SM-GULDVINNARE

Ilias Ayhan – svensk mästare som 17-åring

Ilias Ayhan kom från Huddinge till Spårvägen vintern 2022 och redan under hans första vår i klubben vann han som 17-åring både junior-SM och senior-SM, det senare efter idel vinster och i fyra av fem matcher vann han på teknisk överlägsenhet redan i den första perioden.

Ilias Ayhan började brottas som femåring och parallellt med brottningen spelade han länge fotboll i Brommapojkarna. Att hans pappa Dogan tidigare brottats för Spårvägen har säkert påverkat Ilias val av idrott.

Prispallen på SM i grekiskromersk brottning, 60 kilosklassen, i maj 2022. Fr.v. tvåan Emil Sundberg, Lidköping, segraren Ilias Ayhan, Spårvägen, och trean Simon Karlsson, Skövde.

Ilias kom via Huddinge BK till Spårvägen 2022. Han var redan då en brottare på hög nationell nivå men under första halvåret i Spårvägen tog han ytterligare kliv framåt och vann först junior-SM och sedan också senior-SM.

På senior-SM i Varberg vann han i 60-kilosklassen samtliga sina fem matcher, fyra av dem, inklusive finalen, på teknisk överlägsenhet redan i den första perioden. Endast en match, mot Mark Loitto, Arboga, gick tiden ut med Ilias som segrare 4–1.

– Träning, disciplin, talang och bra tränare, svarar Ilias sommaren 2022 på frågan om vad det är som har gjort honom så bra. Jag tränar nio pass i veckan, fyra brottningspass och så kondition och gym på det. Jag gillar att rulla men behöver mer erfarenhet för att lyckas internationellt.

Ilias följde upp SM-guldet 2022 med att vinna SM-brons i 67-kilosklassen 2023.

Ilias, som vid denna intervju har varit med i Spårvägen ett knappt halvår, säger att Spårvägen har ”en bra hall, bra gym, stora mattor och bra sparring”. Han studerar på brottargymnasiet i Huddinge där hans tränare Ardit Fazljija, som för övrigt kom trea på SM 2022 i 67-kilosklassen, är brottningstränare och också en bra sparringpartner då det inte skiljer många kilo mellan dessa båda brottare. Tilläggas kan att Ilias mamma Linn sedan vintern 2022 är ledamot i Spårvägens brottningsstyrelse.

Fullständigt namn: Ilias Jason Ayhan
Född: 13 juni 2004 i Stockholm.
Bott: Vällingby.
Längd/tävlingsvikt: 171 cm, 60 kg.
Klubbar: Djurgårdens BK (2009–14), Huddinge BK (2014 –21), Spårvägens BK (2022–).
Tränare: Neno Jovanovic, Hassan Sertcanli.
Bästa spårvägskamrat: alla i Spårvägen!
SM-guld: grekisk-romersk stil: 2022 (60-kilosklassen).

Spårvägens SM-guld nummer 913.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up