SM-GULDVINNARE

Kerstin Hamrin – första kvinna att vinna SM för Spårvägen

Kerstin Hamrin blev 1961 Spårvägens första kvinna att bli svensk mästare när hon vann SM i rodd, singel, över 1000 meter. Det var även Spårvägens första och enda SM-guld i rodd.

Kerstin Hamrin, född 1943, blev Spårvägens första kvinnliga SM-guldmedaljör när hon på sjön Näknen norr om Norrköping vann SM i singel över 1000 meter. Hon vann på tiden 4.24,3, drygt två sekunder före tvåan Kerstin Persson från Landskrona.

– Vi vara bara två som startade, jag och en tjej från Skåne, berättade Kerstin 2020. Men jag hade tur, eftersom den andra tjejen hade rott ett lopp i en fyra tidigare samma dag. Hon var egentligen bättre i singel men hon kände nog av sitt lopp i fyran.

Kerstin började med rodd som 15-åring. Spårvägen hade då ett klubbhus på Långholmen och eftersom Kerstin bodde i Bergsundsområdet var det nära till träningarna. Första tävlingen, ett skolmästerskap i Djurgårdsbrunnsviken, gjorde hon 1959.

– Jag hade en kärlek till sjön ändå sedan jag var liten. Vi hade haft båt och jag simmade mycket. Det fanns ett antal båtar i klubbhuset och trots att jag var ensam tjej så tränade jag nästan varje dag. Singelsculler passade mig bra.

– Mitt första SM gick i Örkelljunga 1960. Eftersom jag var ensam spårvägare åkte jag med Konsum Stockholm som hade ett damlag. Det var aldrig några försök, så det blev final direkt. Det första SM för kvinnor arrangerades först 1957. Barbro Rosswall var en pionjär för att få med kvinnor i rodd, hon var aktiv som ledare i Spårvägen.

Men i och med att Kerstin var ensam kvinna i Spårvägen lämnade hon så småningom för andra klubbar, Vaxholms Roddförening och Stockholmspolisen. Där vann hon åtskilliga SM både i singel- och dubbelsculler samt fyra med styrman. Hon försakade sin skolgång (hon tog igen det efter karriären då hon läste till civilekonom), blev åtta på EM i dubbel och nordisk mästare i både dubbel och fyrsculler. Sitt sista SM-guld vann hon 1972.

– Jag kom fram under en period då konkurrensen inte var så stor, men jag var så intresserad, det var roligt. Jag tränade nästan varje dag men i Spårvägen tränade jag mest själv. Vintertid hade vi en roddbassäng i Östra Real och jag tränade mycket styrketräning och kondition.

Kerstin blev den enda kvinna som vann SM-guld i Spårvägen under klubbens första 50 år. Nästa spårvägskvinna att vinna SM-guld blev Marita Neidert i bordtennis 1970.

Fullständigt namn: Kerstin Helena Hamrin.
Född: 29 december 1943.
Bott: Stockholm (1943–2007, bl.a. Bergsund vid Hornstull), Nyköping (2007–).
Utbildning/arbete: civilekonom, Stockholms Stad (bl.a. Stadsledningskontoret, Kerstin var med om att köpa in och implementera nytt ekonomisystem).
Klubbar: Stockholms Spårvägars GoIF (1959–61), Vaxholms Roddförening (1962–64), Polisen (1965–74).
Bästa spårvägskamrater: Anders, Håkan och Peter Abrahamsson (bytte senare namn till Wibom) och Sven-Gunnar Hegg (”Spårvägen var som en fritidsgård”).
SM-guld: 1 för Spårvägen (singelsculler 1961), totalt åtta SM-guld i singel, dubbel och fyra med styrman.

Spårvägens SM-guld nummer 28.

Anders Johrén 2020

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up