SM-GULDVINNARE

Ida Hellström – Spårvägens kvinnliga brottarstjärna

Skånska Ida Hellström hade vunnit det mesta inom brottningen när hon kom till Spårvägen 2003, bl.a. nio SM-guld, fyra VM-medaljer och två EM-dito. Under hennes första månader som spårvägare vann hon Spårvägens första kvinnliga SM-guld i brottning och en tid senare ett EM-silver. Att hennes viktklass inte var med på OS i Aten 2004 bidrog till att hon snart slutade som elitbrottare.

Ida Hellström började med brottning när hon var 5–6 år.

– Jag ville brottas precis som mina bröder men i början fick jag bara brottas med en docka, berättade Ida 2022. Efter ett tag tyckte tränaren att jag kunde hoppa in och brottas med övriga barn.

Ida var i ungdomsåren duktig även i judo men det var brottning som blev hennes idrott. Redan som 16-åring blev hon Sveriges första europamästarinna i brottning då hon vann junior-EM i Klippan. Det blev många fler framgångar Ida. Hon vann nio SM-guld, ett silver och tre brons på VM (det första 1996), samt två EM-silver, för Altona, Hököpinge och Malmö Tigers.

Ida är uppvuxen i Vellinge som är lite av Skånes ”Danderyd”. Under flera år tränade och tävlade hon för Malmö Tigers som har sin verksamhet i Rosengård.

– Jag kände mig så hemma i Rosengård där Malmö Tigers finns. Vi samlades på en och samma plats och oberoende av var du kom ifrån så var vi alla lika så länge du var en bra lagkamrat.

Hösten 2003 gick Ida över till Spårvägen.

– Det var kärleken och inte Spårvägen som lockade och som gjorde att jag kom till Stockholm.

Det hindrade inte att Ida fann en stor gemenskap i Spårvägen.

– Det var fantastiskt i Spårvägen. Det hade varit lite bråkigt i damlandslaget men här var vi alla vänner. Jag fick Ryszard Swierad som tränare, han gjorde mitt träningsupplägg.

– Spårvägen var en herrklubb men jag var en i gruppen och det spelade ingen roll att jag var tjej. Jag hade Sharur Vardanyan som sparringpartner, det var perfekt för mig.

Ida vann som spårvägare omgående SM-guld i 55-kilosklassen efter finalseger mot Emeli Pålsson, Bjuv, 3–1. Det var Spårvägens första kvinnliga SM-guld i brottning.

– SM låg alltid någon vecka innan senior-EM så jag gick sällan i min riktiga viktklass, antingen för att slippa banta eller för att få rejält motstånd. Jag har inte lagt så stor vikt vid SM.

En dryg månad efter SM-segern kom Ida tvåa på EM i Haparanda, den gången i 51-kilosklassen. Hon försökte sedan komma med till OS i Aten, första gången som dambrottning var med på OS-programmet, men då var det bara fyra viktklasser.

– Min viktklass var inte med så jag avslutade min karriär. Jag gjorde ett EM 2005 och slutade sedan helt med brottning.

Ida älskade att träna hårt.

– Idrotten lärde mig att flytta gränser, det var det jag älskade när jag var så trött. Det var tjusningen med brottningen. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag skulle behövt ett bättre individuellt stöd när jag var 20-årsåldern, till exempel videoanalys, den professionalismen hade inte jag då. Det ger jag mina barn nu.

Ida är gift med Mohammad Babulfath, även han en framgångsrik brottare, och deras fyra barn är alla idrottstalanger.

– Jag och Mohammad lägger all vår tid på barnen och deras idrott.

Fullständigt namn: Ida Kristina Hellström (från 2007 Babulfath).
Född: 26 mars 1979 i Vellinge.
Familj: maken Mohammad, barnen Tara (f 2006), Hanna (f 2008), Tiam (f 2009) och Philip (f 2016).
Idrottssläktingar: storebror Daniel (bl.a. svensk juniormästare i brottning), maken Mohammad (flerfaldig svensk mästare i brottning).
Bott: Vellinge, Tyresö.
Längd/tävlingsvikt: 154 cm, 48–51 kg.
Arbete: bolagsjurist.
Klubbar: Skegrie BK (1985–91), IF Altona (1991–94), Hököpinge BK (1994–97), Malmö Tigers (1997–2003), Spårvägen (2003–05).
Bästa spårvägskamrater: ”Ara Abrahamian, Jimmy Samuelsson, Mohammad Babulfath och många fler”.
Bästa spårvägsminnen: ”Alla fotbollsduster innan träningen satte igång. Vi hade ’slagsmål med liten boll’. Vi hade så otroligt kul på träningarna.”
Tränare: Lars-Erik Sköld (i Malmö), Ryszard.Swierad (i Spårvägen).
VM: silver 1998 (51-kilosklassen), brons 1996 (50 kg), 2000 (51 kg) och 2002 (48 kg).
EM: silver 2000, 2003 och 2004 (51-kilosklassen).
SM-guld: för Spårvägen: 55-kg-klassen 2004 (dessutom SM-silver 2005). Därutöver nio SM-guld för Altona, Hököpinge och Malmö Tigers.
Spårvägens SM-guld nummer 579.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up