (barn och utbildningsförvaltningen).
Klubbar: Jönköpings Atletklubb (2002), Haninge Atletklubb (2003), Spårvägens TK (2003–08).
Bästa spårvägskamrat: Christian Kraft.
Bästa spårvägsminne: ”den fina gemenskap som vi hade på träningarna i  träningslokalen nere vid bussgaraget i Liljeholmen”.
SM-guld: ryck i 63 kg-klassen 2006.

Spårvägens SM-guld nummer 617.

Anders Johrén (2021)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up