SM-GULDVINNARE

Jonny Åbom – fristilsspecialisten

Brottaren Jonny Åbom vann två individuella SM för Spårvägen, bl.a. en efter finalseger mot lillebror Dennis, och han var dessutom delaktig i ett lagguld. Han var fristilsspecialisten som kanske inte riktigt helhjärtat gick in för brottning.

Med en pappa som höll på med brottning var det givet att både Jonny och hans lillebror Dennis blev brottare. Ungdomsåren brottades Jonny i Täby BK men i slutet av 1980-talet gick han över till den tidens stora brottarklubb i landet, Spårvägen.

– Spårvägen var den stora klubben, vi var bra i Täby men ur sparringsynpunkt var det mycket bättre i Spårvägen, berättade Jonny 2020.

Jonny fick en del juniorframgångar, på JSM, och han var även med på ett JEM i Schweiz. 1991 bytte han klubb till Norrtälje BK.

– Jag gjorde militärtjänst där så det var naturligt att jag tävlade för dem då.

Tillbaka i Spårvägen vann Jonny sitt brottarlivs stora individuella segrar, fristils-SM 1996 och 1998. Segern i 57-kilosklassen 1996 var speciell då han i finalen besegrade brorsan Dennis med 4–3.

– Det var speciellt, nästan overkligt. Det var som en träningsmatch då vi ständigt sparrade mot varandra. Jag hade önskat vi gått i olika viktklasser.

Jonny vann 62-kilosklassen även 1998 då han i finalen besegrade Hamid Mokhtarzadeh, då i Lidköping men senare i Spårvägen.

Jonny var uppe i ytterligare en SM-final, mot Joakim Lindahl 1993 (då tävlade Jonny för Norrtälje):
– Den förlusten grämer jag mig för än i dag, jag kunde så mycket bättre. Några veckor senare slog jag honom lätt. Den förlusten kommer jag ihåg mer än vinsterna. Men det gäller att toppa formen rätt dag.

Jonnys styrkor låg i snabbheten och konditionen. Han var bäst i fristil där hans snabbhet kom bäst till pass. Han menar själv att han ”saknade teknik och hade massa andra saker för sig som fotboll och pimpelfiske. Brottning var inte alltid det viktigaste eller roligaste”.

Jonny spelade fotboll åtminstone upp till 14-årsåldern och har två lag-guld på JSM i pimpelfiske. Han fortsatte brottas fram till att han var 30 år då kroppen sade ifrån samt att andra saker blev viktigare.

– Det känns som att jag har tävlat mer i lag, som i Fyrstads, än individuellt. Jag känner mig som en seriebrottare.

Jonny avslutade karriären med fyra knäoperationer, tre i menisken och en slemsäck, samt en operation i nacken.

– På en träning landade jag lite knasigt på nacken, det är en skada som kommer och går. Men jag har lärt mig att leva med mina skador. Det var lite på grund av dem som jag slutade.

Fullständigt namn: Jonny Bengt Niklas Åbom.
Född: 5 november 1971.
Familj: barnen Axel (f 1998), Norton (f 2002) och Tyra (f 2004).
Idrottssläkting: lillebror Dennis (spårvägsbrottare med bl.a. ett individuellt SM-guld).
Bott: Täby (hela livet).
Längd/tävlingsvikt: 169 cm, 57–63 kilo.
Arbete: Åboms smide (familjeföretag tillsammans med far och bröder).
Klubbar: Täby BK (1978–87), Spårvägens GoIF (1988–91), Norrtälje BK (1991–93), Spårvägens BK (1994–2001).
Bästa spårvägskamrater: Dennis Åbom, Micke Zetterberg, Christer Borssén, Roger Lundholm, Per-Olof Linddahl, Martin Lidberg m.fl.
Bästa spårvägsminnen: ”segrarna i lagmatcherna mot Lidköping”.
SM-guld: fristil 1996 och 1998 (fjädervikt 62–63 kg).

Spårvägens SM-guld nummer 387, 448.

Anders Johrén (2020)

Individuella SM-guldvinnare

Flera hundra personer har vunnit individuella SM-guld för Spårvägen. Här presenteras några av alla dessa idrottshjältar.

På sidan individuella Svenska mästare finner du övriga presenterade Svenska mästare.

De första 100 åren – Spårvägen friidrott 1919 – 2019. En 640 sidor initierad berättelse om allt som Spårvägen friidrott varit med om under de första 100 åren. Boken kan köpas för endast 300 kr + frakt.

Mer information finns på Spårvägen Friidrotts webbplats [Öppnas i ett nytt fönster]. Det går också bra att enkelt beställa i formuläret på sidan om Spårvagen 100 år.

Spårvägen GoIF 100 år – 1919 – 2019. En jubileumsskrift baserad på tidigare artiklar i Spårvägen Sport, inklusive klubbpresentationer för alla idrotter, ledare och statistik. Skicka ett e-postmeddelande till info@sparvagen.nu för beställning eller beställ på sidan Spårvagen 100 år.

keyboard_arrow_up