SM-GULDVINNARE

Abdulaziz Husein – svensk mästare 2016

Abdulaziz ”Abbe” Husein gick hela vägen i Spårvägen från ungdomsbrottare till svensk mästare och landslagsman. Han vann SM 2016 efter att i finalen segrat på teknisk överlägsenhet. Abbe var snabb och teknisk men slutade med elitbrottningen innan han fyllt 25.

Abdulaziz Husein, oftast kallad Abbe, började med brottning i Hedemora men när familjen flyttade till Stockholm var det bara Spårvägen som gällde.

– Min pappa hade fått rekommendation om Spårvägen, berättade Abbe 2022. Spårvägen hade bra rykte och hade stora namn som Ara Abrahamian, Martin Lidberg, Jimmy Samuelsson, Jimmy Lidberg med flera.

Abbe blev snabbt riktigt duktig. Han var med i ungdoms-, junior- och så småningom seniorlandslaget. Han var med på junior-EM i Ruse, Bulgarien, 2016, och samma år, någon månad tidigare vann han sitt första och enda senior-SM.

Det var i den grekisk-romerska stilens 59-kilosklass där Abbe vann samtliga sina fem matcher, varav finalen mot Zhorabek Yunus, Aten, på teknisk överlägsenhet.

– Jag var nervös och jag hade bantat många kilo. Att vinna senior-SM är stort.

Abbes tränare Klas Emretzon menar att Abbes styrkor låg i att han var väldigt snabb och teknisk. Abbe själv hyllar sina lagkamrater, tränare och klubb.

– Det var tack vare mina lagkamrater, min sparring och mina tränare, som jag kunde finslipa mina tekniker. Det jag uppskattar mest med Spårvägen är gemenskapen, den har format mig som person. Det var väldigt familjärt i klubben. Jag var mer med mina brottarkamrater än med min familj och lillebror. Man lär sig disciplin, att respektera folk och jobba hårt.

På frågan vad han saknade för att komma upp på högsta internationella klass blir svaret: ”Jag hade behövt mer styrka för att komma ännu längre.”

Abdulaziz Husein som MMA-brottare.

Två år efter SM-guldet kom Abbe trea på SM. Ytterligare något år senare slutade han med brottning då han, som han själv säger, ”var klar”. I början av 2020-talet satsar han på en karriär inom MMA. På https://www.youtube.com/watch?v=BrWY9qydZSM finns en av Abbes MMA-matcher.

Fullständigt namn: Abdulaziz Ghazi Husein.
Född: 20 februari 1995 i Dhuok i norra Irak.
Idrottssläkting: pappa Ghazi (duktig tyngdlyftare).
Bott: Dhuok (1995–2003), Hedemora (2003–04), Rinkeby (2004–06), Farsta (2006–).
Längd/matchvikt: 171 cm, 59 kg (men bantade då ned sig från 66 kg).
Arbete: projektledare på Postnord, studerar till järnvägsingenjör.
Klubbar: Hedemora BK (2003–04), Spårvägens BK (2005–19).
Tränare: David Swierad, Klas Emretzon.
SM-guld: 2016 (grekisk-romersk, 59 kg).

Spårvägens SM-guld nummer 786.

Anders Johrén (2022)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up