SM-GULDVINNARE

Hamza Sertcanli – svensk seniormästare och bland Europas bästa juniorer

Hamza Sertcanli var redan mångfaldig ungdoms- och juniormästare, både i Sverige och Turkiet, när han 2024, några dagar före sin 20-årsdag, blev svensk seniormästare i grekisk-romersk stil. Då hade han de tre tidigare åren vunnit SM-silver. Hamza har förutsättningar att bli riktigt, riktigt bra, och tillsammans med sin tränare Neno Jovanovic gör Hamza en full satsning på att bli en av världens bästa brottare.

Hamza Sertcanli började brottas i Spårvägen när han var fyra år. Det var hans pappa, Hassan Sertcanli som själv var gammal  brottare, som tog med Hamza till brottningen. Några år senare gjorde Hamza sin första tävling. ”Jag vann min första match, jag var duktig under alla ungdomsåren”, mindes Hamza i mars 2024.

När Hamza var nio år gick både han och många andra spårvägare över till Huddinge som då hade en bra verksamhet. Där hade han förutom pappa Hassan även de gamla spårvägarna Neno Jovanovic och Jimmy Samuelsson som tränare. Med tiden blev det framför allt Neno som var Hamzas tränare och när Huddinge lade ned sin verksamhet 2021 var det naturligt att Hamza följde med övriga tillbaka till Spårvägen.

Då var Hamza 17 år och hade redan tagit plats bland Sveriges bästa seniorbrottare. Tre år i rad, 2021, 2022 och 2023, kom Hamza tvåa på senior-SM, det första året i Huddinges brottartrikå, 2022 och 2023 i Spårvägens. AIK:s Albin Olofsson var numret för stor i de båda senare finalerna.

– Jag mötte äldre grabbar i finalerna och förlorade 0–6.

Innan det var dags att vinna ett senior-SM hade Hamza vunnit flera ungdoms-SM, två junior-SM och varit trea på junior-EM. Hamza, vars föräldrar har turkisk bakgrund, har också ett par gånger blivit turkisk junior-mästare.

När det så var dags för senior-SM 2024 var Hamza redo att gå hela vägen i 87-kilosklassen. Det blev tre överlägsna segrar (8–0, 9–0 och 10–2) innan det blev en jämn final, 4–2 till Hamza, mot Norrtäljes Timmy Sköld, som för övrigt är gamla spårvägsbrottaren men numera AIK-tränaren Jimmy Samuelssons brorson. Hamza berättar själv om finalen:

– Jag har tränat en del med Timmy Sköld. Vi känner varandra. Jag hade gått tre matcher tidigare under dagen men jag värmde upp som vanligt, explosiv uppvärmning. Jag var inte jättenervös, men taggad.

– Jag började inte så hårt, det var han som gasade på. Jag lägger mig i första parterren så han leder 1–0 i paus. Jag väntade ut periodpausen. I andra perioden fick jag snabbt ett överläge, gjorde omvänt men han krokade mig och jag fick två poäng. Sedan väntade jag ut tiden. Grymt att bli svensk mästare.

Direkt efter finalen sade Hamza till SVT:

– Det var dags nu, tre raka silver, det var på tiden. Planen var att ta poäng på parterren, och nu var det så att han krokade, jag fick mina poäng. Jag var säker på att det var krok så jag fick mina poäng.

Hamzas beskriver själv sina styrkor som att ”jag är disciplinerad, jag äter bra, allt är planerat, jag tränar bra”.

Hamzas tränare Neno Jovanovic säger så här om Hamza:

– Jag har tränat flera hundra brottare men Hamza är den som har största viljan att vinna. Det gör honom svår att möta. Även om han ligger under hittar han vägar att vinna matcher. Hans teknik är väldigt bra. Han har många olika sätt att ta poäng i stående.

Hamza, som inte ens hade fyllt 20 år när han blev svensk mästare, kan förstås bli bättre på allt. Han kan bli starkare, bättre på försvar, bättre på attack, få mer uthållighet, men det hänger ihop med mognad. Han är bra på stående men saknar en del för att bli bland de bästa i världen.

– Brottning är svår sport, det tar lång tid att bli bra, fortsätter Neno. Motorik, taktik, teknik, styrka, uthållighet, allt kan utvecklas.

I skrivande stund, mars 2024, är Hamzas sikte junior-EM framåt sommaren och junior-VM i september. Men som han sade i SVT-intervjun om sina långsiktiga planer: ”alla idrottares dröm är att bli olympisk mästare, och världsmästare, det är det man drömmer om”.

Det mesta i Hamza Sertcanlis liv kretsar kring brottning. Men han planerar att också kombinera brottningen med en utbildning på halvfart till byggingenjör så att han kan fortsätta att träna tio stenhårda pass i veckan.

Hamza blev Spårvägens 200:e individuella svenska mästare, då räknar vi alla spårvägsidrotter, och han vann Spårvägens 954:e SM-guld för seniorer. Mycket talar för att Hamza de kommande åren kommer att fylla på den listan.

En film om Hamza och Ilias Ayhan kan ses på https://www.youtube.com/watch?v=8U4lK0bcEpM.

Fullständigt namn: Hamza Sertcanli.
Född: 26 mars 2004 i Stockholm.
Bott: Alby (2004–11), Tumba (2011–).
Längd/tävlingsvikt: 184 cm, 87–88 kg (år 2024 tävlar han i 87-kilosklassen).
Klubbar: Spårvägens BK (2008–13), Huddinge BK (2013 –21), Spårvägens BK (2021–).
Tränare: Neno Jovanovic, Hassan Sertcanli.
Bästa spårvägskamrat: hela gänget i Spårvägen!
SM-guld: grekisk-romersk stil: 2024 (87-kilosklassen).
Spårvägens SM-guld nummer 956.

Anders Johrén (2024)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up