SM-GULDVINNARE

Christer Koivula – SM-vinnare ”som född för tyngdlyftning”

Christer Koivula började med tyngdlyftning som 16-åring och redan tre år senare vann SM i både ryck, stöt och sammanlagt. Christer var, som en av hans ledare sade, ”född för tyngdlyftning”.

Christer Koivula, med finsk bakgrund, började träna tyngdlyftning först som 17-åring. Hans vän Kari Lindström tog med honom på en träning och redan efter tre månader kom Christer tvåa på junior-SM.

Stefan Wennefjord som var ledare under Christers tid i Spårvägen berättar: ”Christer var som född för tyngdlyftning. Han var kort men muskulös, rörlig, explosiv, hade lätt att lära lyftning. Han hade svårt att få grepp på stången främst i ryck där vi håller brett. Han ryckte ofta med samma fattning som i stöt. Men han var tystlåten, tror inte han sade någonting de första månaderna. Men mycket seriös i sin träning.”

Lagkamraten Per Nilson beskriver honom som ”en underbar människa, tyst, timid och väldigt snäll.” Även Kari Lindström, de båda talar finska med varandra, beskriver Christer som ”blyg och tystlåten”.

Christer vann sina första SM-guld i Falun 2002 när han i 62-kilosklassen vann både ryck (95 kg), stöt (115 kg) och sammanlagt 210 kg.

Några år senare gick Christer över till Väsby AK där han gjorde om SM-bravaden från 2002, att vinna både ryck, stöt och sammanlagt, den gången i 69-kilosklassen.

Christer, som kommer från ett religiöst kristet hem, tävlade senare med racingbåtar på hög nivå.

Fullständigt namn: Christer Koivula i Stockholm.
Smeknamn: Kike.
Född: 2 december 1982 i
Bott: Upplands Väsby (en tid som barn i södra Afrika).
Längd/tävlingsvikt: ca 160 cm, 62–69 kg.
Arbete: mekaniker på Arlanda, parkeringsvakt.
Klubbar: Spårvägens BK (1999–2006), Väsby AK.
SM-guld: för Spårvägen: ryck, stöt och sammanlagt i 62-kilosklassen 2002, för Väsby AK: ryck, stöt och sammanlagt 69-kilosklassen 2008.
Spårvägens SM-guld nummer 508, 509 och 510.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up