STORA LEDARE

Gunnar Winbrant – en stor bordtennisledare

Gunnar Winbrant började spela bordtennis i Spårvägen i slutet av 1950-talet och har sedan dess varit föreningen trogen. Han blev aldrig någon elitspelare men han blev något mycket viktigare, en av Spårvägen bordtennis viktigaste ledare när föreningen fick fram flera av världens bästa spelare på 1970-talet.

Gunnar Winbrant började i yngre tonåren, i slutet av 1950-talet, spela bordtennis i Spårvägen.
– Spårvägen hade pingisbord i Söderhallen och senare även i Norrhallen. Vi tränade en gång i veckan, berättade Gunnar 2021.
Gunnar blev en mycket god klass 1-spelare, på gränsen till elitspelare, men det var som ledare han gjorde sin stora insatser för Spårvägen. Han var lagledare för herrlaget i slutet av 1960-talet, 1970- och 80-talen. Han såg till att det kom in bra tränare och att det fanns gott om träningstider. Han var en av dem som skapade förutsättningarna för att Spårvägen kunde få fram sådana världsstjärnor som Ulf Thorsell, Mikael Appelgren samt den störste av dem alla, Jan-Ove Waldner.
– Jag såg honom första gången när han var 6 år, när föräldrarna kom med honom till klubben. Då spelade redan hans äldre bror Kjell-Åke i Spårvägen. Vi kunde omgående se att han hade ett bollsinne och kunde gå hur långt som helst.

Jan-Erik Nordström, århundradets spårvägare, berättar att Gunnar är ”undervärderad och att Spårvägens fantastiska resultat till stor del är Gunnars förtjänst”. Gunnar själv säger att det är överdrifter men att ”lite har jag nog bidragit”.

Fullständigt namn: Gunnar Hjalmar Winbrant.
Född: 8 januari 1944.
Familj: fru Helen, barnen Ella (f 1981) och Martin (f 1983).
Arbete: drev under många år Sportkransen, först i Midsommarkransen, senare på Södermalm.
Ledarinsatser: lagledare under många år på 1960-, 70-, och 80-talen, kassör och materialförvaltare under kortare perioder.

Anders Johrén (2021 )

Individuella SM-guldvinnare

På sidan individuella Svenska mästare finner du presenterade Svenska mästare.

 

Stora spårvägsledare

På sidan stora spårvägsledare finner du några av Spårvägens stora ledare genom åren.

keyboard_arrow_up