SM-GULDVINNARE

Christian Kraft – Spårvägens bästa ölänning

Christian Kraft, uppvuxen på Öland och tyngdlyftningsfostrad i Kalmar, tränade med Spårvägen från 1998 men först sju år senare, när han redan vunnit 13 SM-guld för Kalmar AK, började han tävla för Spårvägen och vann då omgående SM i alla tre tyngdlyftningsdiscipliner, ryck, stöt och sammanlagt. Christian har fortsatt i Spårvägen både som aktiv och ledare och har haft de flesta roller som går att ha i Spårvägen Tyngdlyftning.

Christian Kraft hittade till tyngdlyftningssporten mest av en slump. Hans bästa kompis drog med honom till en träningslokal i Kalmar och sedan var han fast.

– Jag började när jag var tio år och på den tiden fick man inte tävla officiellt förrän det år man blev 13, berättade Christian 2021. Så jag var rätt rutinerad när jag fick börja tävla. Jag kom tvåa på mitt första ungdoms-SM och vann sedan flera USM-medaljer.

Han avslutade ungdomskarriären i 75 kilos-klassen, gick sedan successivt upp till 76, 80, 83 och sedan 85 kilos-klassen.

Christian var med på EM i Warszawa 1995, vann sitt första SM-guld, i ryck, för Kalmar 1996 och samma år satsade han hårt på att komma med till OS i Atlanta.

– Jag var ganska nära att komma med till OS, jag satsade hårt men blev övertränad och fick en del småskador. Sedan lade jag nästan av, hade tänkt att sluta, och det var först i Spårvägen några år senare som jag hittade nya kompisar och ny motivation.

Christian flyttade till Stockholm våren 1998 och han kom då direkt till Spårvägen.

– Det fanns en stark kamratskap, jag blev spårvägare direkt. Men det dröjde till 2004 innan jag också började tävla för Spårvägen.

Under flera år tränade alltså Christian med Spårvägen samtidigt som han tävlade för Kalmar. Då gick det att tävla i lagmatcher på både distans och dispens så Christian kunde lyfta i Stockholm och det resultatet lades in tillsammans med hans lagkamraters insatser nere i Kalmar.

– Spårvägens eldsjäl Veikko Kontinen tjatade på mig att gå över till Spårvägen. Men jag var trogen Kalmar AK, har ett stort hjärta för den föreningen också.

När Christian äntligen gick över till Spårvägen även på tävlingsbanan vann han omgående 85-kilosklassens alla SM-guld, ryck (135 kg), stöt (157,5 kg) och sammanlagt (292,5 kg). Det var inte Christians första SM-guld, han hade tidigare i karriären vunnit inte mindre än 13 SM-guld för Kalmar AK. Han har också blivit nordisk mästare två gånger.

– Trots att jag vann ganska klart gick jag nog därifrån missnöjd. Jag ledde stort efter ryckmomentet och siktade på svenskt rekord sammanlagt men missade sista stöten.

Christian slog ändå många svenska rekord, rekord som inte alltid är jämförbara då viktklasserna har ändrats ganska mycket genom åren. Christian har fortfarande några gällande svenska rekord i viktklasser som inte längre gäller.

Christians styrka låg i att han alltid, i jämförelse med övriga tyngdlyftare, tränade mycket.

– Jag missade nästan aldrig någon träning, varken sommar eller vinter. Det var nog min största styrka.

Christian var bättre i ryck beroende på att hans överstöt inte var perfekt och att han tidigt fick bekymmer med axlarna. Det gjorde att han kom lite efter i stötmomentet. Det märktes 2007 då han vann SM i ryck på 120 kg, samma vikt som tre konkurrenter men Christian vägde minst, men där han i stötmomentet var klart efter vilket innebar att han kom fyra både i stöt och sammanlagt.

Christian har haft en del småskador men inga allvarliga skador, inga som har medfört träningsuppehåll.

– På elitnivå ligger man på gränsen. När jag var i min allra bästa form blev jag övertränad, det satt i länge. När jag tittar i backspegeln inser jag att jag kanske inte skulle kört så mycket som jag gjorde men framför allt skulle jag tränat smartare.

Under Christians aktiva tid tränade Spårvägen i styrkelokalen nere på SL-området vid Midsommarkransen. ”En gammal och sliten lokal men väldigt bra”.

Christian har aldrig riktigt slutat som aktiv, det går att hålla på länge med tyngdlyftning på veterannivå, men han har samtidigt verkat som ledare i många år. Han var ordförande för Spårvägen tyngdlyftning 2014–17, varit landslagsledare för U23 och tar i början av 2020-talet hand om vuxna nybörjare i sporten. För som Christian säger, ”det är mycket tyngdlyftning på min fritid, och familjen på övrig tid”.

Fullständigt namn: Jan Christian Kraft.
Född: 6 april 1973.
Familj: sambo Jennie, barnen Oliver (f 2011) och Rasmus (f 2021).
Bott: Färjestaden (Öland, 1973–89), Olofström (1989–91, tyngdlyftargymnasium), Hässleholm (1991–92, militärtjänst, idrottspluton), Kalmar (1992–98), Stockholm (1998–, Bandhagen/Högdalen).
Arbete: drifttekniker på HSB.
Längd/tävlingsvikt: 171 cm, 85 kg.
Bästa spårvägskamrater: Stefan Wennefjord och många fler.
Bästa spårvägsminnen: ”våra klubbresor till seriematcher och SM.”
Klubbar: Kalmar AK (1983–2004), Spårvägens TLK (2004–18).
SM-guld: för Spårvägen: 2005: ryck, stöt och sammanlagt, 2007: ryck. För Kalmar AK: ryck: 1996: ryck. 1997: ryck och sammanlagt. 1999: ryck, stöt och sammanlagt. 2001: ryck. 2002: ryck, stöt och sammanlagt. 2004: ryck, stöt och sammanlagt. I Spårvägen därutöver tre SM-silver (2006).
Personliga rekord: ryck: 150 kg, stöt 170 kg (”lite mer på träning”), sammanlagt 320 kg.

Spårvägens SM-guld nummer 596, 597 och 598 och 632.

Anders Johrén (2021)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up