SM-GULDVINNARE

Harry Dahlgren – Spårvägens mest kände idrottsman de första 50 åren

Harry Dahlgren var, enligt Spårvägens 50-årsskrift 1969, ”Spårvägens mest kände idrottsman genom tiderna”. Han dominerade tyngdlyftningens tungvikt under åren 1939 – 43 och noterade svenskt rekord i tvåarmsstöt fyra gånger med nordiskt rekord 1941 på 155 kg.

Harry kallades ”Sveriges starkaste spårvägare” och många är de historier som talar om Harrys sätt att ta busar och fyllhundar genom att helt resolut lyfta av dem från vagnen och ställa dem på refugen och sedan med ett glatt leende slå klarsignal och under en sångstrof fara vidare.

Först blev Harry rikskändis som en av sin tids bästa tyngdlyftare. Sex SM-titlar och ett mångårigt rekord på 375 kilo totalt gjorde honom till en av världens främsta tyngdlyftare. Men andra världskriget hindrade honom från OS- och VM-starter. När han lyft färdigt i slutet av 1940-talet började han sin andra karriär. Denna gång som trubadur. Han gjorde skivdebut 1950 och ända in på 1990-talet åkte han runt och spelade med sin luta och sjöng med sin välskolade barytonstämma.

– Mina två karriärer kom igång sent, berättade Harry för Dagens Nyheter 1992. Det var idrotten som kom först och sedan kom sången så att säga smygande. Min första tävling gjorde jag inte förrän jag fyllt 24 år och sångkarriären tog inte fart förrän jag slutade vid Spårvägen 1948.

Det var under de 14 åren vid Spårvägen som han hade sin egentliga lyftarkarriär. Han uppmanades t.o.m. av sina chefer att sluta köra spårvagn och satsa på sången istället. Kanske passade det inte med en sjungande spårvagnsförare.

– Klart jag satt och sjöng när jag körde. Vet i alla fall en som uppskattade det, Rolf Björling. Han och jag gjorde sedan många jobb tillsammans under årens lopp.

Harry gjorde också åtskilliga filmroller, han medverkade i åtminstone tolv filmer från 1949 till 1967. Han har spelat tyngdlyftare i Pappa Bom (1949) och Tull-Bom 1951 (båda med Nils Poppe i huvudrollen), rövare i Barabbas (1953), dräng i Flickan i frack (1956) och diverse andra roller i andra filmer. På Wikipedia beskrivs (2020) Harry som i första hand skådespelare.

De första åren

Harry föddes på Lindgatan i Solna där han tillbringade sina första sex år med sin mamma och åtta syskon. Sedan blev hans mamma sjuk och Harry hamnade under åtta år på ett barnhem.

– Det var nog där jag lade grunden till mina idrottsframgångar, även om det mesta av styrkan nog var medfött. På barnhuset fanns inte så mycket mer än idrott att syssla med och jämt höll vi på med något. Träningen varvades med träning på trumpet och esskornett.

Harry hade tidigare provat boxning i Balder men det blev bara en match, då han råkade slå för lågt och blev diskvalificerad. Han provade också friidrott med 12,50 i kula och 37 meter i diskus som bäst vilket i båda grenarna placerar honom precis utanför den 50-bästa-lista som presenteras i Spårvägen friidrotts 100-årsbok.

Biffens förebild

När Harry i slutet av tonåren jobbade som slaktarbiträde i en köttbod på Hagagatan kom  DN-tecknaren Jan-Erik Garland in i butiken. När han fick se den 95 kilo tunge och atletiske byggde Harry, med alla muskler perfekt placerade på rätt ställe, så hade Rit-Ola (Jan-Erik Garland) genast bilden av Biffen klar för sig i sin berömda serie Biffen och Bananen. Serien handlar om två vänner, den starke Biffen (Dahlgren) och den smarte Bananen (Garland). Men till skillnad från Biffen rökte Harry aldrig cigarr.

– När min idrottskarriär började fimpade jag helt. Efter den 14 oktober 1937 har jag inte tagit ett enda bloss.

Rökstoppet bidrog säkert till att Harry blev 90 år och 6 månader.

Fullständigt namn: Harry Alexander Dahlgren.
Smeknamn: Starke Harry, Sjungande Spårvägaren, Världens starkaste sångare.
Född: 14 oktober 1912 i Solna.
Död: 19 april 2003 i Älvsjö.
Familj: fru Svea.
Arbete: konduktör (1934–), spårvagnsförare (–1948), musiker.
Klubbar: Stockholms Spårvägars GoIF.
Personligt rekord: 375 kilo sammanlagt.
SM-guld: 6 SM-guld för Spårvägen i tyngdlyftning (tungvikt 1940, 1943 och 1944, enarmslyft tungvikt 1939, 1940 och 1942).
Spårvägens SM-guld nr 4, 6, 7, 11, 12 och 15.

Anders Johrén 2020

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up