SM-GULDVINNARE

Niklas Kindåker – SM-guld med minsta möjliga marginal

Niklas Kindåker vann SM-guld på linjeloppet i cykel 1991 med minsta möjliga marginal, mindre än en centimeter före närmaste konkurrent efter 180 kilometers körning. Niklas tävlade under tre år för Spårvägen och ingick i det lag som under en treårsperiod vann tre SM-guld. Niklas hade en stor talang men slutade som elitcyklist redan vid 23 års ålder.

Niklas Kindåker vann alltså SM-guld i linjeloppet över 180 kilometer 1991 med minsta möjliga marginal. Tävlingen avgjordes i Burseryd, nära Smålandsstenar. Segermarginalen, efter flera timmars körning, var 0,8 centimeter eller 0,0006 sekunder. Det motsvarar ¼ miljondels procent av loppet. Dagens Nyheter hade ett stort reportage om segern. Här är ett utdrag av det:

”Hårdare spurtsprid har aldrig förekommit på ett 18-mila-SM i cykel. Spårvägens 22-årige Niklas Kindåker, bosatt i Falun, vann med åtta millimeter före ex-proffset Patrik Serra, tävlande för Södertälje.

– Naturligvis är det min största framgång någonsin, påpekar Spårvägens sympatiske dalkarl. Jag tackar mina lagkompisar som hade mycket stor andel i min triumf.

När Spårvägen tog sitt första SM-guld på 18-milen genom Bengt Ring i Halmstad för två år sedan så slängde klubbkompisarna honom i Nissan. Det blev samma sak för Kindåker igår eftermiddag. En av Spårvägens två tränare, Leif-Arne Carlsson, kommer från Smålandsstenar, tio kilometer från Burseryd och Nissan rinner genom det samhället.

– Det lilla badet får jag stå ut med, säger Kindåker och skrattar belåtet.

Som junior vann han Östergötland runt, internationellt 4-dagarslopp 1987 och blev samma år nia på junior-VM.

– Men i elitklassen kan jag inte peka på några stora segrar, säger den nykorade mästaren. I år har jag emellertid fått god hjälp med att lägga upp träningen av Nicke Welin-Berger från Rättvik.”

Så långt Dagens Nyheter från 1991.

Nästan 30 år efter sitt livs cykelseger minns Niklas fortfarande den där dagen.

– Det var en speciell dag för mig. Jag kände mig otrolig tung i kroppen, ingen känsla alls. Så kan det vara ibland. Det var en tung första halva av loppet. Någonstans där punkterade jag och fick byta ut bakhjulet och kämpa för att komma ikapp. Efter halva loppet vaknade kroppen. Då gick Jens Svedberg, Spårvägen, loss så övriga spårvägare fick en lugn resa för vi tog det så klart lugnt i klungan. Så jag hade mycket krafter på slutet. Det var en tight avslutning av banan med flera svängar innan upploppet och ett hyfsat kort upplopp. Det var en tuff spurtstrid och jag kastade mig längst fram. Jag minns att jag gick om Serra på högerkanten där publiken fanns, men han var tuff och tryckte upp mig mot planket. I en sådan spurtstrid svajar cykeln från vänster till höger, och varje gång styret svängde vänster slog det i hans styre och varje gång jag svängde höger gick det mot räcket. Han höll ändå gränsen för vad som är tillåtet.

Niklas hade börjat tävlingscykla som ungdom i hemstaden Falun. Så här berättade Niklas 2020:

– Det var en kompis som lockade med mig till en tävling i Falun. Jag var 14 år, fick låna en cykel och blev taggad direkt. Men det var först några år senare, som 16-åring, som jag började vinna tävlingar. Som junior började jag åka i landslaget.

År 1989 kom han till Spårvägen, värvad av Stefan Klang.

– Det var en kombination av tränare, träning och pengar som gjorde att jag gick över till Spårvägen. De gjorde en intressant satsning och fick in flera nya cyklister som Anders Wikholm och Micke Gustavsson. Jag bodde kvar i Falun men hade ofta träningar nere i Stockholm. Under sommarperioden var det tävlingar varje helg, så ibland var jag kvar i Stockholm under veckorna.

Niklas var, enligt honom själv. ”envis, hade viljan att bli bättre och aldrig ge upp. Mina lagkamrater tyckte att jag var lite ’egen’. De jag cyklade med sade att jag hade mycket talang men var för lat. Då tyckte jag nog att jag tränade bra men med facit i hand borde jag tränat mer.”

Niklas Kindåker hyllas av klubbkamrater efter SM-triumfen 1991. Från vänster Anders Wikholm, Peter Pegestam (halva ansiktet dolt), Mikael Gustafsson, Niklas Kindåker, Roberto Vacchi och Jens Svedberg.

Niklas slutade med tävlingscyklingen bara 23 år gammal.

– Jag slutade 1992. Dels gjorde jag illa mig, dels gjorde jag bort mig. Sommaren 1991, när jag vann SM, var jag i mitt livs form, och vann flera tävlingar, bl.a. etapper i Norska Postsparbanken Grand Prix. Sedan körde jag ett Svealandsmästerskap och vurpade och bröt nyckelbenet illa. Därmed var det slut på säsongen. Skadan tog tid att läka och den vintern lockade Stensätra i Sandviken med pengar och ett spännande upplägg. Men jag fick ingen lön, axeln spökade och det vara bara strul med nya klubben. Jag tappade sugen och slutade. Efter SM-segern siktade jag på OS 1992. Men det sprack.

Niklas har många minnen från spårvägstiden.

– Vi var på ett träningsläger i Italien en tidig vår. Men det var så dåligt väder att vi frös på hotellrummet. Det var åtta dagar regn och Roberto Vacchi dansade soldans för att få bort regnet. Inget hjälpte.

Förutom Niklas vann alltså även Bengt Ring SM-linjeloppet, 1989. Tre år senare, 1992, vann Michael ”Roddarn” Andersson 50 km tempolopp. Det var de här åren som var Spårvägens ”guldålder” i cykel.

Niklas sammanfattar åren i Spårvägen med att ”det var en härlig tid. Vi hade det bra i Spårvägen, vi var ett bra gäng och vi håller fortfarande ihop och träffas regelbundet.”

Fullständigt namn: Niklas Conny Kindåker.
Född: 2 juli 1969 i Norrköping.
Familj: fru Maria, barnen Adam (f 1999), Alexander (f 2000) och bonusbarnen Emma och David.
Bott: Norrköping (1969), Eskilstuna (1970–71), Falun (1971–2018), Leksand (2018–).
Längd/tävlingsvikt: 180 cm, 72 kg.
Arbete: byggbranschen, Folksam (skadereglerare), Skoglunds (byggföretag 2017–).
Klubbar: Falu CK (1983–88), Spårvägens GoIF (1989–91), Stensätra CK (1992).
Bästa spårvägskamrater: ”allihopa, vi träffas än idag en gång om året”.
Bästa spårvägsminne: SM-vinsten 1991.
SM-guld: linjelopp 180 km 1991.
JSM-guld: lagtempo 1986 (med Falu CK).

Spårvägens SM-guld nummer 264.

Anders Johrén (2020)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up