SM-GULDVINNARE

Alma Wiggberg – första pump-track mästaren

Alma Wiggberg vann 18 år ung det allra första SM:et i pump track, 2021. Samma helg blev hon även svensk juniormästare i enduro. Även om hon cyklat för Spårvägen sedan sexårsåldern hade hon då satsat för fullt på cykel under bara ett drygt år.

Alma Wiggberg var bara sex år när hon började med mountainbike i Spårvägen.

– Min äldsta storebror höll på med MTB, berättade Alma 2022. Men det var först 2017–18, när min andra storebror hittade till Flottsbron, som jag fick intresse för sporten på allvar. Och 2020 var första säsongen då jag verkligen satsade för fullt på cykling.

År 2021 var det en SM-helg i Järvsö med både enduro och pump track. Alma, som då var 18 år, vann juniorklassen i enduro och sedan vann hon seniorklassen i det första pump track-SM som arrangerats.

– Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig. Vi hade några träningsdagar i enduro, sedan en tävlingsdag. Det var väldigt kul cykling. Enduro är en mycket socialt sport.

– Pump track är väldigt olikt enduro. Det är små cyklar, asfalterad bana, hög fart i cirka 20 sekunder. Det är lite mer likt BMX-cykel och många har gått över från BMX till pump track.

Tävlingar i pump track är lite som skidornas sprinttävlingar. Först ett kvallopp där tiderna avgör heatindelningen för de som går vidare. Sedan är det utslagsrace, två och två, tills en som vunnit finalen återstår.

I SM-finalen 2021 vann Alma mot Helena Sund. Helena vann sedan finalen 2022 men då var Alma inte med.

– Jag satsar på heltid men har varit mycket skadad, konstaterade Alma hösten 2022. Jag drog axeln ur led, en skada som upprepats två gånger. Jag kunde ändå vara i Kanada och tävla men en vecka före SM opererade jag axeln och missade SM.

Trots ett skadefyllt 2022 ser Alma positivt på framtiden.

– Får jag bara lite mer träning så ska det nog gå framåt.

Alma Wiggberg har uppmärksammats av bl.a. Spårvägens Alliansförening som efter hennes SM-seger 2021 belönade henne med utmärkelsen Kjellin-priset, och ett stipendium på 10 000 kronor.

https://www.youtube.com/watch?v=VFLYfC5B-W0 finns en film där Alma visar upp sin sport.

Fullständigt namn: Alma Brita Linnéa Wiggberg.
Född: 17 februari 2003 i Järna.
Idrottssläkting: äldsta bror Anton (bl.a. svensk ungdomsmästare i mountainbike).
Bott: Järna (2003–16), Södertälje (2016–).
Längd/tävlingsvikt: 164 cm, 65 kg.
Arbete: korta jobb i bl.a. Flottsbro bikepark och som skidinstruktör.
Klubb: Spårvägens CF (2009–).
Svensk mästare: pump track 2021.

Spårvägens SM-guld nummer 902.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up