SM-GULDVINNARE

Frunze Harutyunyan – trefaldig svensk mästare i Spårvägen

Frunze Harutyunyan, med armensk bakgrund och systerson till Ara Abrahamian, vann tre SM-guld för det Spårvägen som han representerade under hela sitt brottarliv. Han var en av Sveriges främsta brottare under första halvan av 2010-talet med deltagande i flera VM och EM men lyckades inte vinna de avgörande matcherna för att komma med till OS.

Frunze Harutyunyan är född och uppvuxen i Gjumri, Armeniens näst största stad. Han var tio år när han kom till Sverige 2001 och här fanns redan hans morbror Ara Abrahamian, som samma år blev världsmästare i den grekisk-romerska 76-kilosklassen.

– Ara tog med oss till Spårvägens brottningslokal, berättade Frunze 2022. Vi tränade och testade på. Första året var det ganska svårt, en del barn hade tränat länge så jag låg mycket efter. Det var tufft de första åren, jag förlorade mycket.

Men Frunze tränade hårt, ofta dubbla pass varje dag pådriven inte minst av hans pappa som kunde väcka Frunze och hans lillebror Samuel för att de skulle köra löpträning före frukost. Det hände också att de först tränade med Spårvägens nybörjargrupp för att sedan stanna kvar och träna med dem som varit med lite längre.

Frunze Harutyunyan (t.v.) i samtal med Sveriges assisterande förbundskapten Neno Jovanovic (i mitten) och förbundskapten Mohammad Babulfath under brottnings-EM i Riga 2016. Både Jovanovic (lag-SM) och Babulfath är svenska mästare i Spårvägen.

Den hårda träningen gav resultat. Frunze blev svensk ungdoms- och juniormästare 2008, slog då bl.a. Vincenzo Macri från Västerås som hade kommit tvåa på ungdoms-EM. Frunze kom även med i ungdomslandslaget och fick vara med på ungdoms-EM i Istanbul.

Frunze vann sitt första senior-SM-guld 2010 i 60-kilosklassen efter finalseger mot Robin Nilsson, EAI Brottning.

– Jag hade tränat jättehårt. Ara hade skickat mig till Ryssland i en månad där vi tränade tre pass om dagen. Efter det blev jag riktigt stark, med bra kondition och uthållighet. Det var stort att vinna mitt första SM.

Frunze vann ytterligare två senior-SM, båda gångerna i 66-kilosklassen. 2012 i Stockholm vann han finalen mot Vahab Daneshvar, Arboga, som hade slagit ut Spårvägens Vahan Juharyan i semifinalen. Tre år senare, 2015, vann Frunze SM-finalen mot Niklas Amnemo, Bjuv, med 5–2 och tidigare under turneringen hade han vunnit mot Alexander Bjerborn, Björnekulla BK, 9–0, Linus Ericsson, Bjuvs BK, 8–0, Danielo Di Feola, Örgryte, 6–4, Robin Nilsson, EAI Brottning, 8–0, Ardit Fazljija, Huddinge BK, 8–0, samt mot Amnemo i finalen.

Frunze var med på flera världsmästerskap, bl.a. i Las Vegas 2015, och flera europamästerskap (bl.a. i Riga 2016) även om han aldrig var med i någon medaljmatch. Något OS blev det dock aldrig även om han var väldigt nära att kvala in både 2012 och 2016.

I kvalet till OS i London 2012 vann Frunze tre raka men föll därefter i den helt avgörande semifinalen mot georgiern Revaz Lasjchi, som senare tog silver i OS. Då brottades Frunze i 60-kilosklassen, trots att hans normalvikt var 71 kilo.

– Det var tufft att gå ner över tio kilo till tävlingarna. Man tappar kraft. Men alla gör det. Jag känner inte till någon i brottningsvärlden som inte bantar, sade Frunze den gången.

År 2022 berättade Frunze att han inför den avgörande kvaltävlingen ”flyttade hem till Ara som ville ha kontroll på allt”. Ara var duktig på att banta, han var expert på att gå ned i vikt, och delade med sig av sina kunskaper till Frunze.

– När vi kom fram till Finland, där det avgörande OS-kvalet ägde rum, klarade jag 60 kg vid invigningen. Vi åt mat och sedan somnade jag. När vi vaknade sade Ara att ”det kommer gå bra för dig”. Då vägde jag 67 kg, alltså 7 kilo mer än vid invägningen. Jag hade ätit och druckit mycket och kroppen är som en svamp, den suger åt sig vatten, efter så mycket bantande.

I OS-kvalet 2016 vann Frunze först mot en tidigare världsmästare, sedan mot en rumän, och i den helt avgörande matchen för vem som skulle gå till OS ledde Frunze mot en amerikan med 3–2 och 35 sekunder kvar av matchen.

– Jag skulle bara hålla emot, inget annat, men förlorade på fall. Annars hade det blivit OS. Det tänker jag på än idag.

Frunze satsade hårt på brottningen ytterligare något år men något mer OS-kval, eller SM-guld, blev det inte. Han kom ändå långt, var under flera år bäst i Sverige i sin viktklass och därmed en av de bästa i världen.

– Jag hade inte så mycket talang men jag kämpade och hade vilja. Jag körde ofta två pass om dagen. Viljan vinner över talangen.

Vad var det så som saknades för att, liksom sin morbror Ara Abrahamian, bli allra bäst i världen?

– Det är små detaljer, det ska vara rätta dagen. Det är så många små bitar som ska sitta på plats. Jag har varit med i VM och EM. men har inte fått medaljerna och har inte haft marginalerna på min sida.

Efter den aktiva brottarkarriären spelar Frunze fotboll i Sköndals IK. För som Frunze säger, ”hade jag inte blivit brottare hade jag satsat på fotboll”.

Det finns många filmer på youtube med Frunze. Här är några:

Frunze i en match mot Verner Värekoski, Finland, i Nordiska juniormästerskapen 2011.
https://www.youtube.com/watch?v=vrZj3hrd8ac.

Frunze i JVM 2010 mot ryssen Asker Osshokdugov, https://www.youtube.com/watch?v=d8ZlSg1o22k.

Frunze på SM 2012 (då han vann), här i finalen mot Vahab Daneshvar, https://www.youtube.com/watch?v=JW8dEvc18no.

Fullständigt namn: Frunze Harutynyan.
Född: 16 februari 1991 i Gjumri i Armenien.
Familj: fru Ani, barnen Naseli (f 2015) och Bianca (f 2018) .
Idrottssläktingar: morbror Ara Abrahamian (dubbel världsmästare i brottning), lillebror Samuel (vann JSM 2012 och har varit med i JEM).
Bott: Gjumri, Armenien (1991–99), Stockholm (Bandhagen 2001–14, Högdalen 2014–).
Längd/tävlingsvikt: 173 cm, 59–66 kg.
Arbete: Bandhagens skola.
Klubbar: Spårvägens BK (2001–18).
Tränare: Ryszard Swierad, Mohammad Babulfath, Neno Jovanovic m.fl.
Bästa spårvägskamrat: Sharur Vardanyan.
Bästa spårvägsminne: SM-guldet i Stockholm 2012.
SM-guld: grekisk-romersk stil: 2010 (60 kilosklassen), 2012 och 2015 (66 kg).

Spårvägens SM-guld nummer 675, 713, 778.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up