SM-GULDVINNARE

Göran Johansson – fjäderviktsmästaren 1966

Göran, i Spårvägen sedan tidiga ungdomsår, vann SM i fristilens fjädervikt, 62-kilosklassen, som 20-åring. Dessförinnan hade han vunnit fem JSM. Han fortsatte Spårvägen ett par år till innan han flyttade vidare till Sala.

Göran Johansson började med brottning som 13-åring. Han hade tidigare spelat fotboll, ishockey och testat cykel. Men det var i brottning han var som bäst.

– Jag hade en tre år äldre brorsa, han retades och bråkade mycket, sedan tränade vi ihop, berättade Göran 2020. Från det att jag var 15 år var jag bättre än honom i brottning.

Göran vann fem Junior-SM i rad och bara 20 år gammal blev han svensk fristilsmästare i fjädervikt. Han vann då före Nybros Ove Alm, Spårvägens Karl-Åke Axelsson, som var Görans bästa träningskompis, kom sexa. Göran vann senare också ett par SM-silver men då hade han flyttat till Sala och tävlade för den lokala brottningsklubben IF Norden Sala.

– I början, innan SL-hallen kom till, hade vi en träningslokal i bussgaragets källare vid Sofia Kyrka. Jag tränade mycket med Urban Frändfors och Karl-Åke Axelsson.

Göran var med på två Europamästerskap men nådde inga större framgångar där.

– Jag var egentligen för liten. Jag fick nästan äta upp mig i min klass medan andra bantade 5–6 kilo. Bland öststatarna var det mycket dopning. Som junior kunde man slå dem men när de blev seniorer var de helt andra och större brottare. Själv upplevde jag aldrig dopning i Sverige. Det kom nog senare.

Göran Johansson i fullt arbete med ett poänggivande kast.

Göran hade några favortigrepp, ”kvarngreppet” och bensax i fristil.

Göran lämnade Spårvägen i slutet av 1960-talet och gick till Sala.

– Det kom en ny tränare och det passade inte mig riktigt. Men jag ångrar klubbytet. Då hade jag tränat mycket med Jan Karlsson (dubbel OS-medaljör 1972) och han ville få över mig till Trollhättan. Då hade jag nog fått en längre och bättre karriär.

Trots att Göran Johansson i skrivande stund (2020) lever pensionärsliv så är han i full gång med rörjobb hos lokala fastighetsföreningar, arbete med bondgård och affärer med tomtområden. När det blir tid över är han gärna i naturen med fiske och bärplockning som favoriter.

Fullständigt namn: Karl Göran Johansson.
Född: 8 juni 1945.
Familj: fru Viola, döttrarna Maria (f 1969) och Jenny (f 1979).
Bott: Södermalm (1945–52), Hökarängen (1952–68), Sala (1968–), Ösmo (1970-talet), Fagersta, Söderbärke (2000–).
Bästa spårvägskamrater: Gunnar Redhult, Malte Möller, Karl-Åke Axelsson, Sven-Gunnar Hegg.
Arbete: VVS-ingenjör, ingenjörsbyrå, egen rörfirma.
Klubbar: Spårvägens GoIF (1958–68). IF Norden Sala (1969–75).
SM-guld: 1966 (fristil, fjädervikt).

Spårvägens SM-guld nummer 38.

Anders Johrén 2020

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up