SM-GULDVINNARE

Ardit Fazljija – Spårvägens första mästare 2023

Ardit Fazljija hade redan blivit svensk mästare i Huddinge BK när han kom till Spårvägen 2022. Första spårvägsåret kom han trea på SM i 67-kilosklassen. Till 2023 hade han bantat ned sig till 60-kilosklassen och var då överlägsen alla andra. Han vann sina fyra matcher med antingen 8–0 eller 9–0 och blev en av de mest överlägsna vinnarna i SM-brottningarna 2023.

Ardit Fazljija, född och uppvuxen i Sverige med föräldrar från Albanien, var sju år när han började med brottning.

– Jag var bra på att skojbrottas i förskolan, berättade Ardit 2023. Så när jag fick information om olika idrottsaktiviteter blev jag intresserad av brottning. På första träningen fick jag lära mig att kasta, det var häftigt. Jag var fast.

Ardit vann alla ungdoms-SM och junior-SM han kunde vinna, kom trea på ungdoms-EM och vann silver på junior-EM, allt detta för Huddinge BK.

När Huddinge lade ned sin verksamhet 2021 var det naturligt att Ardit följde med sin tränare Neno Jovanovic till Spårvägen.

– Jag har haft Neno som tränare sedan jag var liten så det var inget konstigt att byta till Spårvägen.

Första året i Spårvägen, 2022, kom Ardit trea på SM i 67-kilosklassen, han menade själv att han ”inte orkade banta ned sig” till en lägre viktklass, och kvalificerade sig för VM. År 2023 blev han det årets första svenska mästare för Spårvägen när han vann 60-kilosklassen i överlägsen stil. Han gick fyra matcher och vann samtliga med 8–0 eller 9–0.

Vilka är då Ardits styrkor?
– Jag har brottningen i ryggmärgen. Om jag ska slå ett grepp brukar jag visualisera det i huvudet. Jag är taktisk och stark. Har det som en brottare behöver.

Vad behöver han förbättra för att kunna matcha de allra bästa i världen?

– Jag kan bli bättre på allt och måste förbättra allt. När det är jämna matcher får jag inte vara blyg. Jag kan ibland tveka när jag kan kasta, men jag måste ge allt jag har.

Några dagar efter SM-triumfen i februari 2023 berättar Ardit att han siktar på att kvalificera sig för kommande EM, VM och OS.

– Jag har möjligheten att bli bäst här i Spårvägen. Hallen är jättefin, det är en bra organisation och vi hjälper varandra att bli bättre.

På youtube finns en intervju med Ardit inför VM 2022 och en match mot en georgisk brottare på EM 2019.

Fullständigt namn: Ardit Fazljija.
Född: 11 mars 1997 i Norrköping.
Bott: Huddinge.
Längd/tävlingsvikt: 170 cm, 60–65 kg.
Klubbar: Huddinge BK (2004–21), Spårvägens BK (2022–).
Tränare: Neno Jovanovic, Hassan Certcanli.
Arbete: brottningstränare på Sjödalsgymnasiet.
Bästa spårvägskamrater: ”alla”.
Bästa spårvägsminne: SM-guldet 2023.
SM-guld för Spårvägen: grekisk-romersk stil: 2023 (60-kilosklassen). Dessutom svensk mästare för Huddinge 2018 och 2019.

Spårvägens SM-guld nummer 932.

Anders Johrén (2023)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up